EXCLUSIV VIDEO | Poate grăbi Ucraina intrarea în UE și NATO? Deputat: ”A primit mai ușor statut de candidat în semn de solidaritate, dar de aici până la aderare este un drum foarte lung”

Publicat: 24/02/2023, 09:00

Șansele Ucrainei și Republicii Moldova de a adera la NATO și la UE sunt slabe, ținând cont de necesitatea votului unanim. Cu sau fără Vladimir Putin, nu există semne că Rusia se poate îndrepta nici măcar către o ”democrație plăpândă”, spune deputata PSD Ana Cătăuță, secretarul Comisiei pentru Afaceri Europene, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Deși Volodimir Zelenski le promitea recent ucrainenilor că, după terminarea războiului, Ucraina va intra în NATO și că în doi ani va adera la Uniunea Europeană, Ana Cătăuță susține că necesitatea unui vot în favoarea aderării din partea tuturor statelor membre face acest deziderat extrem de greu de atins. Statutul de candidat la UE a fost obținută mai ușor de cele două state ”în semn de solidaritate”.

”Ca să intri și în UE, și în NATO, sunt anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinești. Într-adevăr, ca un semn al solidarității noastre față de Ucraina, aceasta a primit mai ușor statutul de țară candidat la Uniunea Europeană, dar de aici și până la a deveni membru mai este un drum foarte lung, în care sunt niște reforme care trebuie să se facă, în care sunt elemente legate de corupție care trebuie îndreptate, în care trebuie să existe o stabilitate strategică pe termen mediu. Sunt și conflictele de la graniță, evident, dar și intern sunt foarte multe lucruri pe care Ucraina trebuie să le facă, la fel și Republica Moldova, pentru a adera la Uniunea Europeană.

În lipsa lor, va fi foarte complicat de realizat, mai ales că pentru ambele entități trebuie să existe și o unitate. Uitați-vă cât de complicat îi este României cu Schengen, nu este un drum atât de ușor de parcurs”, a explicat Ana Cătăuță.

În opinia deputatului social-democrat, președintele Ucrainei a făcut declarațiile într-un moment în care atât militarii, cât și cetățenii au nevoie de încurajare. Dorințele ucrainenilor și moldovenilor nu sunt suficiente, trebuie să existe câteva condiții ferme legate de aderare, pe care cele două state trebuie să le îndeplinească, la fel ca și celelalte state care acum sunt membre ale Uniunii Europene.

Domnul președinte Zelenski este și într-un moment în care trebuie să-și încurajeze populația și trebuie să le ofere o perspectivă”, a adăugat Ana Cătăuță.

”Există un întreg sistem care menține autocrația în Rusia”

Aderarea la NATO și UE a Ucrainei și Republicii Moldova sunt mult îngreunate de conflictele teritoriale pe care ambele state le au cu Rusia. Nici măcar o ipotetică schimbare a lui Vladimir Putin nu ar reprezenta o detensionare a conflictelor est-europene, deoarece ”există un întreg sistem care menține o formă de autocrație în Federația Rusă”, a explicat Ana Cătăuță contextul regional.

”Rusia e un mastodont, deși majoritatea populației este concentrată în zona europeană până în Urali, este totuși o țară care se întinde și pe dimensiunea bucății de Europa, dar și a Asiei.

Mai mult decât atât, cred că la Kremlin s-a creat un sistem etanș al puterii și al influenței, în care capitalul, politicul și administrațiile locale sunt într-o frăție foarte clară și cred că indiferent dacă va rămâne sau nu Vladimir Putin, nu sunt semne astăzi că Federația Rusă se îndreaptă către o formă de democrație, chiar și mai plăpândă.

Eu nu cred că este doar Vladimir Putin care menține această situație de fapt la Moscova, ci cred că există un întreg sistem care menține o formă de autocrație în Federația Rusă”, a mai spus Ana Cătăuță.

Deși războiul Rusiei împotriva Ucrainei a născut noi temeri și în spațiul moldovenesc, apropierea liderilor celor două state estice de Occident se realizează preponderent prin acțiuni diplomatice. Accederea la UE și cu atât mai mult la NATO sunt însă obiective extrem de îndepărtate pentru Ucraina și Republica Moldova, conform analizei secretarului Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Radiografia unui an de război în Ucraina. Analist: ”Rusia nu mai este o mare putere, dar poate cauza distrugeri. Nu vor fi negocieri Putin-Zelenski, să ne dorim o întâlnire cu urmașul lui Putin”

VIDEO. Maia Sandu, după întrevederea cu Nicolae Ciucă: Am primit ASIGURĂRI că executivul de la București ne va oferi sprijin în procesul de aderare la Uniunea Europeană

INTERVIU EXCLUSIV | Bill Browder, inamicul public numărul 1 al lui Putin: ”Războiul lui din Ucraina este unul de distragere a atenției, să nu vadă rușii sărăciți cât a devalizat bugetul”

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto