Vasilescu, despre legea pensiilor: Recalcularea a peste 5 milioane pensii, o muncă titanică. Au blocat-o 6 luni

Publicat: 08 07. 2019, 16:18

„Au blocat această lege a pensiilor mai bine de șase luni de zile. (…) S-a întârziat șase luni de zile, timp foarte important pentru specialiștii noștri de la Casa Națională de Pensii, care trebuie să înceapă deja recalcularea a peste 5 milioane de pensii. Vă dați seama ce muncă titanică. Timp în care se putea organiza licitația pentru soft, pentru că, conform legislației din România, nu poți să faci o achiziție până când legea nu apare în Monitorul Oficial. Au pierdut șase luni de zile pe care nu știu cât de repede le vor recupera cei de la Casa de Pensii. Este o presiune uriașă pe cei de la Casa Națională de Pensii. Vor trebui probabil să se reorganizeze, pentru că nu este foarte ușor ca într-un termen de un an și jumătate în loc de doi ani să te organizezi și cu o licitație pentru soft să faci o recalculare pentru peste 5 milioane de pensii”, a declarat, luni, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

În ceea ce privește o eventuală lege de impozitare a pensiilor speciale, Lia Olguța Vasilescu a spus că nu este normal să existe pensii de peste 10.000 lei fără contributivitate, iar, în cazul în care va exista un proiect de lege pe această temă, ea va vota pentru.

„Nu este normal să existe pensie de peste 10.000 lei, în condițiile în care nu vorbim despre contributivitate. Sunt și pensii de peste 10.000 de lei, plătite de Casa Națională de Pensii, dar care sunt pe contributivitate, și atunci acolo este clar că nu poți să faci alt tip de impozitare. (Impozitarea progresivă a pensiilor speciale -n.red.) chiar este o soluție bună. Este o chestiune pe care o vom clarifica în momentul în care va veni la vot. Din punct de vedere personal, pentru că nu știu să fie luată o decizie în partid pe tema aceasta, eu aș vota o asemenea lege”, a afirmat social-democratul.

Vasilescu susține că toate legile privind pensiile speciale care au trecut prin Parlament nu au vizat eliminarea acestora.

„Toate legile care au trecut prin Parlament sau care au intrat în dezbatere referitor la pensiile speciale nu merg pe eliminarea acestora, nici legea USR, este o minciună foarte mare că elimină speciile mare. E chiar mai favorabilă pentru pensionarii speciali, că pe legile speciale vorbim de 85% din ultimele salarii, făcută o medie, iar ei în proiectul lor vorbesc de 85% din ultimul salariu, care este, de regulă, cel mai mare”, a spus vicepreședintele PSD.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, pentru Mediafax, după ce președintele a promulgat Legea pensiilor, că vor fi demarate procedurile pentru achiziția programului informatic necesar recalculării și, în paralel, se va face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detașat.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii.

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 și încheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.