Veşti proaste pentru români! Se scumpeşte şcoala de şoferi pe perioada pandemiei de coronavirus. Câţi lei plăteşti ca să îţi iei permis de conducere

Publicat: 31 05. 2020, 23:22
Actualizat: 01 06. 2020, 10:46

Școlile de șoferi ar urma să devină mai scumpe ca urmare a pandemiei de COVID-19. În medie, scumpirile ar urma să fie de 20% ca urmare a faptului că, în perioada stării de urgență, acestea au fost închise.

Totodată, și costurile pe care școlile de șoferi vor trebui să le suporte vor crește după reluarea activității, întrucât sut obligate de autorități să asigure dezinfectanți, măști de protecție, viziere și separatoare. De asemenea, la pregătirea teoretică, numărul cursanților pe serie a fost limitat. Toate aceste costuri ar urma să fie amortizate cu ajutorul creșterii tarifelor plătite de candidați.

De asemenea, la intrarea în școli, candidaților le va fi măsurată temperatura corporală de către un angajat, iar în cazul în care aceștia vor avea mai mult de 37,3 grade Celsius, nu vor putea intra în instituție.

„În ceea ce privește secretariatul, am distanțat scaunele, să păstrăm distanța de un metru și jumătate între mese, vor intra numai trei elevi. Avem și aceste panouri de plexiglas între elevi și secretare, pentru a păstra distanța, dezinfectant pe fiecare masă, pixuri pentru elevi tot timpul dezinfectate”, explică Vlad Lubinschy, instructor auto.

În principiu, un curs standard pentru cei care vor să obțină un permis auto categoria B costă în acest moment, în medie, 1.800 de lei. Dar tarifele ar urma să crească în următoarea perioadă, ca urmare a cheltuielilor în creștere ale școlilor de șoferi. Astfel, elevii ar putea plăti chiar și 300 de lei în plus pentru școala de șoferi.

Cum vor arăta mașinile școlilor de șoferi?

Măsuri pentru limitarea răspândirii virusului au fost luate și în mașinile în care elevii se pregătesc. Volanul, schimbătorul și alte zone atinse frecvent sunt dezinfectate regulat, iar instructorii și cursanții sunt obligați să poarte măști. Unele școli de șoferi au instalat panouri de plexiglas între instructor și elev.

Cu toate că unele voci susțin că aceste măsuri de protecție ar putea să le pună probleme unora dintre elevi sau chiar instructorilor, Lubinschy dă asigurări că acestea nu încurcă cu nimic.

„Nu este incomod. Avem acces si la volan, și la schimbător. Este flexibil, transparent, vizibilitatea e bună și în oglinzi, ne ține departe unul de altul”, spune Vlad Lubinschy.

Direcțiile județene de Poliție Rutieră vor relua examenele pentru obținerea permisului auto pe 15 iunie.