Victor Ponta despre experiența cu F-16: „Am crezut că sunt fast and furious. Când am aterizat…”. De ce nu a zburat premierul cu un MiG 21

Publicat: 13 05. 2014, 21:42
Actualizat: 06 07. 2016, 04:45

Imediat după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, cu președintele Traian Băsescu, pe tema situației din Ucraina, premierul Victor Ponta a luat parte la o recepție organizată de Ambasada SUA la București, prilejuită de semnarea contractului de achiziție a celor 12 aparate F-16 la mâna a doua, din Portugalia. Premierul a venit însoțit de ministrul Apărării, Mircea Dușa, și de vicepremierul pe probleme de siguranță națională, Gabriel Oprea.

Ponta a declarat că și-a asumat responsabilitatea de a parafa acest contract în vremuri în care bugetul României suferă reduceri și constrângeri, însă și-a dorit ca armata României să aibă acces la cel mai bun echipament din lume. Premierul a vorbit și despre experiența sa la bordul unui F-16, pe care a avut-o la Câmpia Turzii, luna trecută, zburând cu un avion pilotat de maiorul american Yogi Brown.

Toată viața am fost îndrăgostit de mașinile rapide, de mașini de curse, Formula 1. Am crezut că sunt furios și iute (Fast and Furious, referință la seria de filme). Imediat după experiența aceasta cu F-16, mi s-a părut că sunt foarte încet, foarte moale. Când am aterizat, după ce îmi pierdusem zâmbetul meu obișnuit, nervii și energia, nu mi-am pierdut mândria și ultimul lucru pe care i l-am spus lui Yogi Brown (pilotul cu care a zburat premierul) a fost: pun pariu cu tine, Yogi, că piloții români vor fi mai buni decât tine. Sper să ajung să văd că se întâmplă acest lucru”, le-a spus premierul invitaților.

Ponta a explicat și de ce, deși a visat mereu să zboare cu un avion de luptă, s-a abținut să o facă deși avea la dispoziție aparatele rusești MiG 21 Lancer ale Forțelor Aeriene Române.

„Să zbor cu un supersonic a fost mereu un vis pentru mine. Nu aș fi putut să îmi îndeplinesc acest vis cu un MiG 21, din două motive. Primul este că sunt prea înalt. Al doilea este că aș fi avut nevoie de cel puțin două săptămâni să le explic unor jurnaliști că zborul cu un MiG nu înseamnă neapărat că îmi place de producătorii MiG-ului. De aceea am așteptat să vină F-16 și nu am vrut să ratez ocazia”, a mai spus premierul.

La recepție au mai fost prezenți însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, oficiali militari americani și români, precum și vicepreședintele programului F-16 de la Lockheed Martin, Roderick McLean.

Atât oficialii români, cât și cei americani, au subliniat importanța semnării acestui contract pentru parteneriatul strategic al României cu SUA, cât și pentru asigurarea unei dotări corespunzătoare a Armatei române, pentru apărarea flancului estic al NATO.