VIDEO | Senatorul Daniel Zamfir i-a solicitat premierului să emită o OUG dacă vrea să sprijine proiectul de lege privind scoaterea din regimul ariilor naturale protejate a hidrocentralelor începute înainte de 2007

Publicat: 07 11. 2022, 18:08
Actualizat: 07 11. 2022, 18:36

This browser does not support the video element.

Senatorul PSD Daniel Zamfir i-a solicitat, luni, premierului Nicolae Ciucă acțiuni concrete în ceea ce privește sprijinul declarat față de proiectul de lege privind scoaterea din regimul ariilor naturale protejate a hidrocentralelor începute înainte de 2007.

Deși colegul său de partid Radu Oprea a amintit de sprijinul pe care Nicolae Ciucă l-a arătat față de acest proiect de lege, senatorul Daniel Zamfir i-a cerut premierului să emită o OUG, ca susținerea să nu rămână doar la nivel declarativ.

”Auzind că domnul prim-ministru susține acest proiect de lege, lucrul cel mai simplu ar fi ca Guvernul să emită o Ordonanță de Urgență. Știți bine, OUG ar intra foarte repede în vigoare, practic, dacă în această săptămână s-ar adopta, săptămâna viitoare ar intra în vigoare.

De asemenea, Hidroelectrica își va putea creiona bugetul de așa natură ca aceste lucrări de investiții să fie demarate cât mai rapid posibil, ca atare, o formă concretă de susținere a acestui proiect de lege, dincolo de declarații, este emiterea Ordonanței de Urgență rapid”, a declarat Daniel Zamfir, într-o conferință de presă, la Palatul Parlamentului.

Proiectul de lege privind scoaterea din regimul ariilor naturale protejate a hidrocentralelor începute înainte de 2007

PSD a redepus în Parlament proiectul de lege privind scoaterea din regimul ariilor naturale protejate a hidrocentralelor începute înainte de 2007.

Reprezentanții PSD dau asigurări că proiectul nu încalcă directiva privind habitatele naturale.

”Am redepus proiectul de lege, astăzi, împreună cu toți colegii parlamentari, senatori și deputați. Am ținut cont de observațiile Curții Constituționale. Din păcate, proiectul de lege, așa cum a plecat de la Senat, menționează și Curtea Constituțională, a fost modificat la Camera Deputaților, chiar la propunerea ministrului Mediului.

Acele propuneri ale domniei sale au fost declarate neconstituționale, ca atare revenim cu acest proiect de lege, care, știți bine, este de o importanță foarte mare, acum, în această criză energetică. Proiectul de lege permite continuarea lucrărilor pentru investițiile hidrotehnice începute înainte de anul 2007, anul aderării noastre la UE și anul în care s-au trasat ariile protejate”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir.

Președintele Comisiei economice din Senat a adus și clarificări în ceea ce privește posibilele încălcări ale normelor de protecție a mediului.

”Vă asigur că proiectul de lege nu încalcă directiva privind habitatele naturale. Stabilim foarte clar în lege că suprafețele care vor fi scoase din ariile protejate, mă refer la perimetrele hidrocentralelor și ale drumurilor de acces, vor fi compensate cu același tip de suprafață de arii protejate, ca atare nu există sub nicio formă o încălcare a directivei”, a menționat Zamfir.

Țintele de închidere a capacităților pe cărbune

Fiind întrebat despre o posibilă renegociere cu Bruxelles-ul referitoare la țintele de închidere a capacităților pe cărbune, Daniel Zamfir a atras atenția că ministrul Virgil Popescu nici nu a deschis subiectul.

”Să știți că la Bruxelles nu există nicio solicitare din partea părții române, a Ministerului Energiei, de rediscutare a acestor ținte având în vedere noul context energetic. Toată Europa discută de repower EU, ei bine, la Ministerul Energiei probabil nu s-a auzit de acest nou concept.

Ăsta este motivul pentru care n-au fost în stare sau n-au dorit să discute absolut deloc la Comisia Europeană cu privire la aceste ținte de închidere a capacităților pe cărbune”, a declarat senatorul PSD, la finalul conferinței de presă.