VIDEO | Tot ce trebuie să știi despre plânsul bebelușului. Medic pediatru: „Este sfâșietor când părinții îi oferă totul, dar copilul nu se liniștește”

Publicat: 07 11. 2022, 12:44

This browser does not support the video element.

Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a vorbit, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre motivele pentru care plâng copiii în primii ani de viață și cum îi putem liniști.

„Atunci când sunt mici, bebelușii pot trece foarte repede de la o stare la alta. De cele mai multe ori, când plâng, copiii au cu adevărat o nevoie. Prin plâns, ei încearcă să ne comunice un disconfort pe care îl au. În primele luni (poate chiar primii 2 ani) de viață nu sunt capabili să se liniștească singuri. Nu știu să amâne, nu au noțiunea timpului (de exemplu, să stea cuminte știind că mama o sa vină în 5 minute)”, a declarat Ilinca Tranulis.

Conform medicului pediatru, micuții pot plânge din motive serioase, cât și din motive mai puțin serioase. Printre cele importante se numără foamea și somnul, cel din urmă fiind mai des întâlnit. Câteodată încercăm să îl distrăm, să facem activități cu ei, însă ei sunt obosiți.

Ne putem da seama de ce plânge copilul nostru?

„Când auzim că plânge copilul, imediat în luăm în brațe și încercăm să ne dăm seama ce are nevoie. Nu ne prindem din start. Totuși, venindu-i în întâmpinare rapid și încercând câteva tehnici să îl liniștesc, în câteva săptămâni devin expert în plânsul bebelușului meu și mă pot prinde în avans. Nu trebuie să uităm că bebelușul a stat lipit de mamă timp de 9 luni. Nu ne putem aștepta să poată petrece un timp îndelungat separat de noi”, a mai spus Ilinca.

Cel mai adesea, plânsul neconsolat este legat de colici, spune ea. Astfel, copilul este hrănit, odihnit, nu are o durere anume, dar plânge. Acest plâns durează chiar și 3 ore. „Este sfâșietor pentru părinți, pentru că îi oferă totul, dar copilul nu se liniștește. Cel mai probabil este o lipsă de maturitate neurologică a bebelușului. Odată cu creșterea, acest plâns dispare, dar este foarte greu de gestionat de părinți. Plânsul, mai ales pentru mame, duce la apariția unor emoții puternice. De asemenea, pentru a liniști copilul, trebuie știut că este foarte importantă și starea de spirit a părintelui.”

Medicul pediatru recomandă să nu lăsați copilul să plângă că sa devină independent și să găsească singur metode de liniștire. Veniți la el și încercați să găsiți motivul pentru care plânge. Astfel, copilul va crește independent când e el pregătit.