Volodimir Zelenski spune că mai mult de 500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia

Volodimir Zelenski spune că mai mult de 500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06/05/2022, 22:53

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvăluit pentru CNN că de la începutul războiului, peste 500.000 de ucraineni au fost deportaţi în Rusia.

Zelenski spune că ucrainenii au fost forțați să meargă în Rusia.

„Au fost forţaţi să meargă acolo. Documentele şi mijloacele de comunicaţii le-au fost confiscate. Au fost trimişi în regiuni îndepărtate ale acelui pământ străin pentru a fi asimilaţi acolo”, a spus Zelenski.

Numărul ucrainenilor deportaţi în Rusia îl depăşeşte chiar şi pe cel al întregii populaţii a Islandei, a ilustrat președintele printr-o comparaţie în faţa parlamentului islandez.

CNN transmite că nu poate verifica în mod independent numărul ucrainenilor trecuţi peste graniţă pe teritoriul rus, mai scrie sursa citată.

Consilier al lui Zelenski: Ucraina ar putea lansa o contraofensivă împotriva Rusiei în iunie, însă are nevoie de mai multe arme

Sunt șanse mici ca Ucraina să lanseze o contraofensivă în războiul său împotriva Rusiei înainte de mijlocul lui iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliaţii săi, a declarat joi Oleksii Arestovici, consilier politic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În plus, Arestovici a spus că nu se aşteaptă ca ofensiva Rusiei în Ucraina să aibă vreun „rezultat semnificativ” până pe 9 mai, când Rusia celebrează victoria asupra Germaniei naziste, în Al Doilea Război Mondial, , informează Reuters.

Consilierul lui Zelenski a mai informat că luptele continuă la complexul siderurgic Azovstal, unde combatanţi ucraineni şi câţiva civili sunt baricadaţi în oraşul port Mariupol, însă fără a da detalii.