Webinar interactiv „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”. Dr. Cristian Andrei: Oamenii nu mai au resurse psihice să suporte schimbările generate de pandemie

Redactor:
Silviu Bănilă
Webinar interactiv „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”. Dr. Cristian Andrei: Oamenii nu mai au resurse psihice să suporte schimbările generate de pandemie

Dr. psihiatru Cristian Andrei, a declarat, în cadrul Webinarului interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale, că românii nu mai au putere să suporte schimbările generate de pandemie. De asemenea, cei mai afectați par să fie adolescenții și cuplurile, a mai spus cunoscutul doctor.

„Vă dați seama că au trecut mult mai mult de trei săptămâni de când a început pandemia. Se conturează o serie de diagnostice, se pune problema unor noi diagnostice psihiatrice, unul dintre ele este sindromul de oboseală pandemică.

Oamenii nu mai au resurse să suporte schimbările generate de pandemie. Au pierdut speranța, nu mai au răbdare, nu mai sunt dispuși să se organizeze ca înainte, după cum se poate observa în diverse pături ale societății.

Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale https://www.gandul.ro/19520463 Află care sunt efectele statului în casă asupra psihicului și cum controlăm anxietatea pe timp de pandemie!

Publicată de Gandul pe Joi, 15 octombrie 2020

„Cei mai afectați sunt adolescenții”

Sunt oamenii cu mai puțină educație, care ies și protestează, ține de maturitate, de educație. Există manifestări de revoltă, de contestare, multă manifestare paranoidă în România. Suspiciune la adresa medicilor, că urmăresc ceva. Mai apărea pe vremurile foametei, a războiului.

Categoriile sociale cel mai afectate sunt pe primul loc adolescenții, care nu mai beneficiază de același ritm de viață, sunt prinși de familii, sistemul școlar, apoi cuplurile, cu tendințe tot mai accentuate de blazare a relațiilor. Interacțiunea, chiar dacă sunt în același spațiu, au din ce în ce mai puține lucruri să își spună.

„Mai puțină interacțiune în viața intimă”

Există mai puțină interacțiune în viața intimă. Bărbații sunt mai afectați, pentru că oricum femeile erau bazate pe familie, pe domiciliu. Acești bărbați sunt uneori revoltați, alteori cu un nivel de stimă foarte scăzut.

Suferă atât cuplul, cât și ulterior familia per ansamblu.

Din păcate, părinții s-au trezit în prima parte a pandemiei că trebuie să inventeze spații speciale pentru activitățile de zi, să se adapteze nevoilor fiecăruia. Să găsească pentru adolescenții lor argumente serioase pentru a-i ține în casă, pentru a-și întâlni prietenii doar în online.

Acum părinții încercau să îi mai țină în online, să nu iasă din casă. Divergențele au produs serioase tensiuni între generații. Bunicii erau văzuți ca fiind victime sigure, care voiau să interacționeze cu restul familiei. Dacă dedesubtul acestor problematici mai adăugăm și problemele de cuplu, între părinți, constatăm că există o tensiune permanentă în familii.

Dr. Cristian Andrei, despre avalanșa de fake news-uri

Mai adăugăm un element – s-a alterat serios percepția asupra informației. Din păcate, prea puțin oameni au discernământul de consum al informației. Avem oameni care citesc câte ceva sau primesc câte ceva, se îngrozesc, nu primesc și soluții, de la o zi la alta se mai adaugă și ceva, oamenii rămân tributari zvonurilor. Faptul că o persoană nu știe să evalueze corect o informație, vede pe Facebook ceva viral și o ia drept o chestiune științifică.

Pacientul din România are tendința să intre pe internet, să-și pună diagnostic singur și după aceea să caute un medic. La asta se mai adaugă și tot felul de remedii de pe internet. Zvonurile sunt extrem de dăunătoare. Avem o întreagă patologie a informației, care se așează peste această pandemiei.

„Oamenii neagă existența epidemiei de frica epidemiei”

E o jumătate de an de când se întâmplă acest fenomen, nu le-a dat oamenilor posibilitatea să se remonteze.

Acest lucru, loviturile repetate, demoralizatoare, sunt cele care duc la depresie.

Discutam despre lecțiile privind stilul de viață sănătos, România are șansa culturii IT, dar are extrema cealaltă din mediul rural. Avem doi poli: internetul & viața la țară.

Trebuie știut că această tendință a oamenilor are o bază instictuală. Speciile au tendința să se adune în grupuri pentru scopuri comune, mai ales în situații limită. Dacă se aprinde casa unuia, vecinii sar să stingă focul.

Nu pot să-i oprești tocmai în epidemie să nu se caute. Dar cei care administrează spațiul public pot să ia măsuri discrete, să-i ajute pe oameni să fie împreună, fără să aibă acea aglomerație, tipic latină.

Vedem că în Occident la o coadă sunt 1-2 metri între oameni, dar în Balcani oamenii stau ca la Căpâlna. Remodelarea spațiului se poate face foarte simplu. Avem foarte buni specialiști”, a declarat Dr. Cristian Andrei.

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
FOTO. Cum a ajuns să arate la 46 de ani Adrian Ilie, celebrul fotbalist din...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Franţa, sub teroare. Trei morţi şi mai mulţi răniţi într-un atac cu cuţitul într-o biserică...
O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. Medic: „Nu am văzut nicio variantă...
Ce s-a întâmplat după ce un ungur a luat acasă o prostituată din Gara de...
Unde a ajuns să trăiască azi tatăl Gabrielei Cristea. Vecinii evită să discute despre situația...
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
A pus bicarbonat în frigider, peste noapte. Ce s-a întâmplat a doua zi, când a...
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Ruby, primele declarații după ce s-a spus că s-a căsătorit. Care este adevărul: „Mi-a explodat...
Inchide