Webinar interactiv „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”. Dr. Cristian Andrei: Oamenii nu mai au resurse psihice să suporte schimbările generate de pandemie

Webinar interactiv „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”. Dr. Cristian Andrei: Oamenii nu mai au resurse psihice să suporte schimbările generate de pandemie
Publicat: 15/10/2020, 14:37
Actualizat: 15/10/2020, 15:02

Dr. psihiatru Cristian Andrei, a declarat, în cadrul Webinarului interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale, că românii nu mai au putere să suporte schimbările generate de pandemie. De asemenea, cei mai afectați par să fie adolescenții și cuplurile, a mai spus cunoscutul doctor.

„Vă dați seama că au trecut mult mai mult de trei săptămâni de când a început pandemia. Se conturează o serie de diagnostice, se pune problema unor noi diagnostice psihiatrice, unul dintre ele este sindromul de oboseală pandemică.

Oamenii nu mai au resurse să suporte schimbările generate de pandemie. Au pierdut speranța, nu mai au răbdare, nu mai sunt dispuși să se organizeze ca înainte, după cum se poate observa în diverse pături ale societății.

Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale https://www.gandul.ro/19520463 Află care sunt efectele statului în casă asupra psihicului și cum controlăm anxietatea pe timp de pandemie!

Publicată de Gandul pe Joi, 15 octombrie 2020

„Cei mai afectați sunt adolescenții”

Sunt oamenii cu mai puțină educație, care ies și protestează, ține de maturitate, de educație. Există manifestări de revoltă, de contestare, multă manifestare paranoidă în România. Suspiciune la adresa medicilor, că urmăresc ceva. Mai apărea pe vremurile foametei, a războiului.

Categoriile sociale cel mai afectate sunt pe primul loc adolescenții, care nu mai beneficiază de același ritm de viață, sunt prinși de familii, sistemul școlar, apoi cuplurile, cu tendințe tot mai accentuate de blazare a relațiilor. Interacțiunea, chiar dacă sunt în același spațiu, au din ce în ce mai puține lucruri să își spună.

„Mai puțină interacțiune în viața intimă”

Există mai puțină interacțiune în viața intimă. Bărbații sunt mai afectați, pentru că oricum femeile erau bazate pe familie, pe domiciliu. Acești bărbați sunt uneori revoltați, alteori cu un nivel de stimă foarte scăzut.

Suferă atât cuplul, cât și ulterior familia per ansamblu.

Din păcate, părinții s-au trezit în prima parte a pandemiei că trebuie să inventeze spații speciale pentru activitățile de zi, să se adapteze nevoilor fiecăruia. Să găsească pentru adolescenții lor argumente serioase pentru a-i ține în casă, pentru a-și întâlni prietenii doar în online.

Acum părinții încercau să îi mai țină în online, să nu iasă din casă. Divergențele au produs serioase tensiuni între generații. Bunicii erau văzuți ca fiind victime sigure, care voiau să interacționeze cu restul familiei. Dacă dedesubtul acestor problematici mai adăugăm și problemele de cuplu, între părinți, constatăm că există o tensiune permanentă în familii.

Dr. Cristian Andrei, despre avalanșa de fake news-uri

Mai adăugăm un element – s-a alterat serios percepția asupra informației. Din păcate, prea puțin oameni au discernământul de consum al informației. Avem oameni care citesc câte ceva sau primesc câte ceva, se îngrozesc, nu primesc și soluții, de la o zi la alta se mai adaugă și ceva, oamenii rămân tributari zvonurilor. Faptul că o persoană nu știe să evalueze corect o informație, vede pe Facebook ceva viral și o ia drept o chestiune științifică.

Pacientul din România are tendința să intre pe internet, să-și pună diagnostic singur și după aceea să caute un medic. La asta se mai adaugă și tot felul de remedii de pe internet. Zvonurile sunt extrem de dăunătoare. Avem o întreagă patologie a informației, care se așează peste această pandemiei.

„Oamenii neagă existența epidemiei de frica epidemiei”

E o jumătate de an de când se întâmplă acest fenomen, nu le-a dat oamenilor posibilitatea să se remonteze.

Acest lucru, loviturile repetate, demoralizatoare, sunt cele care duc la depresie.

Discutam despre lecțiile privind stilul de viață sănătos, România are șansa culturii IT, dar are extrema cealaltă din mediul rural. Avem doi poli: internetul & viața la țară.

Trebuie știut că această tendință a oamenilor are o bază instictuală. Speciile au tendința să se adune în grupuri pentru scopuri comune, mai ales în situații limită. Dacă se aprinde casa unuia, vecinii sar să stingă focul.

Nu pot să-i oprești tocmai în epidemie să nu se caute. Dar cei care administrează spațiul public pot să ia măsuri discrete, să-i ajute pe oameni să fie împreună, fără să aibă acea aglomerație, tipic latină.

Vedem că în Occident la o coadă sunt 1-2 metri între oameni, dar în Balcani oamenii stau ca la Căpâlna. Remodelarea spațiului se poate face foarte simplu. Avem foarte buni specialiști”, a declarat Dr. Cristian Andrei.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?