ZI PLINĂ LA CSM. Magistrații îi audiează pe candidații propuși de TOADER pentru funcții de conducere la DIICOT și validează concursul pentru șefia Secției de anchetă

Publicat: 28 01. 2019, 09:15
Actualizat: 26 03. 2019, 05:41

Astfel, va fi luată în discuție avizarea propunerii ministrului Justiției de numire în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a lui Bogdan Felician Voicu, cea de numire în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a criminalității organizate din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a Alinei Albu și avizarea propunerii ministrului Justiției de numire în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a lui Gabriel Doru Stoica.

Ședința Secției pentru procurori a CSM este programată pentru luni, la ora 13.00.

Ministrul Justiției anunța că, după ce propunerile vor fi avizate în CSM, vor fi transmise spre aprobare Administrației Prezidențiale.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunește, luni, pe ordinea de zi aflându-se validarea rezultatelor concursului pentru alegerea procurorului-șef al Secției pentru investigarea magistraților. Adjunctul Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, a obținut cel mai mare punctaj. 

„Validarea rezultatelor concursului pentru numirea în funcția de procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, desfășurat în perioada 1 noiembrie 2018-10 ianuarie 2019 și numirea în funcție a procurorului -șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, este primul punct aflat pe ordinea de zi a ședinței plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), programată să înceapă la ora 15.00.

Adjunctul Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, a obținut, la interviul susținut pentru șefia Secției de anchetă a magistraților, cel mai mare punctaj, de 9.33, în vreme ce contracandidata sa, Florena Sterschi, a obținut 8,33. Acesta a susținut, în interviul pentru șefia Secției de anchetă a magistraților, că printre amenințările la adresa acestei unități a identificat anumite campanii de presă, dar și frecvența ridicată a modificărilor legislative. „În ceea ce privește planul meu managerial pentru această funcție, am identificat premise pozitive și negative ale înființării acestei secții. Printre premisele pozitive, am identificat un efort de protecție a independenței magistraților care e o garanție oferită de scoaterea acestei secții de sub orice influența exterioară a sistemului judiciar. Existența unui cadru legislativ care permite desfășurarea separată a activității de urmărire penală, a activităților săvârșite de magistrați și existența unui ansamblu profesional cu experiența vastă și pregătită care reprezintă premisele unei faze solide de selecție a procurorilor care urmează sa-și desfășoare activitatea in această secție”, a declarat Gheorghe Stan.

Florea Esther Sterschi este cea care asigură actualmente interimatul la conducerea secției. Secția pentru anchetarea magistraților și-a început activitatea pe 23 octombrie 2018, având competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, și a preluat dosarele care îi vizează pe magistrați aflate în lucru la DNA și la alte parchete.