Trauma Colectivă. Câți medici au nevoie de psiholog, după ce au fost martori la consecințele incendiului din clubul Colectiv

Publicat: 13 11. 2015, 07:29

„Au mai fost explozii la fabrici de armament, am văzut leziuni, dar de gradul acesta nu, niciodată. Asta a fost impresionant. În al doilea rând, erau copii tineri. Riscant era ca acești pacienți să rămână fără auz. Faptul că pe ei i-au adus în locul respectiv muzica, iubirea pentru muzică, a fost… a fost impresionat. Am încercat să luptăm ca ai să nu aibă probleme de auz”, a spus Mihaela Tatu, medic ORL, potrivit digi24.ro.

„Ne-a descris cum a scăpat din acel iad, având sub el alți oameni care erau deja morți și deasupra lui alți oameni care erau deja în flăcări. Imaginile sunt greu de conștientizat și foarte greu și pentru noi tot ceea ce am văzut în acea seară”, a spus căpitan Liliana Pulbere, medic oftalmolog.

„Ca să fiu sincer, am preferat să nu vorbesc și să nu-i întreb foarte multe. Eu consider că era suficientă emoție în jur și, dacă m-aș fi încărcat în plus și cu poveștile lor de viață, care răzbăteanu până la noi oricum, lucrurile n-ar fi fost ok. Trebuie să ne detașăm cumva ca să gândim clar și obiectiv”, a spus locotenent colonel Narcis Tănase, medic pe secția de Terapie Intensivă.

„Implicarea celor care au încercat să ajute a fost mare. Și a fost pentru prima oară când au fost puși în fața unor asemenea situații tragice. Încercăm, pas cu pas, să încorporăm în gândirea noastră, în modul nostru de a fi, măsura în care fiecare acceptă acest eveniment pentru că suntem diferiți. Fiecare face față diferit. Aici este rolul nostru de a ajuta fiecare persoană în parte”, a afirmat Corina Tudor, medic psihiatru.

Psihologii estimează că cel puțin 5.000 de oameni au fost afectați la nivel psihologic de tragedia din clubul bucureștean Colectiv, al cărei bilanț este – până în acest moment – de 54 de morți.