Guvernul amână decizia prin care România urmează să dea bani pentru restaurarea statuii Sfântului Petru de pe Columna lui Traian

Publicat: 16 02. 2024, 15:20
Actualizat: 16 02. 2024, 15:23

Hotărârea de Guvern, aflată pe ordinea de zi, prin care România se angaja să contribuie cu bani la restaurarea statuii Sfântului Petru de pe Columna lui Traian, a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele trecute la Roma a declarat că țara noastră va contribui cu o sumă de bani. Surse guvernamentale au declarat pentru GÂNDUL că este vorba despre 106.000 euro.

Aflat pe ordinea zi în primă lectură PROIECTUL DE HOTĂRÂRE A GUVERNULUI pentru aprobarea plăţii contribuţiei voluntare a României către Parcul Arheologic Colosseum, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, a fost amânat.

Banii sunt asigurați așa cum reiese din proiect din suplimentarea bugetului ministerului de Externe, cu suma de aproximativ 530.000 de lei, echivalentul a 106.000 euro.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, la întrevederea cu primarul oraşului Roma, Roberto Gualtieri, disponibilitatea Guvernului român de a contribui financiar la restaurarea statuii Sfântului Petru de pe Columna lui Traian.

Evocând, totodată, încărcătura simbolică pe care o au unele dintre monumentele din centrul Romei, premierul Marcel Ciolacu a exprimat disponibilitatea Guvernului român de a contribui financiar la restaurarea statuii Sfântului Petru de pe Columna lui Traian, monument emblematic care ilustrează legăturile istorice profunde dintre România şi Italia.

SCURTĂ ISTORIE

Columna lui Traian este cea mai mare sculptură în relief care a fost realizată vreodată în Antichitate, iar data inaugurării este atestată de documentele fragmentare păstrate de orașul Ostia (Fasti Ostienses, 49 î.Hr.-175 d.Hr.) care era într-o strânsă legătură cu Roma.

Monumentul este decorat cu un celebru basorelief spiralat, care înfățișează scene din timpul luptelor dintre daci și romani, și este format din patru părți: fundaţia – unde se găsea camera în care urma să fie depusă urna cu cenuşa lui Traian, piedestalul, columna – coloana propriu-zisă şi statuia împăratului Traian – înfățișat în uniforma militară şi ţinând în mână o lance.

După moartea împăratului Traian (n.n. – 117 d.Hr.) urna cu cenuşa lui a fost depusă la baza columnei de unde ceva mai târziu a dispărut.  Aceeași soartă a avut-o și statuia lui Traian. Turnată în bronz şi poleită cu aur, aceasta a dispărut în Evul Mediu fără urmă, circumstanțele rămân necunoscute până astăzi.

În anul 1598, Papa Sixtus al V-lea i-a ordonat celebrului arhitect Fontana ca în locul ei să ridice o statuie a Sfântului Petru.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul își mută activitățile la Parlament/ Palatul Victoria intră în reparații, cu bani din PNRR

Marcel Ciolacu a vizitat expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” din Roma