1 DECEMBRIE. Medic-erou, la GÂNDUL LIVE: „Satisfacția cea mai mare este când văd pacientul plecând acasă pe picioarele sale”

Publicat: 01 12. 2020, 14:47

This browser does not support the video element.

Şef secţie Col. medic dr. Tănase Mihai, medic primar chirurgie generală, doctor în ştiinţe medicale, competenţă Ecografie generală, competeță Chirurgie laparascopică la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, spune că are cea mai mare satisfacție atunci când un pacient pleacă din spital sănătos, pe picioarele sale.

„E o profesie cu adevărat și satisfacțiile sunt multe și vin din multe direcții. Cunoaște toată lumea satisfacțiile profesiei de medic, dar pot să spun că în continuare că satisfacția cea mai mare rămâne aceea de a vedea pacientul plecând acasă pe propriile picioare, indiferent de cum a ajuns la spital.

Pe front, undeva, într-un teatru de operațiuni, sunt câteva aspecte pe care medicii le au în vedere în mod special: acordarea de prim ajutor, stabilizarea pacientului, evacuarea.

Atenția se schimbă pe timp de pace – se mută pe profilaxie, vindecare, tratamentul complet al pacientului.

Întâmplarea care l-a marcat în mod deosebit

Sunt multe momente care te marchează, din profesia de chirurg, care nu ți se mai dezlipesc niciodată de pe scoarța cerebrală, rămân acolo și îți revin uneori în memorie. Ajungi în situații pe care le-ai trăit.

Să aleg una mai de demult: eram tânăr specialist în gardă și primesc un telefon că mi se va trimite o pacientă din țară, când am primit-o, eu, tânăr, specialist dublat în gardă de un rezident mult mai tânăr, mi-am dat seama că acel caz nu mai putea aștepta și l-am rezolvat ca atare.

De ce îmi rămâne în memorie? În profesia noastră există acel miraj al primei leziuni. Nu vezi lucrul mărunt care cauzează acel dezastru. Totul pleca de la acea apendicită perforată, în schimb catastrofa care se vedea cu ochiul liber era enormă: avea volumul coapsei drepte de aproximativ 5-6 ori mai mare decât cea stângă.

Pentru mine, medic și militar, România înseamnă ACASĂ, locul unde sunt cel mai confortabil.

E o perioadă delicată, în care mesajele indiferent de conținutul lor pot fi interpretate. Dacă ar fi să îmbărbătez acest popor încercat aș spune, parafrazându-l pe Caragiale, mereu actual, să mai avem puțină răbdare.

Va mai dura și va fi nu tocmai ușor, dar cu puțin răbdare și ambiție, trebuie să mergem mai departe, trebuie să învingem.”, a declarat medicul-erou, cu ocazia Zilei Naționale a României.