EXCLUSIV | Un specialist care a văzut cele mai grave urmări ale inundațiilor din România avertizează: „Se poate muri și în apă de 50 de centimetri”

Publicat: 07 06. 2023, 19:00

This browser does not support the video element.

Sorin Rândașu, directorul Departamentului Situații de Urgență din cadrul Administrației Naționale Apele Române (ANAR) a făcut apel, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, la responsabilitate din partea tuturor românilor care văd o avertizare meteorologică imediată sau primesc un mesaj RO-ALERT prin care sunt sfătuiți să evite zonele în care se pot produce inundații, alunecări de teren, furtuni sau alte fenomene extreme. 

Șeful Departamentului Situații de Urgență din ANAR a fost în mijlocul celor mai grave fenomene din ultimii ani, iar avertismentul lui se bazează pe tragedii care puteau fi evitate dacă oamenii respectau indicațiile autorităților.

„Genul acesta de curaj în fața apei nu este cel mai bun lucru”

Specialistul a dat exemple de tragedii produse când oamenii s-au aventurat în ape chiar de mică adâncime, fără să ia în calcul viteza curentului.

„Impactul acestor inundații foarte rapide este foarte mare. Și aici aș mai vrea să fac o paralelă și să spun că acele avertizări care se dau trebuiesc cât se poate de corect înțelese”, a subliniat Sorin Rândașu, cu referire la avertizările meteorologice și hidrologice cod galben, portocaliu și roșu sau la RO – ALERT.

”Zilele acestea, o persoană a murit fiindcă, în momentul în care, pe zona respectivă, era un cod, a avut treabă și s-a dus pe o punte care nu era neapărat cea mai sigură. Amețit, a căzut în apă și în final a decedat. Pe de altă parte, îmi aduc aminte că a fost vorba de un domn în vârstă peste 85 de ani care a încercat să treacă râul Prahova printr-un loc prin care știa că se poate trece.

Ei bine, când se dau aceste avertizări, apelul și rugămintea, și dorința noastră sunt să încercați, să încercăm cu toții să fim cât se poate de conștienți de impactul lor, pentru că viteza apei și adâncimea apei pot să conducă la situații care să ducă la pierderi de vieți omenești. Iar genul acesta de curaj în fața apei nu este cel mai bun lucru”, a avertizat Sorin Rândașu.

Specialistul atrage atenția că, atunci când se produc inundații locale, o mașină se poate transforma destul de ușor într-o ambarcațiune, deși șoferul crede că este în siguranță.

„Dacă apa are o adâncime de 40 de centimetri, acea mașină se transformă într-o mică bărcuță, deci trebuie să fim conștienți că acea mașină este luată. Gândiți-vă la evenimentul recent de la Reșița, când pur și simplu apa, deși nu avea adâncime, având viteză foarte mare, mașinile astea au fost duse pe stradă”, explică specialistul.

Să avem încredere în aplicații prin care se anunță riscul producerii unor furtuni sau inundații?

Șeful Departamentului Situații de Urgență din ANAR le recomandă oamenilor să se informeze cât mai rapid despre pericolul producerii de furtuni, vijelii, tornade sau inundații, inclusiv prin aplicațiile de pe telefoanele mobile.

„Înainte, ne doream să avem modele matematice cu rezultate cât mai aproape de un ideal, să spun așa. Ei bine, în timp și dacă vă uitați la tendința, nu doar din zona apelor, în timp, nevoia a apărut de a colecta cât mai multe date și din această mulțime de informații să se extragă o concluzie. Orice fel de informație legată de avertizări hidrologice, de avertizări meteorologice este relevantă, pentru că trage un semnal de alarmă. În primul rând, s-ar putea ca în zona respectivă să se întâmple ceva”, a spus Sorin Rândașu.

Specialistul a explicat modul în care colegii de la Administrația Națională de Meteorologie și de la Institutul de Hidrologie întocmesc aceste avertizări, prognoze, pornind de la analizarea mai multor modele.

„Și ANM, și INHGA au capacitatea de a rula mai multe modele, de a compara rezultatele lor și din această combinație a rezultatelor, practic, se dă acea prognoză, considerată și pe baza experienței domniilor lor că este cea mai probabilă. O prognoză are și un anumit grad de incertitudine. Niciodată nu se va întâmpla în totalitate, dar are un grad foarte mare de realizare”, a mai spus Sorin Rândașu.

Celor care dau crezare vorbei „Un meteorolog nu greșește niciodată prognoza, poate greșește ziua”, directorul din ANAR le-a transmis că a făcut o analiză a prognozelor hidrologice emise în ultimii ani, iar procentul celor care s-au adeverit a fost foarte mare, de peste 90%.

Avertizările care se dau pe o perioadă mai lungă de două, trei zile au grad mai mare de generalizare, dar cele pe perioadă foarte, foarte scurtă sunt destul de fidele, iar faptul că informațiile importante sunt diseminate rapid este un lucru bun și nu este practicat în foarte multe țări, a adăugat Sorin Rândașu.

”După inundațiile din Germania, concluzia în grupul de lucru Inundații la nivel european a fost că informația emisă de către cei care făceau prognoze nu a ajuns la populație. Deci, practic, faptul că, în momentul de față, Ministerul de Interne, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sau RO-ALERT, când ajungi într-o zonă inundabilă, conduci și primești un mesaj, un mesaj pe telefon «Atenție, sunteți într-o zonă în care există un potențial pericol», în momentul ăla știi că ai o răspundere proprie.

Și aici, încă o dată, vreau să subliniez faptul că nu doar adâncimea este importantă. Deci, mașina poate să plutească, este un aspect, dar un om poate să moară în apă de 50 de centimetri dacă viteza apei este mai mare de 1 – 1,5 metri pe secundă. Deci, pur și simplu nu se poate sta în picioare în curentul pe care îl are această apă, se retează picioarele, cazi în apă, nu te mai poți ridica.

De asta spun și recomand tuturor: când sunt astfel de avertizări, nu vă hazardați, nu puteți aproxima și nimeni, nici măcar persoanele cu experiență, nu pot aproxima viteza apei să spună, da, poți să stai în picioare, sau nu. Depinde de asta și de condiția fizică a fiecăruia. Deci, un bătrân rezistă mult mai puțin în curentul apei, un copil la fel.

Trebuie să facem în așa fel încât să evităm pierderile inutile de vieți omenești. Nu vă adăpostiți sub poduri! Am fost profund marcat acum câțiva ani, când o familie s-a adăpostit sub un pod când a început ploaia. Evident că a venit apa mare și i-a luat de acolo. Deci, este păcat să nu înțelegem mesajele acestea, în sensul bun cuvântului. Niciodată nu o să fim perfecți”, a mai spus directorul Departamentului Situații de Urgență din cadrul ANAR.

Urmăriți interviul integral cu Sorin Rândașu, director al Departamentului Situații de Urgență din cadrul Administrației Naționale Apele Române:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cât de frecvente vor fi fenomenele extreme în România? Specialist ANAR: ”Pagubele vor fi tot mai mari în zona inundațiilor fulger”

Roxana Bojariu, despre fenomenele meteo extreme din România: „Cu cât avem de-a face cu o cantitate sporită de vapori de apă, cu atât manifestările sunt și ele mai severe”

EXCLUSIV| Fenomene meteo extreme, amenințarea viitorului. Un expert în schimbări climatice explică de ce vor fi mai multe valuri de căldură și furtuni