VIDEO | Andrei Păunescu, la 12 ani de la decesul lui Adrian Păunescu: „Nici pe patul de moarte nu concepea să fie altfel decât un poet și un om public impecabil”

Publicat: 02 11. 2022, 22:31
Actualizat: 02 11. 2022, 22:37

This browser does not support the video element.

Sâmbătă, 5 noiembrie, sunt 12 ani de la decesul lui Adrian Păunescu. Fiul lui – Andrei Păunescu – a fost invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul. Acesta a declarat că tatăl lui nu a conceput niciodată să fie altfel decât un poet și un om public impecabil, chiar și atunci când a fost pe patul de moarte. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Adrian Păunescu își dădea ultima suflare pe data de 5 noiembrie 2010, la vârsta de 67 de ani, la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală. La 11 ani de la decesul lui, a fost publicată ultima sa poezie și ultima filmare.

„Avea mereu sentimentul vinovăției (Adrian Păunescu – n.r.) când lucra cu Carmen și cu mine. Atunci când se apuca să dicteze, dicta zeci de strofe și făcea așa cum face contabilul când îți dă banii și zice «bănuții». Diminutivele îmbunătățesc realitatea”, a spus Andrei Păunescu.

Artistul povestește cum tatăl lui, când se afla pe patul de spital și i-a dictat ultima lui poezie, i-a spus să nu îi fie frică să fie „cronicarul propriei morți”.

„A început să îmi dicteze de pe patul de spital. După ce a terminat, a revenit foarte puțin asupra unor cuvinte și la sfârșit eu i-am întins foaia, căci era nesemnată. A avut o stare de grație, de teamă la ce mă gândeam și la ce se gândea. A luat-o a semnat și mi-a spus: Da, știu de ce îmi ceri să semnez, dar niciodată nu te teme să iei dovezi, să fii ziarist și să fii chiar și cronicarul propriei morți, propriei înmormântări.

Mi-a semnat-o și așa avem acest document unic. Apoi, el mi-a cerut poezia să o vadă. Am fost foarte atent, poate doar o virgulă am scăpat față de varianta publicată. Din ochi l-am întrebat dacă pot să și filmez, s-o recite. Filmul a ieșit incredibil de curat. A avut o ezitare la un vers, apoi a revenit și am refilmat versul acela. Deci, nici pe patul de moarte nu concepea să fie altfel decât un poet și un om public impecabil”, a mai spus Andrei Păunescu.

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.