VIDEO Pasajul Englez, o bucată de istorie (DOCUMENTAR)

Publicat: 18 08. 2022, 19:00

This browser does not support the video element.

Pasajul englez se află între Calea Victoriei și Strada Academiei și a fost declarat monument istoric.

În 1855, giuvaergiul Joseph Resch a construit pe Podul Mogoșoaiei casa Resch. Casa a fost vândută, însă în 1885 lui Grigore Eliade, care a transformat-o în „Hotelul English”.

De aceea a fost construit și pasajul de lângă hotel, care leagă vestitele străzi. Acesta a fost realizat după moda pasajelor din capitalele Europei occidentale, era înalt, dar foarte îngust și era acoperit cu un acoperiș de sticlă pe schelet metalic. Mobila și hainele erau aduse din Londra, iar servitorii erau instruiți să vorbească limba engleză.

 

 

Hotelul avea o fațadă relativ scurtă pe Calea Victoriei, cea mai mare parte a camerelor fiind situate în lungul pasajului. Pe ambele părți ale pasajului, exista câte un balcon realizat dintr-un schelet metalic închis cu un geamlîc. De la numele hotelului, pasajul a căpătat numele de „Pasajul English”, tradus apoi în „Pasajul Englez”.

Clădirea a fost hotel doar câțiva ani. Asta pentru că încăperile erau prea mici pentru a putea rezista concurenței altor hoteluri mai noi. Astfel, construcția a fost transformată în bordel de lux.

Faptul că exista pasajul, le permitea accesul discret clienților care preferau să nu fie văzuți de pe Calea Victoriei intrând într-un astfel de loc. A funcționat până în anul 1947 când a fost închis, în același timp cu celelalte, de autoritățile comuniste.

În continuare, clădirea a fost transformată în locuințe, folosință pe care o are și în prezent. De-a lungul pasajului englez există diferite magazine și ateliere.

Acum, fostul Hotel English arată cu totul altfel. Fațada clădirii monument istoric a fost refăcută. Clădirea era încadrată în clasa I de risc seismic. Restaurarea a urmărit, de asemenea, să crească gradul de atractivitate a zonei. Mai mult, prin restaurarea elementelor arhitecturale și a componentelor artistice s-a readus la viață imaginea istorică și a Pasajului Englez, amplasarea acestuia conferindu-i oportunitatea de a deveni și un obiectiv turistic.

 

Hotelul English a fost cea mai veche clădire cu bulină din Capitală, dat fiind și faptul că istoria pasajului englez a început la mijlocul anilor 1800.

 

Pasajul englez este presărat cu multe povești. Hotelului i-ar fi trecut pragul însuși regele Carol II-lea, dar și scriitorul Alexandru Paleologu. Mai mult decât atât, se spune că pasajul englez l-a inspirat pe Mateiu Caragiale atunci când a scris Craii de Curtea-Veche.