• Publicat:
Știri

ALERTĂ METEO. Cod galben de ploi torențiale și vânt în 21 de județe din centrul și Vestul țării. În sud este caniculă

ALERTĂ METEO. Cod galben de ploi torențiale și vânt în 21 de județe din centrul și Vestul țării. În sud este caniculă
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, atenționare cod galben de ploi torențiale și vânt în 21 de județe din centrul și Vestul țării, până luni seara. Pentru zona de Sud este anunțată caniculă.

Potrivit ANM, codul galben de instabilitate atmosferică intră în vigoare la ora 14.00 și este valabil până la ora 22.00.

Sunt vizate de atenționare județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Harghita, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin.

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55 – 70 km/h, iar temporar 80 – 90 km/h, vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 50…60 l/mp”, anunță ANM.

Meteorologii adaugă faptul că disconfortul termic se va menține ridicat în după-amiaza zilei de luni, cu precădere în regiunile sudice și sud-estice, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa între 33 și 36 de grade.

 

Inchide