Prognoza meteo la chinezi: vremea va fi cum vor ei

Prognoza meteo la chinezi: vremea va fi cum vor ei
Publicat: 02/08/2016, 09:49
Actualizat: 02/08/2016, 13:30

China a alocat 199 de milioane de yeni (29,76 de milioane de dolari) pentru a crea tehnologia prin care dorește să controleze vremea, aceasta făcând parte din programul de combatere a secetei și reducere a dezastrelor naturale, potrivit Descoperă.

Ministrul de finanțe a oferit detalii despre proiect la începutul acestei luni, după ce mass media locală a anunțat că inundațiile din anul acesta au cauzat 237 de morți. Acesta a afirmat că noile fonduri au fost alocate pentru a ajuta regiunile din China să supraviețuiască mult mai bine fenomenelor naturale extreme, precum inundațiile puternice din regiunile sudice și centrale sau seceta din nord-vest.

În prezent, China utilizează tehnologii de modificare a vremii, inclusiv însămânțarea norilor pentru a induce ploaia în timpul secetelor sau pentru a reduce grindina, dar și pentru crearea unei vremi favorabile în timpul unor evenimente speciale, cum ar fi în cadrul Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.

China trebuie să utilizeze această tehnologie pentru a crea peste 60 de miliarde de metri cubi de apă până în 2020. O tehnologie asemănătoare a fost dezvoltată de o echipă de cercetători din Nevada, aceștia doresc să controleze vremea utilizând o dronă. Inginerii și meteorologii au afirmat că au creat prima platformă autonomă care însămânțează norii, aceasta putând crește nivelul precipitațiilor cu 15%.

Mașinăria poate crea nori prin pulverizarea unor particule fine de iodat de argint într-un nor deja existent pentru a crește nivelul de precipitații.

Inginerii dronei și cercetătorii de la Desert Research Institute, Drone America și AviSight s-au aliat pentru a crea drona care are încorporat un sistem de însămânțare a norilor.

Richards, președintele Drone America, a afirmat că proiectul va furniza ,,o soluție pulverizată în aer care poate aduce o ușurare persoanelor din zonele secetoase”. Deși aceasta este prima dronă care însămânțează norii, nu este prima dată când o astfel de tehnologie este utilizată. Anul trecut, în Arizona, au fost dezvăluite planurile creării ploii artificiale, prin pulverizarea din avion a iodatului de argint. Inventatorii consideră că noua tehnologie îi va ajuta să preîntâmpine cele mai grave schimbări climatice.

Procesul de însămânțare a norilor a fost prima dată propus în 1940 în cadrul laboratoarelor General Electric din Schenectady, New York. Douăzeci de ani mai târziu, Central Arizona Project și Salt River Project au demarat cercetări pentru a aduce la realitate proiectul.

Din 2007, Central Arizona Project a investit un milion de dolari în cercetările altor state pentru a crește rezerva de apă din fluviul Colorado, Sistemul funcționează după premisa conform căreia ploile se produc atunci când picăturile de apă ajung să se transforme în cristale de gheață.

Acestea devin prea grele pentru a rămâne suspendate în aer și cad deseori, topindu-se până ating solul.

Apa din aerul zonelor secetoase poate fi transfomată în cristale de gheață prin pulverizarea în atmosferă a unor chimicale, precum iodatul de argint sau gheața carbonică.

Unii cercetătorii își fac griji că argintul din aer s-ar putea depune în bazinele fluviilor. De asemenea, pe aceștia îi îngrijorează modul în care se va decide cine poate beneficia de acest proiect. Comparat cu alte alternative, precum desalinizarea apei mărilor, crearea norilor este o alternativă mult mai ieftină, deși nu va putea combate seceta singură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Crimă înfiorătoare în Capitală! Un bărbat de 46 de ani, ucis de doi tineri pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×