Prima pagină » Știri » CONFERINȚA MAS. INTERVIU George Ciamba: Este foarte important să păstrăm securitatea așa cum este

CONFERINȚA MAS. INTERVIU George Ciamba: Este foarte important să păstrăm securitatea așa cum este

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat, pentru MEDIAFAX și Monitorului Apărării, că este foarte important să păstrăm securitatea așa cum este, iar interesul pentru proiectul privind armata europeană ar avea sens numai dacă ar exista un dezangajament al SUA în Europa.

Redăm integral interviul:

MEDIAFAX: Ați declarat anul trecut că parteneriatul strategic NATO- Uniunea Europeană este un subiect de interes pentru președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Ce pași au fost făcuți, în cele peste 3 luni de până acum, în acest sens?

George Ciamba: Noi întotdeauna am fost de acord, ca poziție națională, și asta am încercat să facem și ca Președinție, ca să existe un proces de complementaritate între Uniunea Europeană și NATO, adică să facă fiecare ce știe să facă mai bine. Noi avem nevoie de o întărire a Uniunii Europene în zona de industrie de apărare. De exemplu, în zona de cercetare fundamentală e foarte bine că România este unul dintre membrii care au constituit PESCO și în același timp unul dintre membrii care își dorește să avem o dimensiune a bugetului Uniunii Europene, care să se reflecte într-un buget pentru industria de apărare. În același timp, realitatea din teren este aceea pe care o știm cu toții, securitatea asigurată de NATO este foarte importantă mai ales în momentele în care există amenințări de securitate și România trăiește într-o vecinătate care nu este chiar atât de ușoară și are în proximititate alte amenințări care vin dinspre Marea Neagră. Este foarte important să păstrăm securitatea așa cum este și să nu diminuăm în niciun fel valența de disuasiune pe care o are Alianța Nord Atlantică.

MEDIAFAX: Cum se împacă armata europeană cu Alianța NATO?

George Ciamba: Este un concept bun la început. Nu este un concept foarte nou. Exista și înainte sub acele grupuri de bătălie care puneau împreună forțe militare din mai multe țări membre ale Uniunii Europene, nu este ceva care este structurat și care are aceeași organizare sau forță precum NATO, ci este doar o idee unei evoluții într-un anumit sens și bineînțeles aceasta este o evoluție care din punctul nostru de vedere ar avea sens numai în cazul în care ar exista un dezangajament al SUA în Europa. Din punct de vedere al flancului estic și din punct de vedere al României, noi nu am constatat un dezangajament. Din contră, am putea spune că avem un angajament sporit al Statelor Unite în ultimii ani și inclusiv îl vedem și în ceea ce se întâmplă la Deveselu, în Polonia, deci nu este în niciun caz vorba despre o dezangajare care să justifice crearea unei capabilități militare care să fie la nivelul Uniunii Europene.

MEDIAFAX: NATO și Uniunea Europeană. Sunt două instituții complementare sau putem vorbi despre o competiție în anumite domenii, cum ar fi cel militar?

George Ciamba: În multe locuri, UE face lucrurile mai bine, în altele NATO le face mai bine și de fapt asta este ideea de la început. Să nu uităm că totuși au o geneză destul de comună și că au fost organizații care au scopuri total diferite, adică NATO este o organizație de cooperare interguvernamentală, în timp ce Uniunea Europeană este o organizație de integrare, este un loc unde trebuie să adopți toate regulile, nu este o cooperare între guverne, cum e cazul NATO în care păstrează dimensiunea națională mult mai prezentă. Să nu uităm faptul că sfârșitul Războiului Rece, căderea Zidului Berlinului au fost posibile datorită faptului că nu a fost o competiție, ci a fost o complementaritate.

MEDIAFAX: Cum se înțelege Brexit-ul cu NATO și care ar fi efectele?

George Ciamba: Noi având această relație specială de securitate cu Marea Britanie, pentru noi e o pierdere plecarea Marii Britanie din UE deoarece în multe subiecte noi eram foarte apropiați în gândire, inclusiv în modul în care percepem amenințările care vin de la Răsărit. Și din punctul acesta de vedere trebuie să recunoaștem că o plecare a Marii Britanii din politica europeană de securitate și apărare comună este o pierdere din punctul nostru de vedere. Noi sperăm ca acest proces încheiat să compensăm printr-o relație de parteneriat strategic Cu Marea Britanie. De altfel, Marea Britanie a spus în repetate rânduri că părăsește UE, dar nu părăsește Europa și securitatea Europei rămâne la fel de importantă ca și până acum și că este în continuare pe deplin angajată și aduce o contribuție militară. Am văzut lucrurile acestea și în schimbul de fregate din Marea Neagră, deci din punct de vedere al NATO nu se schimbă nimic. În plus, suntem gata să avem un parteneriat strategic cu Marea Britanie, după ce statutul e clar definit, adică după plecarea, sperăm, ordonată din UE.

Ministrul Afacerilor Europene a participat la conferința pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apărării și Securității a organizat marți Conferința „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”, printre invitații de marcă la eveniment numărându-se experti în securitate, militari de rang înalt și membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles „Chuck” WaldFost locțiitor al comandantului forțelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forțelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Națională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost atașat militar în Orientul Mijlociu).

 

Citește și

Mediafax
Vila de pe strada Gogol, unde au stat foștii premieri Viorica Dăncilă și Florin Cîțu, este pregătită să îi fie dată lui Nicușor Dan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
BREAKING! O nouă tragedie aviatică! Martorii au văzut o minge de foc pe cer și...
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
Adevarul
„Ceaușescu, Ceaușescu!”. Scandări la „Beach, Please!”. IICMER: „Un gest profund îngrijorător”
Mediafax
Votul pe moțiunea de cenzură se dă luni, la ora 15.00
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Deficitul fiscal, veniturile și cheltuielile statului. Unde se duc banii din bugetul public
StirileKanalD
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
KanalD
Accident mortal în Arad! Două persoane și-au pierdut viața, iar alte patru sunt rănite: „Ce nenorocire i-a lovit pe acești oameni”
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Specia din Insulele Galapagos care pare să EVOLUEZE în sens INVERS
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare cântăreață. N-o vom uita niciodată! Melodiile ei au marcat o generație întreagă
Evz.ro
Prea cald pentru cuptor? Idei delicioase de cină fără foc, perfecte pentru copii
A1
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Cercetările au continuat și s-au făcut noi descoperiri cu privire la posibilă cauză care a dus la accidentul aviatic din India! Ce s-a întâmplat, de fapt?
RadioImpuls
Cât costa să cumperi un apartament în CRAIOVA? Prețurile pornesc de la 90 000 de euro pentru o locuință cu 2 camere
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Cu cât a scăzut salariul mediu net din România în luna mai 2025