Imagini DEZGUSTĂTOARE din piața din Wuhan/ Câini, pisici, șobolani, koala vii striviți în cuști și sacrificați „pe loc” condiții insalubre/ Piețele asiatice, „bomba biologică vie” care amenință să contamineze întreaga lume

Imagini DEZGUSTĂTOARE din piața din Wuhan/ Câini, pisici, șobolani, koala vii striviți în cuști și sacrificați pe loc condiții insalubre/ Piețele asiatice, „bomba biologică vie care amenință să contamineze întreaga lume
Publicat: 30/01/2020, 01:34

„Proaspăt sacrificat și livrat la ușa ta”, așa sună anunțurile vânzătorilor de carne exotică pentru consumatorii din China. În pofida faptului că sursa epidemiile mortale din trecut (SARS) sunt legate de obiceiurile alimentare ale asiaticilor, autoritățile au rămas destul de indulgente în privința comercializării și consumului de animale exotice. Ceea ce în SUA sau în Europa este de neconceput, în Asia este legat de tradiția culinară. În aceste piețe se vând la grămadă crocodili, koala, pisici, câini, vulpi vii, pui de lup, salamandre uriașe, șerpi, șobolani, lilieci, păuni, porcine, gândaci, scorpioni, viermi vii, fructe de mare, aproape orice formă de viață imaginabilă.

Autoritățile din China au recunoscut că nu au depistat sursa zero a infecției cu noul coronavirus, deoarece primul pacient nu a avut contact cu marfa din piața din Wuhan, dar 27 dintre cei 41 de oameni infectați în prima fază a răspândirii focarului au consumat carne din piață, scrie publicația chinezăxinhuanet.com. Asta înseamnă că mediul insalubru din piața de animale exotice a servit ca vehicol pentru propagarea coronavirusului.

Epidemiile virale nu sunt singurul pericol reprezentat de aceste piețe de carne vie. Populațiile de animale sălbatice sunt epuizate pe măsură ce sunt braconate și vânate. Focarele virale duc la distrugerea în masă a animalelor domestice, ceea ce crește costul proteinei animale de bază și la scumpirea la nivel global a cărnii de consum. Cu alte cuvinte, bolile pot migra cu ușurință către animalele domestice, cum s-a întâmplat, de exemplu, cu pesta porcină sau cu gripa aviară.

Comerțul alimentar cu animale sălbatice vii, inclusive specii rare sau pe cale de dispariție, este o parte subestimată, rar documentată a economiei cenușii din multe țări din Asia și Africa, scrie publicația americană thehill.com.

„De obicei, în aceste locuri există o foarte vagă sau inexistentă supraveghere din partea autorităților în ce privește condițiile sau cu privire la ce tip de specie poate fi vândută pentru consumul uman”, spune Peter Knights, directorul general al grupului de conservare WildAid.

O bombă biologică de viruși vii

Animalele sunt transportate în piață în viață, astfel încât cumpărătorii să poată fi siguri că sunt proaspete. De cele mai multe ori nu există condiții pentru refrigerare, pentru ca vânzătorii să economisească bani. Acest lucru face ca piețele asiatice de carne să fie un coșmar de sănătate publică.

„Se comercializează multe specii diferite în condiții îngrozitoare”, spune Knights. „Animalele sunt stresate, ceea ce le face mai susceptibile la îmbolnăviri, iar piețele sunt murdare, cu cuști stivuite, așa că ele se murdăresc și defechează literalmente unele de altele. Sunt o bombă biologică de viruși vii. Nu se poate proiecta un sistem mai eficient pentru a transmite bolile decât aceste piețe.”, adaugă reprezentantul WildAid, citat de thehill.ro.

Autoritățile chineze au anunțat recent că una dintre sursele din care s-a răspândit coronavirusul este piața din Wuhuan, dar au admis că sunt și alte câteva surse necunoscute în present. Peste 30 de teste de la diferite animae comercializate în piață au rezultat pozitiv pentru noul coronavirus (2019-nCoV).

Dr. Gao Fu, directorul Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a declarat miercuri la Beijing că autoritățile consideră că virusul provine probabil de la „animale sălbatice de pe piața fructelor de mare”, deși sursa zero rămâne încă necunoscută.

China interzice traficul cu mai multe specii sălbatice sau solicită licențe speciale, dar reglementările sunt indulgente pentru unele specii, dacă sunt crescute în captivitate.

Hu Xingdou, un economist chinez, a declarat pentru mirror.co.uk că apetitul chinezilor pentru consumul de animale sălbatice are rădăcini culturale, economice și politice profunde.

Chinezii apreciază mai mult hrana decât libertatea și drepturile omului

„În timp ce Occidentul apreciază libertatea și alte drepturi ale omului, chinezii consideră alimentele ca fiind nevoia lor principală, deoarece foamea este o mare amenințare și o parte de neuitat a memoriei naționale.”, a explicat el.

Revoluția culturală, care a durat din 1966 până în 1976, o perioadă de haos politic și social cauzată de președintele Mao, când două milioane de oameni au murit de foame și alte milioane au fost lovite de înfometare.

Piețele de animale exotice din provinciile Hubei (din care Wuhan este capitala), Henan și Mongolia interioară s-au închis. Un grup de academicieni chinezi, inclusiv un fost președinte al Universității Peking și Shi Zhengli de la Institutul de Virologie din Wuhan (unul dintre oamenii de știință care au identificat liliacul care a fost purtătorul inițial al SARS), au solicitat public Congresului Național al Chinei să emită legislația de urgență care interzice permanent comerțul și consumul de animale sălbatice și consolidarea aplicării legilor existente, scrie wsj.ro.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro