CRIZĂ. Fondurile ONU pentru una dintre țările cele mai afectate de război din lume au fost aproape epuizate. Milioane de oameni riscă să nu mai primească asistență

CRIZĂ. Fondurile ONU pentru una dintre țările cele mai afectate de război din lume au fost aproape epuizate. Milioane de oameni riscă să nu mai primească asistență
CRIZĂ. Fondurile ONU pentru una dintre țările cele mai afectate de război din lume au fost aproape epuizate. Milioane de oameni riscă să nu mai primească asistență. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02/06/2020, 09:53

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat, înaintea unei conferințe privind situația din Yemen, care va avea loc marți, că 30 din cele 41 de programe de asistență pe care le desfășoară în această țară puternic afectată de război vor rămâne fără fonduri în următoarele săptămâni dacă nu va exista o intervenție din partea comunității internaționale.

În acest context, 20 de milioane de yemeniți riscă în următoarea perioadă să se confrunte cu o criză alimentară severă, informează Reuters.

Peste 3,6 milioane de oameni din Yemen au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza conflictului din această țară. Mulți yemeniți se confruntă cu probleme de sănătate din ce în ce mai grave în contextul în care sistemul sanitar a intrat în colaps.

Coordonatorul ONU pentru Yemen, Lise Grande, a informat că programele Națiunilor Unite au început deja să fie reduse în anumite zone ale țării din cauza lipsei de fonduri.

 Programe esențiale în Yemen riscă să fie închise

Astfel, potrivit ONU, Programul Alimentar Mondial, care oferă hrană pentru 12 milioane de cetățeni pe lună, și-a înjumătățit livrările în luna aprilie în nordul țării și susține că are nevoie de fonduri suplimentare pentru a putea să-și continue operațiunile.

Totodată, cu o săptămână înainte ca primul caz de COVID-19 să fie anunțat în Yemen, pe 10 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost nevoită să suspende plățile pentru 10.000 de angajați din domeniul sanitar din această țară. În același timp, programele destinate femeilor însărcinate și care alăptează au fost suspendate în Yemen, la fel ca programele de vaccinare a copiilor. În același timp, ONU a fost nevoită să închidă 51 de clinici pe care le opera la nivel național.

Potrivit lui Grande, în cazul în care comunitatea internațională nu va interveni cu donații, ONU ar putea fi nevoită să reducă în continuare din asistența oferită Yemenului.

Astfel, serviciile de sănătate publică oferite de ONU în aproape 400 de spitale și clinici din Yemen ar putea fi sistate, 6,5 milioane de oameni ar urma să nu mai beneficieze de apă potabilă, iar programele de alimentație pentru două milioane de copii care suferă de malnutriție ar putea fi abandonate.

Marți are loc o conferință pentru strângerea de donații

Națiunile Unite și Arabia Saudită speră să strângă 2,4 miliarde de dolari din donații pentru Yemen, în cadrul unei conferințe ce va avea loc marți.

„Dacă nu vom reuși să strângem cel puțin 1,6 miliarde de dolari, operațiunile noastre din Yemen se vor confrunta cu reduceri catastrofale. Nu vom mai putea să oferim alimentele de care oamenii au nevoie pentru a supraviețui sau asistența medicală ori apa și nutriția de care au nevoie două milioane de copii”, a declarat Lise Grande.

Planul de asistență umanitară coordonat de ONU în Yemen a primit 3,2 miliarde de dolari din donații anul trecut, dar de la începutul lui 2020 a obținut doar 474 de milioane de dolari, astfel că multe dintre agențiile care fac parte din acest plan nu mai au fonduri suficiente pentru a-și susține programele.

Din cauza conflictului dintre coaliția condusă de Arabia Saudită și rebelii houthi, susținuți de Iran, 80% din populația Yemenului depinde integral de asistența umanitară oferită de ONU. Țara se confruntă și cu o creștere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, dar și cu o creștere rapidă a numărului de persoane care suferă de foame.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Nu știa ce face. Amărâtul de el” Elena...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire