EXPERIENȚĂ. O jurnalistă din Germania a muncit la o fermă, cot la cot cu lucrători români. „Această muncă poate fi făcută doar de către oamenii experimentați din Europa de Est”

EXPERIENȚĂ. O jurnalistă din Germania a muncit la o fermă, cot la cot cu lucrători români. „Această muncă poate fi făcută doar de către oamenii experimentați din Europa de Est”
La ferma de căpșuni din Germania lucrează mai mulți români
Publicat: 11/06/2020, 11:11
Actualizat: 11/06/2020, 11:13

Regine Ounas-Kräusel, o jurnalistă din Germania, s-a angajat temporar la o fermă de căpșuni din Fischingen, unde lucrau ca sezonieri mai mulți români și polonezi și mărturisește că această muncă este mult mai grea decât pare și că „doar oamenii experimentați din Europa de Est” o pot face.

Cu sinceritate, jurnalista germană Regine Ounas-Kräusel mărturisește că experiența prin care a trecut a fost una mai mult decât necesară, pentru că,

Direct afectată de restricțiile din timpul pandemiei, jurnalista germană Regine Ounas-Kräusel  s-a angajat ca sezonier la ferma de căpșuri și admite că această activitatea a ajutat-o, banii au fost bineveniți. în contextul în care veniturile i-au scăzut, relatează bzi.ro, care citează publicația Weiler Zeitung.

„Cu toate că fac jogging și gimnastică, munca la câmp este grea”

Regine spune că prima zi de lucru la fermă a fost pe 23 aprilie, iar la început i-a fost foarte dificil să se adapteze. E a povestit cum a cunoscut lucrătorii veniți din România la fermă.

„Munca cu un grup colorat de oameni este mai distractivă. Sunt și germani aici, dar cei mai mulţi muncitori sunt din România și Polonia… Ajung la lucru la ora 7:00, dar Cristina Tatarici și colegii ei din România au ajuns deja de la 6:00. Un «Bună dimineața» prietenos, un scurt «Ce faci?», apoi o întreb unde ar trebui să muncesc azi. Cristina coordonează. Este prietenoasă, chiar dacă la început era sceptică”, a povestit jurnalista – fost lucrător sezonier pentru Weiler Zeitung.

Ea admite că, deși este o persoană obișnuită cu activitățile fizice, munca în agricultură a solicitat-o și că e nevoie de oameni cu expreienți ca să o facă. „Am lucrat alternativ: când în picioare, când în genunchi. Cu toate că fac jogging și gimnastică, munca la câmp este grea. Recunosc că această muncă poate fi făcută doar de către oamenii experimentați din Europa de Est“, a spus Regine.

Potrivit sursei citate, ferma Weingartenhof din Fischingen angajează, în mod normal, 18-20 de muncitori sezonieri din Europa de Est, iar în acest sezon a adus cel puțin opt lucrători din România.

„Majoritatea femeilor și bărbaților români vorbesc cu greu limba germană… O femeie mi-a dat un măr în timpul pauzei și am aflat cum se spune mulțumesc în limba română”, a povestit jurnalista germană.

Pe de altă parte, Regina spune că în ciuda barierelor lingvistice, a aflat destul de multe despre viața celor veniți la muncă în țara ei, care le oferă salarii mai motivante. „Despre Cristina știu, de exemplu, că locuiește în orașul Brașov și vine aici de 14 ani. O altă femeie îşi lasă copilul cu bunicii, în timp ce ea lucrează în Germania. În România se găsește de lucru, dar salariile sunt mici, mi-a mai spus un român”.

Fermierii germani au reușit să atragă forță de muncă din România în perioada pandemiei, dar mulți au fost expuși dificultăților financiare în care au ajus patronii.

Recent, o fermă din Hoyerhagen, Germania, unde lucrează circa 150 de români, a intrat în insolvenţă. Atât proprietarul acesteia, cât şi administratorul pentru insolvenţă au precizat că situaţia în cauză nu va afecta plata salariilor lucrătorilor de acolo, a anunţat MAE.

O altă fermă, unde erau angajați români și care a intrat în insolvență, este în Bornheim, acolo unde ministrul român al Muncii, Violeta Alexandru, a mers în vizită recent pentru a discuta cu ei și a le afla nemulțumirile. În urma discuțiilor, administratorul judiciar al fermei s-a angajat să plătească lucrătorilor toate sumele restante.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul