INTERVENȚIE. Violeta Alexandru a discutat cu muncitorii români de la ferma din Bornheim/ Ce au reușit să obțină autoritățile române pentru cei plecați la muncă în Germania

Publicat: 20/05/2020, 22:57
Actualizat: 20/05/2020, 23:00

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, aflată în vizită de lucru în Germania, a mers la ferma din Bornheim, unde lucrau sezonierii români, pentru a discuta cu oamenii și a le afla nemulțumirile. În urma discuțiilor, administratorul judiciar al fermei s-a angajat să plătească lucrătorilor toate sumele restante.

Tot miercuri, ministrul Muncii a avut o serie de discuții cu reprezentanții Consulatului României la Bonn, cu cei ai Ministerului Sănătății și Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, cu un membru al Asociatiei fermierilor, precum și cu administratorul judiciar al fermei din Bornheim, în vederea găsirii unei soluții pentru lucrătorii români, se arată într-un comunicat al ministerului.

Administratorul judiciar s-a angajat că va plăti sumele restante muncitorilor români

Ferma la care lucrau sezonierii români este în insolvență, însă în urma discuțiilor pe care ministrul Violeta Alexandru le-a avut cu administratorul judiciar, acesta s-a angajat ca până la finalul zilei să plătească toate sumele ce li se cuvin lucrătorilor români. De asemenea, acesta a dat asigurări că se va ocupa personal de acoperirea costurilor pentru sezonierii care doresc să revină în țară”.

Totodată, Asociația fermierilor s-a oferit să identifice variante de relocare în alte ferme pentru românii care doresc să rămână în Germania și să aibă un alt loc de muncă.

Ministrul Muncii a discutat cu muncitorii români și a verificat condițiile în care lucrează

Ulterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale a fost la ferma unde au fost angajați lucrătorii români, a vizitat spațiile de cazare și a discutat cu aceștia pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă și cum pot fi sprijiniți.
”Întâlnirile cu românii care muncesc în Germania, atât cei din Berlin, cât și cei din Bonn, mi-au fost foarte utile pentru a trage o serie de concluzii, cum ar fi faptul că nu toți angajatorii germani tratează necorespunzător angajații, inclusiv pe cei români, și mulți dintre ei mi-au spus că sunt mulțumiți de condițiile de muncă și de salariul pe care îl primesc la timp. Pe de altă parte, din discuțiile cu ei a reieșit faptul că unele contracte de muncă ar putea fi îmbunătățite, în condițiile în care unii români au recunoscut că vin de peste 5 ani în Germania.”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru potrivit comunicatului.

Ministrul Muncii german, Hubertus Heil, a agreat introducerea unor clarificări privind salarizarea, cazarea și protecția socială a muncitorilor români

”Cu sprijinul ministrului Muncii, dl Hubertus Heil, care a fost foarte implicat, am agreat asupra discutării unor îmbunătățiri/clarificări cu privire la condițiile de salarizare, în ce măsură acestea acoperă costul de cazare și masa, sau dacă sunt necesare cheltuieli separate din partea angajaților. Am cerut specificații mai clare cu privire la contractele colective de asigurare, protecția medicală în general, în special în această perioadă de pandemie. De asemenea, am discutat despre clarificările ce trebuie făcute cu privire la condițiile de repatriere, precum și despre tipul de protecție socială conferit de aceste contracte, mai ales în situația în care aceeași persoană lucrează de mai multe ori pe an cu contracte pe perioadă determinată”, a mai declarat ministrul Violeta Alexandru.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale din România va continua demersurile de informare a lucrătorilor români, înainte să plece din țară, cu privire la prevederile din contractele de muncă pe care urmează să le semneze, iar instituțiile germane omoloage ale Inspecției Muncii vor continua să facă verificări în teren pentru a preveni situații precum cea semnalată de sezonierii din ferma din Bornheim, se mai precizează în comunicatul transmis de Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul al ministerului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase