PROGRAMUL RECLĂDIM ROMÂNIA. Orban: Avem oportunități pe care mulți nici măcar nu le-au identificat. E momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei

PROGRAMUL RECLĂDIM ROMÂNIA. Orban: Avem oportunități pe care mulți nici măcar nu le-au identificat. E momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei
Orban: România are o șansă uriașă. Avem oportunități pe care mulți nici măcar nu le-au identificat - FOTO: Alexandra Pandrea: Gândul
Publicat: 01/07/2020, 19:36

Premierul Ludovic Orban a vorbit, miercuri, în cadrul evenimentului de prezentare a programului de relansare economică, despre orientarea către investiții, dezvoltare și digitalizare. 

Țara noastră are o șansă uriașă și are oportunități pe care nu trebuie să le rateze, iar liderii politici „trebuie să iasă din mlaștina demagogiei și populismului, din discursul SF” care creează așteptări care nu pot fi onorate, a declarat Ludovic Orban, la lansarea programului „Reclădim România”.

„Urmăm un model care e bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, pe inovare, pe transfer tehnologic, pe creşterea productivităţii, competitivităţii, pe creşterea semnificativă a exporturilor. În programul pe care l-am elaborat împreună cu preşedintele României, echipa preşedintelui României, echipa guvernamentală am încercat să ţinem cont de problemele cu care se confruntă România care în mare parte au fost accentuate de criza cu care se confruntă România din cauza COVID-19. Am constatat că accesul companiilor la tot ceea ce înseamnă resupolitrsele care pot fi mobilizate prin fonduri europene este extrem de dificil şi extrem de restrâns. Din acest motiv am gândit, încă de la începutul crizei, să asigurăm cât mai multe lichidităţi în companii. Cele mai multe măsuri pe care le-am luat au urmărit acest obiectiv Pe lângă IMM Invest, sunt în măsură să vă anunţ că în curând vom primi aprobarea pentru o schemă de ajutor de stat pentru companii care nu sunt IMM-uri. O altă problemă pe care am constatat-o şi pe care încercăm să o remediem e fluiditatea circulaţiei banilor între companii. O mare parte din companii din străinătate se finanţează prin sistemul de bursă. Pentru a preveni riscurile de scurtcircuitare a relaţiilor financiare în cazul în care o companie intră în probleme financiare, ne-am gâdnit la o schemă prin asigurarea ajutorului comercial. Am gândit un sistem de garantare a factoringului care e destinat tot acestui obiectiv de asigurare a fluxului financiar. De asemenea, investiţiile sunt extrem de importante şi pe lângă IMM Invest am gândit şi alte sistem cum ar fi schema de garantare pentru leasingul de echipamente. Am gândit un sistem de granturi pentru IMM care să fie finanţat din fonduri europene. Un grant de 1 miliard de euro pentru repornirea companiilor care au fost afectate în cel mai mare grad de epidemia de COVID-19. De asemenea,  şi granturi mai mari care vor fi operate prin sistemul 2.2, între două şi şase milioane de euro”, a afimat Ludovic Orban la lansarea programului „Reclădim România”.

Orban: „E momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului”

Premierul nu a ratat momentul să critice  inițiativele promovate în Parlament din social-democrați

„Este momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului, din discursul science-fiction care nu are nicio legătură cu realităţile economice. Vremea în care politicienii promiteau luna de pe cer şi ofereau praful de pe tobă trebuie să înceteze. Dezvoltarea economică care trebuie să ducă la ridicarea gradului de viaţă pentru fiecare cetăţean din această ţară nu se poate baza decât pe investiţii, iar aici Guvernul trebuie să aibă viziune, voinţă. Degeaba avem gaz dacă gazul e vândul în România la un preţ mai mare decât media europeană, ca urmare a OUG 114 care a distrus complet sistmeul de liberalizare pe piaţa energetică. Degeaba avem gaz dacă nu conectăm românii, dacă nu aducem gaz în casele românilor. Degeaba avem gaz, dacă randamentele la producerea enegiei electrice şi termice la CET-urile din România este sub 50%. Baza competitivităţii evident trebuie să fie asigurarea unei energii la preţuri competitive cu celelalte ţări europene”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Premierul a vorbit despre infrastructură, ca domeniu vizat pentru modernizare:

„Vrem să investim în modernizarea infrastructurii de transport pentru a creşte competitivitatea României. România e o ţară bogată, cu resurse, dar valorificarea lor trebuie să se facă în mod inteligent, prin alocarea finanţărilor la acele resurse care într-adevăr pot să pună în valoare România. Avem cupru, dar atâta timp cât vom exporta tot ceea ce extragem în zona de cupru, nu ne valorificăm această resursă. Lucrul acesta e valabil pentru toate resursele din România”, a subliniat Ludovic Orban.

Orban: Nu avem voie să ratăm nicio oportunitate

„Nu vom putea acorda salarii mari, atâta timp cât nu dezvoltăm aceste industrii, aceste domenii. În perioada care va veni trebuie să vă spun limpede că investiţiile care se derulează de către Guvern, de către companiile statului se vor accelera, iar această accelerare trebuie să vină dintr-un management corect. Nu putem dezvolta infrastructura atâta timp cât o procedură de licitaţie durează şi cinci ani de zile”, a precizat  premierul în cadrul evenimentului.

„Avem nevoie de o administraţie digitalizată, o administraţie care să spună da. Criteriul de evaluare a celui care lucrează în administraţia publică trebuie să fie eficienţa. Guvernul şi administraţia trebuie să fie un partener al mediului de afaceri. România nu se poate dezvolta decât pe baza unei administraţii dezvoltate. Eficienţa e fundamentală. Viteza de introducere în producţie a inovaţiilor constituie o bază a vitezei de mişcare a României şi economiei româneşti. Mi-am propus ca obiectiv ca, în maxim o lună de zile, toate măsurile prevăzute în programul economic să fie implementate prin adoptarea tuturor actelor normative necesare pentru realizarea acestor măsuri. Ne-am gândit ca măsurile să fie uşor accesibile”, a declarat Orban.

Întregul plan de relansare economică poate fi consultat integral AICI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!