RELANSARE ECONOMICĂ. Guvernul introduce programul flexibil de muncă. Cât acoperă statul din salariul angajațillor afectați de criza COVID-19

RELANSARE ECONOMICĂ. Guvernul introduce programul flexibil de muncă. Cât acoperă statul din salariul angajațillor afectați de criza COVID-19
Guvernul a aplicat măsuri pentru sprijinirea angajaților afectați de criza coronavirus - Sursa: Shutterstock
Publicat: 01/07/2020, 11:43
Actualizat: 01/07/2020, 12:28

Programul flexibil de muncă, preluat după modelul german Kurzarbeit, va fi introdus în România, conform Planului Național de Investiții și Relansare Economică, anunțat de Guvern.

Programul flexibil de muncă este inclus în Planul Național de Investiții și Relansare Economică la capitolul Măsuri de sprijin pentru angajați și companii pentru reluarea activițăților economice.

Planul va fi prezentat oficial, miercuri seara, la evenimentul la care participă președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, alături de membrii Cabinetului.

„Până la sfârșitul săptămânii toate proiectele de acte normative trebuie elaborate și transmise pe circuitul de avizare al ministerelor, astfel încât, într-un termen de maxim o lună să avem toate instrumentele pentru punerea în practică a programului de investiții și de relansare economice. I-am spus Reclădim România, dar de fapt o modernizăm”, le-a cerut premierul Ludovic Orban membrilor Cabinetului în ședința de Guvern de miercuri.

Condiții pentru companiile beneficiare

Astfel, conform documentului, Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanțarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE.

Potrivit datelor incluse în document, numărul ttoal de suspendări ale contractelor de muncă ca efect al pandemiei de SARS-CoV-2 a fost de 1.495.111, de la declararea strării de urgență, respectiv în perioada 16 martie – 1 iunie. La 15 martie erau active 6.547.962 de contracte de muncă, iar numărul lor a ajuns al 6.439.494, la 1 iunie.

Guvenul promite, de asemenea, pontinuarea măsurii privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată. Impactul anunțat: 850 mil. lei/lună.

În plus, pentru stimularea reluării activităților economice și a ocupării, pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea, statul acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni. Impact: 3,35 mld. lei.

Sprijin pentru românii întorși din străinătate

Potrivit documentului citat, Guvernul introduce granturi pentru formarea profesională a angajaților. Schema de finanțare se adresează angajatorilor care investesc în formarea profesională a propriilor salariați. Aceștia beneficiază de o subvenție stabilită în funcție de nivelul de calificare a programului de formare parcurs. Buget alocat: 150 mil. lei.

O altă măsură este stimularea ocupării tinerilor, a persoanelor cu vârsta de peste 50 ani și a românilor întorși din străinătate. Astfel, conform documentului, se va acordă un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2500 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă: Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani; Persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență; Cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor.

Guvernul anunță și măsuri active pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa și turismului, respectiv protejarea angajaților prin acordarea unor măsuri de sprijin suplimentare pentru: persoanele care au desfășurat activități ca zilieri în luna anterioară solicitării; persoanele care desfășoară activități sezoniere în baza unor contracte individuale de muncă, pe perioadă determinată de cel puțin 3 luni.

În ceea ce privește locurile de muncă pentru tineri, se promit granturilor acordate pentru acțiuni antreprenoriale în valoare de 25.000 euro pentru susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor. Buget: 300 mil. euro.

În plus, pentru stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă, Guvermul anunță acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență/alertă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie a găsit o poșetă în care erau acte, bani și telefoane lângă gara...
BREAKING NEWS | A murit milionarul care a rivalizat cu Borcea, Copos și Gigi Becali!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ceasiv Iar, ultima redută. Rușii, la 25 de kilometri de comandamentul ucrainean din Donețk. „Doar...
Vestea momentului! Simona Halep și-a anunțat retragerea sâmbătă, 20 aprilie 2024
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
Ninge de ore bune la munte. La Rânca s-a aşternut deja un strat consistent de...
EL a ucis-o pe Ana-Maria?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
A fost găsit trupul neînsuflețit al tinerei însărcinate din Moldova! Ana-Maria dispăruse acum o săptămână,...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Cum se face încadrarea pe benzi după virajul la stânga? Cum ieși din sensul giratoriu?
Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei
Ce s-a ÎNTÂMPLAT când LUNA „s-a ÎNTORS pe DOS”?
Vouchere pentru cei cu pensii de până în 1.450 DE LEI. Vin direct acasă, PRIN...
Se întoarce iarna în România. Zonele în care va ninge
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Ana-Maria, găsită moartă! Șocant unde era și ce mesaj a lăsat
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu aniversează 13 ani de căsnicie! Cei doi soți au făcut...
La 85 de ani, Irina Loghin își întreține tenul cu unul dintre cele mai ieftine...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Un polonez a intrat în Cartea Recordurilor după ce a stat scufundat în gheață peste...