RELANSARE ECONOMICĂ. Guvernul introduce programul flexibil de muncă. Cât acoperă statul din salariul angajațillor afectați de criza COVID-19

RELANSARE ECONOMICĂ. Guvernul introduce programul flexibil de muncă. Cât acoperă statul din salariul angajațillor afectați de criza COVID-19
Guvernul a aplicat măsuri pentru sprijinirea angajaților afectați de criza coronavirus - Sursa: Shutterstock
Publicat: 01/07/2020, 11:43
Actualizat: 01/07/2020, 12:28

Programul flexibil de muncă, preluat după modelul german Kurzarbeit, va fi introdus în România, conform Planului Național de Investiții și Relansare Economică, anunțat de Guvern.

Programul flexibil de muncă este inclus în Planul Național de Investiții și Relansare Economică la capitolul Măsuri de sprijin pentru angajați și companii pentru reluarea activițăților economice.

Planul va fi prezentat oficial, miercuri seara, la evenimentul la care participă președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, alături de membrii Cabinetului.

„Până la sfârșitul săptămânii toate proiectele de acte normative trebuie elaborate și transmise pe circuitul de avizare al ministerelor, astfel încât, într-un termen de maxim o lună să avem toate instrumentele pentru punerea în practică a programului de investiții și de relansare economice. I-am spus Reclădim România, dar de fapt o modernizăm”, le-a cerut premierul Ludovic Orban membrilor Cabinetului în ședința de Guvern de miercuri.

Condiții pentru companiile beneficiare

Astfel, conform documentului, Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanțarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE.

Potrivit datelor incluse în document, numărul ttoal de suspendări ale contractelor de muncă ca efect al pandemiei de SARS-CoV-2 a fost de 1.495.111, de la declararea strării de urgență, respectiv în perioada 16 martie – 1 iunie. La 15 martie erau active 6.547.962 de contracte de muncă, iar numărul lor a ajuns al 6.439.494, la 1 iunie.

Guvenul promite, de asemenea, pontinuarea măsurii privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată. Impactul anunțat: 850 mil. lei/lună.

În plus, pentru stimularea reluării activităților economice și a ocupării, pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea, statul acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni. Impact: 3,35 mld. lei.

Sprijin pentru românii întorși din străinătate

Potrivit documentului citat, Guvernul introduce granturi pentru formarea profesională a angajaților. Schema de finanțare se adresează angajatorilor care investesc în formarea profesională a propriilor salariați. Aceștia beneficiază de o subvenție stabilită în funcție de nivelul de calificare a programului de formare parcurs. Buget alocat: 150 mil. lei.

O altă măsură este stimularea ocupării tinerilor, a persoanelor cu vârsta de peste 50 ani și a românilor întorși din străinătate. Astfel, conform documentului, se va acordă un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului dar nu mai mult de 2500 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă: Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani; Persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență; Cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor.

Guvernul anunță și măsuri active pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa și turismului, respectiv protejarea angajaților prin acordarea unor măsuri de sprijin suplimentare pentru: persoanele care au desfășurat activități ca zilieri în luna anterioară solicitării; persoanele care desfășoară activități sezoniere în baza unor contracte individuale de muncă, pe perioadă determinată de cel puțin 3 luni.

În ceea ce privește locurile de muncă pentru tineri, se promit granturilor acordate pentru acțiuni antreprenoriale în valoare de 25.000 euro pentru susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor. Buget: 300 mil. euro.

În plus, pentru stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă, Guvermul anunță acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență/alertă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice