Prima pagină » Știri » Webinar interactiv „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”. Dr. Cristian Andrei: Oamenii nu mai au resurse psihice să suporte schimbările generate de pandemie

Webinar interactiv „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”. Dr. Cristian Andrei: Oamenii nu mai au resurse psihice să suporte schimbările generate de pandemie

Webinar interactiv „Gândul” & Asociația „Medici pentru România”. Dr. Cristian Andrei: Oamenii nu mai au resurse psihice să suporte schimbările generate de pandemie

Dr. psihiatru Cristian Andrei, a declarat, în cadrul Webinarului interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale, că românii nu mai au putere să suporte schimbările generate de pandemie. De asemenea, cei mai afectați par să fie adolescenții și cuplurile, a mai spus cunoscutul doctor.

„Vă dați seama că au trecut mult mai mult de trei săptămâni de când a început pandemia. Se conturează o serie de diagnostice, se pune problema unor noi diagnostice psihiatrice, unul dintre ele este sindromul de oboseală pandemică.

Oamenii nu mai au resurse să suporte schimbările generate de pandemie. Au pierdut speranța, nu mai au răbdare, nu mai sunt dispuși să se organizeze ca înainte, după cum se poate observa în diverse pături ale societății.

https://www.facebook.com/Gandul.ro/videos/358697432024992/

„Cei mai afectați sunt adolescenții”

Sunt oamenii cu mai puțină educație, care ies și protestează, ține de maturitate, de educație. Există manifestări de revoltă, de contestare, multă manifestare paranoidă în România. Suspiciune la adresa medicilor, că urmăresc ceva. Mai apărea pe vremurile foametei, a războiului.

Categoriile sociale cel mai afectate sunt pe primul loc adolescenții, care nu mai beneficiază de același ritm de viață, sunt prinși de familii, sistemul școlar, apoi cuplurile, cu tendințe tot mai accentuate de blazare a relațiilor. Interacțiunea, chiar dacă sunt în același spațiu, au din ce în ce mai puține lucruri să își spună.

„Mai puțină interacțiune în viața intimă”

Există mai puțină interacțiune în viața intimă. Bărbații sunt mai afectați, pentru că oricum femeile erau bazate pe familie, pe domiciliu. Acești bărbați sunt uneori revoltați, alteori cu un nivel de stimă foarte scăzut.

Suferă atât cuplul, cât și ulterior familia per ansamblu.

Din păcate, părinții s-au trezit în prima parte a pandemiei că trebuie să inventeze spații speciale pentru activitățile de zi, să se adapteze nevoilor fiecăruia. Să găsească pentru adolescenții lor argumente serioase pentru a-i ține în casă, pentru a-și întâlni prietenii doar în online.

Acum părinții încercau să îi mai țină în online, să nu iasă din casă. Divergențele au produs serioase tensiuni între generații. Bunicii erau văzuți ca fiind victime sigure, care voiau să interacționeze cu restul familiei. Dacă dedesubtul acestor problematici mai adăugăm și problemele de cuplu, între părinți, constatăm că există o tensiune permanentă în familii.

Dr. Cristian Andrei, despre avalanșa de fake news-uri

Mai adăugăm un element – s-a alterat serios percepția asupra informației. Din păcate, prea puțin oameni au discernământul de consum al informației. Avem oameni care citesc câte ceva sau primesc câte ceva, se îngrozesc, nu primesc și soluții, de la o zi la alta se mai adaugă și ceva, oamenii rămân tributari zvonurilor. Faptul că o persoană nu știe să evalueze corect o informație, vede pe Facebook ceva viral și o ia drept o chestiune științifică.

Pacientul din România are tendința să intre pe internet, să-și pună diagnostic singur și după aceea să caute un medic. La asta se mai adaugă și tot felul de remedii de pe internet. Zvonurile sunt extrem de dăunătoare. Avem o întreagă patologie a informației, care se așează peste această pandemiei.

„Oamenii neagă existența epidemiei de frica epidemiei”

E o jumătate de an de când se întâmplă acest fenomen, nu le-a dat oamenilor posibilitatea să se remonteze.

Acest lucru, loviturile repetate, demoralizatoare, sunt cele care duc la depresie.

Discutam despre lecțiile privind stilul de viață sănătos, România are șansa culturii IT, dar are extrema cealaltă din mediul rural. Avem doi poli: internetul & viața la țară.

Trebuie știut că această tendință a oamenilor are o bază instictuală. Speciile au tendința să se adune în grupuri pentru scopuri comune, mai ales în situații limită. Dacă se aprinde casa unuia, vecinii sar să stingă focul.

Nu pot să-i oprești tocmai în epidemie să nu se caute. Dar cei care administrează spațiul public pot să ia măsuri discrete, să-i ajute pe oameni să fie împreună, fără să aibă acea aglomerație, tipic latină.

Vedem că în Occident la o coadă sunt 1-2 metri între oameni, dar în Balcani oamenii stau ca la Căpâlna. Remodelarea spațiului se poate face foarte simplu. Avem foarte buni specialiști”, a declarat Dr. Cristian Andrei.

Citește și

Mediafax
Ministrul Justiției, după apariția stenogramelor cu cearta între Piedone și soția sa: 'Nu este normal'
Digi24
VIDEO Orașul cu izvoare infectate cu bacterii și E. coli, din care oamenii continuă să bea apă. „Trece prin pietre. Ce bacterii să aibă
Cancan.ro
Betty Salam reacționează după mesajul postat de Cătălin Vișănescu în urma divorțului: 'Nu mi-am înșelat soțul, am...
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Ce ascunde cu adevărat «Insula Iubirii». Un psiholog dezvăluie cine sunt, de fapt, participanții și ce caută acolo
Mediafax
Vreme neobișnuită! România este împărțită între caniculă extremă și vijelii
Click
Cel mai bun desert pe caniculă! Cum prepari clătite Ana Lugojana, rețeta clasică din 1956
Wowbiz
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Antena 3
O femeie a dispărut în urmă cu 20 de ani, în Ialomița. Acum, fostul ei amant a făcut o dezvăluire infiorătoare
Digi24
O învățătoare de 19 ani a obținut cea mai mare notă din București la Definitivat: „Am primit critici de la părinți. La început e greu”
Cancan.ro
Scandal-MONSTRU între Piedone și soția lui, pe înregistrările DNA: 'Te otrăvesc cu mâna mea!' 😲
Ce se întâmplă doctore
A câștigat titlul de Miss România, dar e de nerecunoscut! Cum arată acum și din ce trăiește Rita Muresan
observatornews.ro
Un copil de 10 ani din Dolj şi-a ucis unchiul cu o lovitură de cuţit. Băiatul încerca să-şi apere mama
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
BREAKING NEWS Un avion de pasageri s-a prăbușit în estul Rusiei! La bord se aflau și copii
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
🇷🇴Am condus Ford Puma Gen-E: cât de bună e prima electrică „Made in Romania”?
Descopera.ro
Ceva URIAȘ a fost găsit în galaxia Calea Lactee
Capital.ro
Florin Călinescu pune pe jar România. Adevărul pe care liderii țării nu vor să-l audă: O să cadă!
Evz.ro
Urmează zile cu temperaturi extreme. Anunț îngrijorător de la ANM
A1
Cum și-a primit George „Jaguarul” de la Insula Iubirii porecla! Care este explicația pentru tatuajul cu Vlad Țepeș de pe abdomen
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mihaela Rădulescu, primele declarații de când partenerul său de viață, Felix Baumgartner, s-a stins din viață!
RadioImpuls
Ce faci în weekendul 26-27 iulie 2025. Jennifer Lopez aduce turneul ”Up All Night Live” în Piața Constituției. Ce alte evenimente, spectacole și festivaluri nu trebuie să ratezi în București
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă îi face cadou iubitei un inel cu un diamant uriaș: - Scrie Made in China pe el
Descopera.ro
Strategia foarte simplă prin care putem ușura stresul financiar