Contre la nivel înalt: Ambasada României și cea a Rusiei la Chișinău, schimb de replici dure și acuzații de „cinism” de Ziua Armatei

Contre la nivel înalt: Ambasada României și cea a Rusiei la Chișinău, schimb de replici dure și acuzații de „cinism” de Ziua Armatei
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță / Sursă FOTO: chisinau.mae.ro
Publicat: 27/10/2020, 09:02

Polemică la nivel înalt între Ambasada României la Chișinău și cea a Rusiei după ce diplomații ruși s-au simțit jigniți de o serie de afirmații făcute de ambasadorul român într-un discurs susținut vineri, 23 octombrie, cu ocazia celebrării Zilei Armatei Române.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat vineri, 23 octombrie, o ceremonie și mai multe activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, care au avut loc la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei. Cu această ocazie, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a susținut un discurs în care a menționat că „ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

https://www.facebook.com/ambasada.romaniei.in.republica.moldova/posts/1476900225852763

Discursul ambasadorului României, punctul de pornire al contrelor

Ulterior, pe 25 octombrie, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a transmis un comunicat în care preciza că se arată nedumeriți în privința declarațiilor susținute de reprezentantul României în țara de peste Prut referitoare la „soldaţii care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică”. Diplomații ruși punctează că evenimentele menționate au avut loc în timpul regimului condus de generalul Ion Antonescu, pe care îl consideră „criminal nazist” și îl acuză că a omorât mii de persoane, char și moldoveni.

Astfel își motivează Ambasada Federației Ruse acuzația conform căreia oficialii români au dat dovadă de „cinism”, potrivit agora.md.

Ambasada Rusiei: „Sună de-a dreptul cinic!”

„Am fost nedumeriți de declarațiile Ambasadei României în Republica Moldova despre «soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei» de ocupația sovietică. Asigurările oficialilor de la București care solicită păstrarea «memoriei eterne a eroilor» sună de-a dreptul cinic. Vrem să amintim că adepții criminalului nazist Antonescu, ale cărui acțiuni au fost condamnate de tribunalul de la Nuremberg și cel de la București și a cărui memorie diplomații români îndeamnă «să nu fie uitată niciodată» au lăsat, într-adevăr, o moștenire care poate fi uitată cu greu. Urmașii celor zeci de mii de uciși și torturați de către agresorii lui Antonescu și de călăul lui, Alexianu, – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari – cu mare greutate vor putea uita fărădelegile ticăloșilor fasciști, justificate prin «lupta pentru reunificare»”, se arată în comunicatul de presă emis de Ambasada Rusiei la Chișinău.

„Asigurările oficialilor de la Bucureşti care solicită păstrarea «memoriei eterne a eroilor» sună, sincer, cinic”, se mai  mai precizează în sursa menționată.

Ambasada României: „Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism”

De cealaltă parte, Ambasada României la în Republica Moldova a reacționat luni, 26 octombrie, menționând că nu este surprinsă, dar punctând faptul că nu dorește să fie implicată în polemici „lansate provocator” într-o perioadă electorală (n.r. alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt organizate pe 1 noiembrie).

„Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova. România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenită în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul președinției române a acestei organizații”, se arată în comunicatul Ambasadei României în R. Moldova, potrivit sursei citate.

Partidul lui Dodon intră în polemică: „Sunt nişte capricii ale ambasadorului României”

În polemica dintre ambasade a intervenit și partidul care îl susține pe Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, care îl acuză pe Daniel Ioniţă, că „a insultat grosolan memoria victimelor” și că a făcut o declarație „scandaloasă și iresponsabilă”. De asemenea, reprezentanții partidului îi solicită Ministerului de Externe de la Chișinău să ia atitudine, potrivit deschide.md.

„Prin declaraţia sa, ambasadorul Daniel Ioniţă a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupaţie din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declaraţie scandaloasă şi iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomaţiei şi trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al partidului.

De asemenea, PSRM este de părere că declarațiile referitoare la eroii români sunt nişte „capricii ale ambasadorului României”, care nu pot duce decât la „tensiuni între ţările noastre şi la o scădere a autorităţii statului român şi a diplomaţilor săi în rândul cetăţenilor Republicii Moldova”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ