Ziua Armatei, sub semnul pandemiei de COVID-19. Ceremoniile sunt în format restrâns, fără public – VIDEO

Redactor:
Madalina Prundea

Ziua Armatei României, sărbătorită în 25 octombrie, este organizată în acest an sub semnul pandemiei de COVID-19, cu ceremonii la care nu este permis accesul publicului. La evenimentul din București, de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, vor participa și președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

Dacă, anii trecuți, Ziua Armatei României, din 25 octombrie, echivala cu parade militare impresionante, spectacole, activități de tipul ziua porților deschise, expoziții, retrageri cu torțe, în 2020, în plină pandemie de COVID-19, aceasta va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns, în principalele garnizoane din țară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, a transmis, sâmbătă, Ministerul Apărării Naționale.

Iohannis, alocuțiune la Mormântul Ostaşului Necunoscut

Din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, activitățile vor avea loc fără public, iar toți cei prezenți la evenimente sunt obligați să poarte măștii de protecție

În Bucureşti, de la ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, e programată o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori, ceremonia de primire a Drapelului de Luptă al Institutului Medico-Militar și de depunere a jurământului militar de către studenți ai anului I de la Catedra de Pregătire şi Perfecţionare Medico-Militară Bucureştii.

La ceremonie va participa și președintele Klaus Iohannis, care va susține o alocuțiune, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, și premierul Ludovic Orban.

Ulterior, de ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu) au loc ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori.

O ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori va avea loc și la Carei, de la ora 15.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”.

Mesajul ministrului Apărării

Potrivit MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă a transmis cu acest prilej un mesaj video tuturor militarilor, activi, în rezervă și veterani. În mesajul transmis, ministrul face referire la programele de înzestrare cu armament și echipamente performante pentru a putea oferi României capacitatea de a se apăra în fața tuturor posibilelor amenințări externe.

În acest sens, în ședința organizată la începutul lunii, membrii  Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au aprobat Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.

Mesajul integral:

„Ziua Armatei României este, pentru noi, un prilej de aducere aminte a sacrificiului românilor pentru păstrarea ființei naționale, a independenței și integrității țării noastre. Este, de asemenea, un prilej de bilanț al activității militarilor noștri și, totodată, un moment când privim către viitorul instituției militare.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, militarii români au luptat cu vitejie pentru eliberarea teritoriului național, ziua de 25 Octombrie 1944 devenind un simbol al eliberării de sub ocupația străină a orașului Carei și a întregii Țări. Ne înclinăm cu respect și prețuim sacrificiul celor care au dus la îndeplinire această misiune de onoare, mulți dintre ei plătind cu viața pentru atingerea idealului de libertate.

Tuturor, pandemia COVID-19 ne-a afectat activitatea și ne-a schimbat modul de viață. Măsurile de protecție sanitară nu ne permit să desfășurăm anumite activități publice așa cum ne-am fi dorit și cum s-ar fi cuvenit pentru cinstirea eroilor neamului. Dar gândul nostru va fi la ei, la cei nu au cedat și s-au jertfit pentru recăpătarea independenței și demnității naționale.

Sunt deja 76 de ani de la acest eveniment istoric, iar numărul celor care au contribuit la înfăptuirea acestui deziderat național, eliberarea ultimei palme de pământ românesc de sub ocupația horthystă, scade văzând cu ochii.

Nu-i vom uita niciodată pe cei care au plecat dintre noi, dar încă mai putem avea privilegiul să stăm față în față și să aflăm direct de la ei cum s-a scris istoria celei de-a doua conflagrații mondiale. Mai sunt doar 3.500, să nu ratăm această unică ocazie.

Onoare și respect veteranilor noștri! Noile generații de militari se înclină astăzi în fața tuturor eroilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă!

Militarii Armatei României de astăzi continuă tradiția și poartă cu mândrie drapelul tricolor în teatrele de operații din afara teritoriului național, îndeplinind cu profesionalism și dăruire toate misiunile încredințate, alături de aliați și parteneri.

Le transmit celor 1.150 de militari români aflați în afara granițelor țării un sincer “La mulți ani!” și să le mulțumesc pentru efortul lor, să le mulțumesc pentru felul în care îndeplinesc misiunile încredințate, să le mulțumesc pentru cuvintele frumoase și onorante pe care le-am primit din partea oficialilor străini care au militari ce acționează împreună cu ei în teatrele de operații.

Misiunile din afara teritoriului național nu sunt deloc ușoare. Pentru îndeplinirea acestora, unii dintre militarii noștri au plătit cu viața, iar alții au suferit răni care le-au afectat sănătatea. Ministerul Apărării Naționale nu își va uita niciodată eroii și va avea întotdeauna grijă de familiile lor, dar și de răniții noștri. Ne înclinăm cu respect în fața sacrificiului lor.

Militarii se instruiesc permanent, chiar și în aceste momente dificile, pentru îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României, aceea de a apăra suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a țării. În paralel, programele de înzestrare cu armament și echipamente performante continuă pentru a putea oferi României capacitatea de a se apăra în fața tuturor posibilelor amenințări externe. Ne bazăm, în construcția apărării noastre, pe apartenența la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană, dar și pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care este astăzi mai solid ca niciodată. Însă, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înșine, pe instituțiile sistemului național de apărare și securitate. Vom atinge acest deziderat numai dacă vom dezvolta acele tipuri de forțe și capabilități care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor.

România, în acord cu angajamentele asumate la nivelul NATO, găzduiește deja mai multe structuri de comandă și control aliate: Unitatea de integrare a forțelor NATO, Brigada Multinațională Sud-Est, Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, iar în scurt timp se va constitui și Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est la Sibiu. O amprentă vizibilă a NATO în România, cu un rol-cheie în asigurarea comenzii și controlului trupelor aliate în situațiile în care s-ar impune dislocarea acestor forțe pe teritoriul României.

Transmit un gând de prețuire și militarilor în rezervă și retragere, tuturor celor care și-au servit Țara cu credință și care sunt gata să revină oricând sub drapelul național pentru a apăra valorile democratice și ființa națională. Activi, în rezervă sau retragere, suntem cu toții militari!

Ministerul Apărării Naționale va continua să sprijine înlăturarea discriminărilor majore din sistemul pensiilor militare de stat, create de diferitele acte normative care reglementează acest domeniu.

Dragi militari, Ziua Armatei României constituie, pentru toți românii, ocazia de a vă arăta prețuirea noastră, de a vă mulțumi pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, pentru devotamentul şi profesionalismul dumneavoastră.

Transmit felicitări şi urări de succes întregului personal al Armatei României, precum şi celor aflaţi în rezervă sau în retragere şi, în mod special, veteranilor de război!

La mulți ani Armatei României!”

Umăriți mesajul ministrului Apărării și imagini din timpul ceremoniilor de anul trecut, în materialul video atașat / Sursa: MApN  – Montaj video – Eduard Predescu, Gândul

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
BREAKING! A murit în puşcărie, la puţin timp după ce a fost diagnosticat cu COVID-19
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
Gigi Becali are o avere uriașă! Ce loc ocupă în topul celor mai bogați români...
Pensii calculate greșit! Violeta Alexandru i-a dat de gol! Românii au aflat de-abia acum, e...
Pro şi contra paşaportului Covid. Tot mai mulţi lideri europeni sunt de acord cu ideea,...
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Studiu îngrijorător: Pacienții vindecați de COVID se întorc în spital cu alte boli, iar unul...
BREAKING! A murit în puşcărie, la puţin timp după ce a fost diagnosticat cu COVID-19
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Ce se întâmplă, de fapt, cu cei care nu se vaccinează. Anunțul doctorului Virgil Musta...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea șoc a momentului în România: Cunoscuta prezentatoare TV A MURIT
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul necunoscut al României. Cum a ajuns de la vânzarea de îngheţată în anii '90...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide