Prima pagină » Știri » Prima țară care a încercat testarea COVID-19 la scară națională. Schema națională solicită populației să fie testată de două ori

Prima țară care a încercat testarea COVID-19 la scară națională. Schema națională solicită populației să fie testată de două ori

Prima țară care a încercat testarea COVID-19 la scară națională. Schema națională solicită populației să fie testată de două ori

Slovacia este prima țară care a încercat testarea COVID-19 la scară națională. Deși nu este necontestată, aceasta ar putea fi o strategie puternică pentru evitarea calamităților economice și sociale

Pe măsură ce cazurile COVID-19 cresc în întreaga Europă, o nouă strategie de screening în masă implementată în Slovacia s-ar putea dovedi instructivă în furnizarea unui plan la nivel de continent pentru reducerea transmisiei comunitare, evitarea pierderilor de vieți omenești și redeschiderea afacerilor și școlilor închise.

Schema națională de testare care solicită populației să fie testată de două ori pentru COVID-19

Ca răspuns la o creștere a numărului de cazuri, guvernul slovac a inițiat o schemă națională de testare, care solicită populației sale adulte, cu vârsta cuprinsă între 10 și 65 de ani, fie să fie testată de două ori pentru COVID-19 în două weekenduri consecutive, gratuit, fie în perioada zilei de carantină la domiciliu.

Screening-ul în masă, care folosește teste rapide de antigen care produc rezultate în decurs de 30 de minute, a fost pilotat în weekendul trecut în regiunile nordice ale țării cele mai afectate de coronavirus. Rezultatele inițiale par promițătoare.

Peste 90 la sută din cei aproximativ 155.000 de oameni din zona pilot necesară participării au finalizat prima rundă de teste, 3,97 la sută din teste revenind pozitiv.

Testarea este acum stabilită să se extindă la nivel național în următoarele două weekend-uri.

Slovacia a primit aprecieri pe scară largă pentru acțiunea sa decisivă timpurie din martie, ocolind primul val de coronavirus. Cu toate acestea, cazurile au crescut recent, determinându-l pe premierul Igor Matovič să elaboreze o abordare îndrăzneață și neconvențională a problemei în cauză.

Creșterea numărului de cazuri din întreaga Europă a pus programele de urmărire a contactelor sub tensiune severă și sistemele spitalicești în pragul colapsului.

Republica Cehă și Polonia, care se confruntă cu cele mai mari rate de infecție pe cap de locuitor din Europa, au deschis spitale de campanie improvizate. Între timp, plafoanele la adunările publice, închiderea unităților sociale și închiderea școlilor sunt din nou pe tot continentul.

În acest context, valoarea schemei de testare a Slovaciei constă în identificarea atât a cazurilor asimptomatice, până la 40% dintre cei infectați, cât și a celor simptomatice. Detectarea va asigura că așa-numitele „distribuitoare silențioase” nu transmit în mod necunoscut virusul, inclusiv celor din grupurile cu risc ridicat.

Deși Slovacia este prima țară care a încercat testarea la scară națională, programe similare de screening au fost implementate cu succes într-o serie de sectoare din diferite țări.Între timp, testarea la scară largă a fost adoptată ca strategie în China, autoritățile sanitare efectuând recent teste obligatorii pentru toți rezidenții din orașul Qingdao după ce au fost detectate cazuri de coronavirus.

Guvernul slovac s-a străduit să recruteze suficienți profesioniști din domeniul sănătății pentru a efectua teste – ceea ce este probabil cel mai remarcabil este că regimul de testare slovac a fost pus în aplicare într-un interval de timp extrem de scurt.

13 milioane de teste antigene comandate de guvernul slovac, pretul fiind de 4 euro/ bucata

Țara și-a pus armata să se ocupe de gestionarea logisticii operațiunii, ameliorând o birocrație medicală deja supraîncărcată și a transformat locurile de votare electorală, în principal școli, în locuri de testare, dând predictibilitate și ordine procesului.

În timp ce multe instituții au descoperit că testele care pot fi prohibitive din punct de vedere al costurilor la mai mult de 100 de euro fiecare, cele 13 milioane de teste antigene comandate de guvernul slovac vin la doar 4 euro pe test. După cum a remarcat premierul slovac Igor Matovic, această cheltuială se estompează în comparație cu daunele potențiale cauzate economiilor de blocările induse de COVID-19.

Abordarea nu a fost însă lipsită de capcane. Chiar și președintele Zuzana Čaputová nu a fost inițial la curent cu planul – guvernul slovac s-a străduit să recruteze suficienți profesioniști din domeniul sănătății pentru a efectua teste în intervalul de timp extrem de scurt.

Unii critici susțin că utilizarea guvernului slovac de teste antigenice, mai degrabă decât teste moleculare mai precise, cum ar fi PCR, ar putea duce la numeroase teste negative. Cu toate acestea, guvernul se așteaptă ca 80% din cazurile infecțioase și 30% din totalul cazurilor să fie identificate.

 

 

Citește și

Mediafax
Ministrul Justiției, după apariția stenogramelor cu cearta între Piedone și soția sa: 'Nu este normal'
Digi24
EXCLUSIV Cum justifică șeful DNA prezența stenogramelor controversate din dosarul lui Piedone: „Resping felul în care au fost prezentat
Cancan.ro
Ce a descoperit DNA la perchezițiile locațiilor lui Piedone din Bragadiru. Caracatiță imobiliară? Cine locuiește aici
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Ce ascunde cu adevărat «Insula Iubirii». Un psiholog dezvăluie cine sunt, de fapt, participanții și ce caută acolo
Mediafax
Vreme neobișnuită! România este împărțită între caniculă extremă și vijelii
Click
Cel mai bun desert pe caniculă! Cum prepari clătite Ana Lugojana, rețeta clasică din 1956
Antena 3
O femeie a dispărut în urmă cu 20 de ani, în Ialomița. Acum, fostul ei amant a făcut o dezvăluire infiorătoare
Digi24
O învățătoare de 19 ani a obținut cea mai mare notă din București la Definitivat: „Am primit critici de la părinți. La început e greu”
Cancan.ro
Betty Salam reacționează după mesajul postat de Cătălin Vișănescu în urma divorțului: 'Nu mi-am înșelat soțul, am...
Ce se întâmplă doctore
Vedeta cu cele mai lungi picioare din România, siluetă de invidiat la 44 de ani: „Mănânc corect, nu prostii”
observatornews.ro
Un copil de 10 ani din Dolj şi-a ucis unchiul cu o lovitură de cuţit. Băiatul încerca să-şi apere mama
KanalD
Betty Salam a vorbit pentru prima dată despre motivul divorțului de Cătălin Vișănescu, dar si despre relația cu Roberto: „Nu are nicio vină”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
🇷🇴Am condus Ford Puma Gen-E: cât de bună e prima electrică „Made in Romania”?
Descopera.ro
Ceva URIAȘ a fost găsit în galaxia Calea Lactee
Capital.ro
România e în doliu. Un mare om de afaceri s-a stins. A fost un om cheie, reușind să construiască un imperiu
Evz.ro
Urmează zile cu temperaturi extreme. Anunț îngrijorător de la ANM
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Azi ești, mâine nu mai ești! Felix Baumgartner a participat la o zi de naștere, înainte cu 4 zile de a se stinge din viață!
RadioImpuls
Cât costă să stai o noapte în vila unde Felix Baumgartner și-a petrecut ultimele zile din viață alături de Mihaela Rădulescu
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă îi face cadou iubitei un inel cu un diamant uriaș: - Scrie Made in China pe el
Descopera.ro
De ce dormim diferit în funcție de vârstă?