Șeful secției ATI de la SJU Neamț: Focul ar fi pornit de la un injectomat! S-a propagat cu o viteză incredibilă

Șeful secției ATI de la SJU Neamț: Focul ar fi pornit de la un injectomat! S-a propagat cu o viteză incredibilă
Șeful secției ATI de la SJU Neamț: Focul ar fi pornit de la un injectomat! S-a propagat cu o viteză incredibilă / Sursă FOTO captură recorder.ro
Publicat: 16/11/2020, 12:02
Actualizat: 16/11/2020, 15:51

Șeful secției de Terapie intensivă de la Spitalul Județean de Urgență Neamț, Liviu Ungureanu, este de părere că incendiul izbuznit sâmbătă seară, în jurul orei 19:00, a pornit de la un injectomat. Ulterior ar fi luat foc combinezonul unei asistente și paturile.

Liviu Ungureanu a povestit pentru Digi 24 filmul tragediei din Piatra Neamț, unde 10 persoane au murit în urma incendiului iar alte 7 au fost rănite, printre care și medicul Cătălin Denciu, care se afla de gardă la acel moment.

Șeful secției ATI de la SJU Neamț: „I-am dus repede pe toți în UPU, după care ne-am dus la colegul (n.r. Cătălin Denciu)”

„Ne-am ocupat în primul rând, când am ajuns și am văzut ce era acolo – deja erau în curs de transfer al pacienților din celălalt salon în UPU, fiindcă se oprise și oxigenul când s-a observat ce s-a întâmplat – și atunci i-am dus repede pe toți în UPU, după care ne-am dus la colegul, în alt sector din UPU. Am încercat să-l stabilizăm până a plecat la Iași, după ce, un pic, într-un moment, mă rog, să zic de acalmie, l-am întrebat și pe el, am întrebat și asistentele: nu era, nu e o succesiune clară, cine… oricum, reiese că cele două asistente erau în acel moment, era ora 6:40, cred, eu am primit primul telefon la 6:50, cele două asistente erau în salon, iar colegul se pregătea și el să intre, n-am înțeles dacă să intubeze pe cineva sau să pună cu cateter central. Atunci a izbucnit, se pare de la un injectomat, s-a extins rapid la costumele de protecție, protecție pentru virus, nu pentru foc, ale personalului, ale asistentei și de acolo, în foarte scurt timp, s-a propagat cu o viteză incredibilă. Celălalt medic de gardă a intrat prima dată să scoată pe cineva, dar i s-a făcut rău, asfixie, sufocare, a ieșit din nou și au intrat pe rând, 4 extinctoare au folosit, dar fără niciun succes”, a povestit șeful Secției ATI.

Medicul susține că cei prezenți, asistentele și mediul Cătălin Denciu, au folosit toate extinctoarele de pe secție pentru a încerca să stingă incendiul și chiar au luat încă unul de pe o altă secție.

Cadrele medicale au folosit patru extinctoare în încercarea de a stinge incendiul

„ (…) Le-am folosit pe cele 3 ale noastre și am mai luat, din Chirurgie sau de la sala de operații, nu știu, încă unul, dar n-au putut, practic, era generalizat. Au ieșit asistentele, probabil Cătălin, medicul, a rămas în urmă și de-aia a fost ars mai mult. A încercat să stingă flăcările cât mai repede. Între timp, au venit pompierii și cam atât pot să vă spun”, a relatat acesta pentru sursa citată.

Totododată, Liviu Ungureanu, precizează că asistenele și medicii au încercat să îi scoată pe pacienți din salonul unde a izbucnit incendiul, însă nu au reușit, în ciuda tuturor eforturilor.

Atmosferă de groază: „Fum, întuneric, greu de respirat și prin măștile astea”

„Au încercat, dar n-au reușit, fum, întuneric, greu de respirat și prin măștile astea, dar și în general în fum. Și, practic, și cu extinctoarele au acționat dincolo de ușă, până la primele paturi, erau 4 pe o parte, 4 pe cealaltă, n-au putut să intre mai în profunzime și dacă intrau, cred că rămâneau acolo”, a mai explicat acesta.

De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre informația potrivit cătreia secția de terapie intensivă a fost mutată de la etajul 3, la etajul 2 al unității spitalicești.

„Secția noastră dintotdeauna este la etajul 2. Nu aveam circuite în primăvară și atunci, când au început să apară cazurile și n-au mai fost admise la Iași, în 2-3 zile a trebuit să găsim o soluție. Aveam două alternative, fie să ne extindem către Chirurgie-bloc operator, sau etajul 3, spre Neurochirugie. Am ales a doua variantă din mai multe motive. Totul a funcționat perfect până când a început să crească numărul de paturi. În momentul în care am ajuns la capacitate maximă, sus, a trebuit să ne gândim dacă nu cumva nu e mai bine să revenim jos, la noi, unde aveam mai grupate paturile, 8 și 8, și foloseam mai eficient și resursa umană, și cea tehnică. (…) Era mult mai pregătită decât secția de sus, pentru că secția de sus am amenajat-o în primăvară într-un ritm intens. Noi consideram o îmbunătățire a calității actului medical, din păcate s-a întâmplat această nenorocire”, a mai declarat Liviu Ungureanu.

Cătălin Denciu a încercat să stingă incendiul, dar i-a luat foc combinezonul

„Asistentele erau înăuntru, cred el (n.r. Cătălin Denciu) tocmai voia să intre și el și a văzut ce se întâmplă, le-a spus să iasă afară, el a încercat să stingă acolo, la pat, unde a izbucnit și bineînțeles, i-a luat și lui foc combinezonul. De afară s-a văzut, de la oxigen, a oprit oxigenul. Au ajuns până în baia de alături unde au stins cu apă”, a precizat medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii