Șeful secției ATI de la SJU Neamț: Focul ar fi pornit de la un injectomat! S-a propagat cu o viteză incredibilă

Șeful secției ATI de la SJU Neamț: Focul ar fi pornit de la un injectomat! S-a propagat cu o viteză incredibilă
Șeful secției ATI de la SJU Neamț: Focul ar fi pornit de la un injectomat! S-a propagat cu o viteză incredibilă / Sursă FOTO captură recorder.ro
Publicat: 16/11/2020, 12:02
Actualizat: 16/11/2020, 15:51

Șeful secției de Terapie intensivă de la Spitalul Județean de Urgență Neamț, Liviu Ungureanu, este de părere că incendiul izbuznit sâmbătă seară, în jurul orei 19:00, a pornit de la un injectomat. Ulterior ar fi luat foc combinezonul unei asistente și paturile.

Liviu Ungureanu a povestit pentru Digi 24 filmul tragediei din Piatra Neamț, unde 10 persoane au murit în urma incendiului iar alte 7 au fost rănite, printre care și medicul Cătălin Denciu, care se afla de gardă la acel moment.

Șeful secției ATI de la SJU Neamț: „I-am dus repede pe toți în UPU, după care ne-am dus la colegul (n.r. Cătălin Denciu)”

„Ne-am ocupat în primul rând, când am ajuns și am văzut ce era acolo – deja erau în curs de transfer al pacienților din celălalt salon în UPU, fiindcă se oprise și oxigenul când s-a observat ce s-a întâmplat – și atunci i-am dus repede pe toți în UPU, după care ne-am dus la colegul, în alt sector din UPU. Am încercat să-l stabilizăm până a plecat la Iași, după ce, un pic, într-un moment, mă rog, să zic de acalmie, l-am întrebat și pe el, am întrebat și asistentele: nu era, nu e o succesiune clară, cine… oricum, reiese că cele două asistente erau în acel moment, era ora 6:40, cred, eu am primit primul telefon la 6:50, cele două asistente erau în salon, iar colegul se pregătea și el să intre, n-am înțeles dacă să intubeze pe cineva sau să pună cu cateter central. Atunci a izbucnit, se pare de la un injectomat, s-a extins rapid la costumele de protecție, protecție pentru virus, nu pentru foc, ale personalului, ale asistentei și de acolo, în foarte scurt timp, s-a propagat cu o viteză incredibilă. Celălalt medic de gardă a intrat prima dată să scoată pe cineva, dar i s-a făcut rău, asfixie, sufocare, a ieșit din nou și au intrat pe rând, 4 extinctoare au folosit, dar fără niciun succes”, a povestit șeful Secției ATI.

Medicul susține că cei prezenți, asistentele și mediul Cătălin Denciu, au folosit toate extinctoarele de pe secție pentru a încerca să stingă incendiul și chiar au luat încă unul de pe o altă secție.

Cadrele medicale au folosit patru extinctoare în încercarea de a stinge incendiul

„ (…) Le-am folosit pe cele 3 ale noastre și am mai luat, din Chirurgie sau de la sala de operații, nu știu, încă unul, dar n-au putut, practic, era generalizat. Au ieșit asistentele, probabil Cătălin, medicul, a rămas în urmă și de-aia a fost ars mai mult. A încercat să stingă flăcările cât mai repede. Între timp, au venit pompierii și cam atât pot să vă spun”, a relatat acesta pentru sursa citată.

Totododată, Liviu Ungureanu, precizează că asistenele și medicii au încercat să îi scoată pe pacienți din salonul unde a izbucnit incendiul, însă nu au reușit, în ciuda tuturor eforturilor.

Atmosferă de groază: „Fum, întuneric, greu de respirat și prin măștile astea”

„Au încercat, dar n-au reușit, fum, întuneric, greu de respirat și prin măștile astea, dar și în general în fum. Și, practic, și cu extinctoarele au acționat dincolo de ușă, până la primele paturi, erau 4 pe o parte, 4 pe cealaltă, n-au putut să intre mai în profunzime și dacă intrau, cred că rămâneau acolo”, a mai explicat acesta.

De asemenea, acesta a făcut câteva precizări și despre informația potrivit cătreia secția de terapie intensivă a fost mutată de la etajul 3, la etajul 2 al unității spitalicești.

„Secția noastră dintotdeauna este la etajul 2. Nu aveam circuite în primăvară și atunci, când au început să apară cazurile și n-au mai fost admise la Iași, în 2-3 zile a trebuit să găsim o soluție. Aveam două alternative, fie să ne extindem către Chirurgie-bloc operator, sau etajul 3, spre Neurochirugie. Am ales a doua variantă din mai multe motive. Totul a funcționat perfect până când a început să crească numărul de paturi. În momentul în care am ajuns la capacitate maximă, sus, a trebuit să ne gândim dacă nu cumva nu e mai bine să revenim jos, la noi, unde aveam mai grupate paturile, 8 și 8, și foloseam mai eficient și resursa umană, și cea tehnică. (…) Era mult mai pregătită decât secția de sus, pentru că secția de sus am amenajat-o în primăvară într-un ritm intens. Noi consideram o îmbunătățire a calității actului medical, din păcate s-a întâmplat această nenorocire”, a mai declarat Liviu Ungureanu.

Cătălin Denciu a încercat să stingă incendiul, dar i-a luat foc combinezonul

„Asistentele erau înăuntru, cred el (n.r. Cătălin Denciu) tocmai voia să intre și el și a văzut ce se întâmplă, le-a spus să iasă afară, el a încercat să stingă acolo, la pat, unde a izbucnit și bineînțeles, i-a luat și lui foc combinezonul. De afară s-a văzut, de la oxigen, a oprit oxigenul. Au ajuns până în baia de alături unde au stins cu apă”, a precizat medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...