Performanță. România are cea mai mică scădere a PIB din UE, în trimestrul al patrulea din 2020. Sectoarele care au avut principala contribuție

Performanță. România are cea mai mică scădere a PIB din UE, în trimestrul al patrulea din 2020. Sectoarele care au avut principala contribuție
Publicat: 26/02/2021, 16:23

România a avut parte în ultimul trimestru al anului trecut de cea mai mică scădere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană. Producția industrială și sectorul construcțiilor au contribuit la această performanță.

Potrivit datelor semnal preliminare publicate de Eurostat, prezentate vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), PIB-ul României a înregistrat în trimestrul al IV – lea 2020 o scădere de 1,7% față de 5%, în zona euro. Cele mai slabe date le-au consemnat Spania (-9,1%) și Italia (-6,6%) în vreme ce în apropierea noastră s-a situat Polonia, cu -2,8%.

Evoluțiile au avut loc după ce economiile zonei euro și UE au înregistrat cele mai ample contracții în trimestrul II 2020 (-11,7% în zona euro și -11,4% în UE), urmate în trimestrul al III –lea 2020 de reveniri economice robuste (+12,4% în zona euro, respectiv +11,5% în UE).  Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, PIB-ul ajustat sezonier a scăzut cu 5,0% în zona euro și cu 4,8% în UE în trimestrul al IV –lea 2020.

Radiografia macroeconomică românească din trimestrul al IV-lea

Pe plan local,  produsul intern brut a crescut cu 5,3% în ultimul trimestru di 2020 față de trimestrul precedent, însă comparativ cuacelași trimestru din anul anterior, a înregistrat o scădere de 1,7%.

Comisia Națională de Strategie și Prognozăa revizuit în scădere creșterea economică prognozată pentru anul 2020, la -4,4% (de la -4,2% conform prognozei preliminare de toamnă a CNSP), pe fondul scăderii activității în industrie (-8,7%), agricultură (-21,9%) și servicii (-2,3%) față de anul 2019.

Sectorul construcțiilor va avea o contribuție pozitivă la PIB în anul 2020, cu o creștere estimată de 10,6%. Pentru 2021, CNSP apreciază o revenire a economiei românești, cu un avans de 4,3%.

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în România cu 11,7% ca serie brută, și cu 9,4% ca serie ajustată sezonier în luna decembrie 2020 față de perioada similară anului precedent.

Cea mai mare creștere a fost înregistrată de activitățile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+22,0%) urmate de activitățile de transporturi (+15,2%), activitățile din producția cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare și trasmitere de programe (+12,0%), activităţile de comunicaţii (+10,7%) și din  alte  servicii furnizate în principal întreprinderilor (+6,5%).

Producția industrialăa crescut în România cu 2,6% ca serie brută, respectiv cu 1,6% ca serie ajustată sezonier în luna decembrie 2020 față de decembrie 2019. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate de industria prelucrătoare (+2,8%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+3,8%).

Cel mai afectat sector industrial a fost cel al industriei extractive (-3,8% serie brută). Volumul lucrărilor de construcții pe plan local a crescut în luna decembrie 2020 cu 12,6% ca serie brută, respectiv cu 16,5% ca serie ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Cele mai semnificative creşteri au fost înregistrate în cazul volumului lucrărilor de reparații capitale (+24,2%), urmat de cel al lucrărilor de construcţii noi (+19,0%), în timp ce, lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 8,6%.

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidențiază creșteri ale volumului lucrărilor de construcţii inginereşti (+22,5%) și al clădirilor rezidenţiale (+14,5%), în vreme ce clădirile nerezidențiale au scăzut cu 0,7%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Putin, palat de 1 miliard. Imagini uluitoare din casa dictatorului
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani