Analiză. Marii câștigători și perdanții cursei de vaccinare împotriva Covid 19. Nu toți producătorii s-au îmbogățit

Analiză. Marii câștigători și perdanții cursei de vaccinare împotriva Covid 19. Nu toți producătorii s-au îmbogățit
Publicat: 14/03/2021, 14:11

Să produci primul un vaccin nu înseamnă automat să generezi și cele mai mari performanțe economice. O dovedesc indicatorii celor patru companii ce au obținut deja aprobarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Valoarea unora a crescut de șase – șapte ori, a altora a rămas la fel ca înainte de declanșarea pandemiei.

Pe 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății anunța că noul Coronavirus este deja prezent în cel puțin 114 țări, se consemnau 118.000 de bolnavi și aproape 4.300 de decese.

„Este prima pandemie cauzată de coronavirus. Suntem profund îngrijoraţi atât de nivelurile alarmante de răspândire şi de gravitate, cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune. Covid-19 poate fi calificat drept pandemie”, declara atunci Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

În acest context, începea o adevărată cursă pentru dezvoltarea unui vaccin. Un an mai târziu, există șase variante deja folosite pe piață, patru validate de EMA. Unele companii au făcut averi colosale, dar nu toate au reușit să profite.

Micul BioNTech, mai performant ca Pfizer

Primii care au anunțat dezvoltarea unui vaccin anti Covid – 19 au fost americanii de la compania farmaceutică Pfizer în colaborare cu germanii de la BioNTech, specializați în biotehnologie. Pe 9 noiembrie 2020 prezentau o variantă cu eficacitate de 95%, adoptată din 8 decembrie în Marea Britanie apoi, pe scară largă, în întreaga lume.

Ar fi fost de așteptat, în acest context, ca investitorii Pfizer să se fi îmbogățit peste noapte. Nu este chiar așa: pe 11 martie 2020 prețul unei acțiuni era de 30,52 dolari, în vreme ce la un an distanță (vineri, 12 martie 2021) era de 34,94 dolari. Sub nivelul din aprilie – mai, anul trecut și sub vârful de 42,56 dolari din 8 decembrie, când începea vaccinarea în Anglia.

Dacă ne raportăm la ultimii cinci ani, firma nu a reușit să atingă vârful de 43,80 dolari, din 2018. Veniturile companiei au crescut totuși ușor în 2020 la 41,9 miliarde dolari față de 41,2 în anul precedent.

Cine a mizat pe partenerii de la BioNTech a avut mult mai mult de câștigat: de la 32,17 dolari pe acțiune la declanșarea pandemiei, pe 11 martie 2020, la 103,28 dolari vineri, 12 martie 2021. Vorbim de o companie înființată în 2008, în Meinz, Germania, și listată prima dată la bursă în octombrie 2019. Valoarea unei acțiuni la acel moment fiind era 13,82 dolari.

Marele câștigător al cursei de vaccinare

În mod surprinzător, cea mai performantă din punct de vedere financiar nu este compania care a obținut prima autorizarea pentru vaccin. Pe 6 ianuarie 2021, americanii de la Moderna primeau la rândul lor autorizație din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA). A doua, din perspectivă cronologică. Dacă la anunțarea pandemiei acțiunile lor valorau aproximativ 23 de dolari, la momentul acreditării vaccinului depășeau deja 112 dolari pentru a atinge un vârf de 183,74 dolari, pe 12 februarie. Față de atunci, nivelul actual de 137 dolari poate părea slab. Vorbim însă de acțiuni care au crescut de șase ori, la nivelul de acum, într-un singur an.

De la puțin peste 90 dolari acțiunea, cât valora la începutul pandemiei, compania anglo-suedeză AstraZeneca este în prezent aproape la același nivel (a închis vineri la 96,5 dolari), pe fondul scandalului provocat de un număr destul de mare de reacții adverse generate de vaccin.

Vârful de 128 dolari nu l-a avut la momentul validării din 15 februarie 2021 ci la mijlocul lui iulie, anul trecut.

Anunțarea pandemiei prindea acțiunile Johnson & Johnson pe o pantă descendentă, la aproape 130 dolari. În prezent sunt la aproape 160 dolari, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a dat undă verde utilizării vaccinului produs de companie, pe 11 martie.

Despre performanțele economice generate de Sputnik V nu se poate spune mare lucru, în condițiile în care este finanțat de Fondul Direct de Investiții din Rusia. Nici despre vaccinul chinezesc nu există date financiare.

Până în prezent, Comisia Europeană a încheiat contracte pentru până la 2,6 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 și negociază achiziționarea de doze suplimentare. Au fost deja livrate 51,5 milioane doze în UE, din care s-au administrat 29,2 milioane. În România erau deja administrate, pe 13 martie 2021, 1,4 milioane doze de vaccin. Cele mai multe, respectiv 1,1 milioane, erau produse de Pfizer/ BioNTech, urmat de AstraZeneca (226.000) și de Moderna (79.000).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Profețiile lui Traian Băsescu. Firea, scoasă din sărite
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb