Republica Moldova riscă să rămână fără gazele furnizate de Gazprom, din cauza restanțelor. Care e termenul primit din partea companiei ruse

Republica Moldova riscă să rămână fără gazele furnizate de Gazprom, din cauza restanțelor. Care e termenul primit din partea companiei ruse
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/11/2021, 21:40
Actualizat: 22/11/2021, 21:41

Compania rusă Gazprom a avertizat, luni, că va sista livrările de gaze în Republica Moldova peste 48 de ore dacă Guvernul de la Chişinău nu achită plăţile restante, informează postul BFMTV, citat de Mediafax.

„Data-limită pentru efectuarea plăţilor este luni, 22 noiembrie. Astăzi, Gazprom, conform termenilor contractului, a informat partea moldoveană că livrările de gaze către Republica Moldova vor fi întrerupte în 48 de ore”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, Serghei Kuprianov, citat de postul public NTV.

„Gazprom este profund dezamăgită că Republica Moldova nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale”, subliniază reprezentantul companiei.

Kuprianov a precizat că Gazprom şi Republica Moldova ar fi convenit prelungirea contractului privind gazele cu cinci ani, la sfârşitul lunii octombrie, dar prin condiţia ca Guvernul de la Chişinău să rezolve integral problema facturilor şi la timp.

Însă, au apărut complicaţii în prima lună de prelungire a contractului, din cauza majorărilor de preţuri efectuate de Gazprom, considerate incorecte de către Chişinău.

Premierul moldovean, Natalia Gavriliţă, a declarat – la sfârşitul lunii octombrie – că Gazprom nu a oferit prelungirea automată a contractului valabil de 30 de ani, ci a propus tarife de trei ori mai mari, potrivit Reuters.

„Majorările de preţuri pentru Republica Moldova sunt extraordinar de mari. Au crescut de trei ori şi vor creşte de patru ori, dacă vom cumpăra totul de pe piaţa liberă. Ţara nu îşi poate permite acest lucru, din punct de vedere politic, economic sau social”, declara Natalia Gavriliţă.

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, afirma că Rusia utilizează resursele de gaze naturale ca instrument de intimidare a Republicii Moldova.

„În termeni generali, majorările de preţuri la nivel mondial nu sunt efectul utilizării ca armă a resurselor de gaz, dar, în cazul Republicii Moldova, este vorba despre acest lucru”, a declarat Josep Borrell Fontelles, pe 28 octombrie.

„În cazul Republicii Moldova, trebuie luate în considerare caracteristicile politice. Este vorba de o creştere drastică a preţurilor, în contextul problemelor politice, de aceea este necesară susţinerea noastră”, mai spunea Fontelles, referindu-se la un ajutor de 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene destinat Republicii Moldova.

„Ajutorul va ajunge la cetăţenii moldoveni cei mai vulnerabili”, a subliniat Josep Borrell Fontelles.

Potrivit unor oficiali de la Chişinău, citaţi de cotidianul Financial Times, compania Gazprom, aflată sub controlul Kremlinului, a propus Republicii Moldova tarife reduse la gaz natural dacă acceptă modificarea unui acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Republica Moldova a decretat starea de urgenţă pentru a face faţă crizei gazelor. Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a anunţat în luna octombrie, că – în contextul crizei – Guvernul de la Chişinău a semnat un contract cu firma poloneză PGNiG, notează BBC.

„(…) Țara noastră a făcut istorie. Pentru prima dată, Republica Moldova a cumpărat gaz dintr-o sursă care nu este compania rusă Gazprom”, a afirmat Nicu Popescu.

Contractul cu firma poloneză prevede livrarea a un milion de metri cubi de gaz natural, dar Republica Moldova va avea nevoie de un volum suplimentar.


Recomandări:

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Ies la lumină noi detalii în cazul fetiței și bătrânei din Călărași, care ar fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Cătălin Bordea, șocat de femei: Mi-a ajuns
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb