Avocat în domeniul concurenței: ”La Bruxelles ar putea fi analizat un abuz de dominație al Gazprom” / Polonia, acuzații în criza gazului: ”O manipulare a pieței din partea rușilor”

Avocat în domeniul concurenței: ”La Bruxelles ar putea fi analizat un abuz de dominație al Gazprom” / Polonia, acuzații în criza gazului: ”O manipulare a pieței din partea rușilor”
Avocat: ”La Bruxelles ar putea fi analizat un abuz de dominație al Gazprom” | FOTO – Profimedia Images
Publicat: 27/10/2021, 12:49
Actualizat: 27/10/2021, 12:52

Criza gazului. Sintagma nu mai este doar o metaforă, ci o certitudine a acestei perioade, iar la nivelul Uniunii Europene sunt căutate, cu asiduitate, metode prin care atitudinea considerată deja ostentativă a Rusiei ar putea fi contracarată.

Din acest punct de vedere, există un precedent. Gigantul Gazprom furnizează peste 40 la sută din importurile de gaze din Uniunea Europeană. Din 2012 până în 2018, compania a făcut obiectul unuia dintre cele mai importante cazuri antitrust pe care Bruxelles-ul le-a întreprins vreodată.

Totuși, deși ancheta nu a dus la amenda uriașă pe care principalii critici ai Rusiei – Polonia și Lituania – au dorit-o, rezultatul a fost acela că Gazprom și-a modificat, radical, modelul de afaceri în Europa Centrală și de Est.

În prezent, polonezii sunt aceiași vehemenți contestatari ai politicii duse de Rusia în ceea ce privește gazele naturale și doresc ca autoritățile UE să ia măsuri noi față de ceea ce consideră că este ”o manipulare a pieței din partea rușilor”, care sunt acuzați că au crescut prețurile în 2021.

Vladimir Putin neagă toate acuzațiile

Președintele rus Vladimir Putin neagă acuzațiile conform cărora folosește gazul rusesc drept ”armă geopolitică”, dar – totodată – se dovedește a fi același personaj politic persuasiv.

Îndreaptă, bineînțeles, un deget acuzator către UE, dar dă de înțeles că fluxul de gaz natural ar putea crește semnificativ dacă s-ar acorda autorizație legală conductei extrem de controversate Nord Stream 2, care este proiectată să pompeze gazul rusesc direct în Germania.

Comisarul UE pentru Energie – Kadri Simson – a declarat, pe 26 octombrie, că autoritățile de la Bruxelles au început să strângă informații care pot să demonstreze sau nu dacă creșterea prețurilor la energie poate fi pusă pe seama ”activității ilegale a oricăruia dintre principalii furnizori de gaze”, fără a nominaliza Gazprom.

”Bruxelles-ul va analiza îngrijorarea larg răspândită cu privire la manipularea sau speculația pieței”, a transmis Kadri Simson.

”Aveți un furnizor dominant care încearcă să refuze în mod deliberat să furnizeze gaze fără niciun motiv comercial, își folosește direct puterea de piață pentru a limita furnizarea”

Alan Riley, avocat specializat în legislația UE antitrust, comerț și energie

”Să studiem dinamica actuală a pieței prin prisma dreptului concurenței”

Natura Gracia, avocat în domeniul concurenței, a precizat, potrivit politico.eu, că dreptul concurenței este cea mai puternică ”armă” a Comisiei Europene, iar la Bruxelles ar putea fi analizat un eventual ”abuz de dominație al Gazprom”.

”Bruxelles-ul ar putea analiza un abuz de dominație al Gazprom, încercând să adune dovezi conform cărora compania a reținut aprovizionarea pentru a crește prețurile sau ale restricțiilor anticoncurențiale în contractele între furnizorii angro de gaze precum Gazprom și furnizorii europeni de gaze cu amănuntul. Deși ancheta poate fi declanșată din punct de vedere politic de criza prețului energiei, nu pare nerezonabil să studiem dinamica actuală a pieței prin prisma dreptului concurenței”, a declarat avocatul Natura Gracia.

Conform informațiilor transmise de sursa citată mai sus, Comisia Europeană poate emite o amendă de până la 10% din cifra de afaceri a unei companii într-un exercițiu financiar.

Deși Gazprom a fost scutită de o sancțiune atât de gravă în 2018, a fost forțată să oprească tacticile de împărțire și guvernare în Europa de Est, unde ar putea dicta prețurile de la țară la țară. Ancheta declanșată de UE a determinat conducerea companiei să înceteze să mai încheie contracte în care est-europenii nu puteau revinde gaze vecinilor și a eliminat clauzele în care rivalii Gazprom erau excluși.

Cea mai grea întrebare despre utilizarea energiei ca armă”

Amos Hochstein, consilier al președintelui Joe Biden a fost întrebat, direct, dacă Rusia folosește în prezent energia ca armă împotriva Europei.

Răspunsul său, transmis în timpul unui briefing online la Departamentul de Stat american, a fost tranșant: ”Ne apropiem de această linie”.

”Ei bine, cred că asta este – cea mai grea întrebare despre utilizarea energiei ca armă este unul dintre acele lucruri în care o știi când o vezi. Cred că ne apropiem de această linie. Dacă Rusia are într-adevăr gaz de furnizat și alege să nu facă acest lucru și o va face doar dacă Europa acceptă alte cereri care nu au nicio legătură, atunci este greu de argumentat că nu este. Cred că Germania trebuie să acorde atenție acestui lucru și știu că acesta este un sezon politic complicat în Germania și eu însumi am trecut prin tranziții în SUA, așa că știu că procesul de formare a guvernului este un efort atotcuprinzător”, a declarat consilierul pentru securitate energetică globală al președintelui american Joe Biden. (mai multe detalii AICI)

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult