Avocat în domeniul concurenței: ”La Bruxelles ar putea fi analizat un abuz de dominație al Gazprom” / Polonia, acuzații în criza gazului: ”O manipulare a pieței din partea rușilor”

Avocat în domeniul concurenței: ”La Bruxelles ar putea fi analizat un abuz de dominație al Gazprom” / Polonia, acuzații în criza gazului: ”O manipulare a pieței din partea rușilor”
Avocat: ”La Bruxelles ar putea fi analizat un abuz de dominație al Gazprom” | FOTO – Profimedia Images
Publicat: 27/10/2021, 12:49
Actualizat: 27/10/2021, 12:52

Criza gazului. Sintagma nu mai este doar o metaforă, ci o certitudine a acestei perioade, iar la nivelul Uniunii Europene sunt căutate, cu asiduitate, metode prin care atitudinea considerată deja ostentativă a Rusiei ar putea fi contracarată.

Din acest punct de vedere, există un precedent. Gigantul Gazprom furnizează peste 40 la sută din importurile de gaze din Uniunea Europeană. Din 2012 până în 2018, compania a făcut obiectul unuia dintre cele mai importante cazuri antitrust pe care Bruxelles-ul le-a întreprins vreodată.

Totuși, deși ancheta nu a dus la amenda uriașă pe care principalii critici ai Rusiei – Polonia și Lituania – au dorit-o, rezultatul a fost acela că Gazprom și-a modificat, radical, modelul de afaceri în Europa Centrală și de Est.

În prezent, polonezii sunt aceiași vehemenți contestatari ai politicii duse de Rusia în ceea ce privește gazele naturale și doresc ca autoritățile UE să ia măsuri noi față de ceea ce consideră că este ”o manipulare a pieței din partea rușilor”, care sunt acuzați că au crescut prețurile în 2021.

Vladimir Putin neagă toate acuzațiile

Președintele rus Vladimir Putin neagă acuzațiile conform cărora folosește gazul rusesc drept ”armă geopolitică”, dar – totodată – se dovedește a fi același personaj politic persuasiv.

Îndreaptă, bineînțeles, un deget acuzator către UE, dar dă de înțeles că fluxul de gaz natural ar putea crește semnificativ dacă s-ar acorda autorizație legală conductei extrem de controversate Nord Stream 2, care este proiectată să pompeze gazul rusesc direct în Germania.

Comisarul UE pentru Energie – Kadri Simson – a declarat, pe 26 octombrie, că autoritățile de la Bruxelles au început să strângă informații care pot să demonstreze sau nu dacă creșterea prețurilor la energie poate fi pusă pe seama ”activității ilegale a oricăruia dintre principalii furnizori de gaze”, fără a nominaliza Gazprom.

”Bruxelles-ul va analiza îngrijorarea larg răspândită cu privire la manipularea sau speculația pieței”, a transmis Kadri Simson.

”Aveți un furnizor dominant care încearcă să refuze în mod deliberat să furnizeze gaze fără niciun motiv comercial, își folosește direct puterea de piață pentru a limita furnizarea”

Alan Riley, avocat specializat în legislația UE antitrust, comerț și energie

”Să studiem dinamica actuală a pieței prin prisma dreptului concurenței”

Natura Gracia, avocat în domeniul concurenței, a precizat, potrivit politico.eu, că dreptul concurenței este cea mai puternică ”armă” a Comisiei Europene, iar la Bruxelles ar putea fi analizat un eventual ”abuz de dominație al Gazprom”.

”Bruxelles-ul ar putea analiza un abuz de dominație al Gazprom, încercând să adune dovezi conform cărora compania a reținut aprovizionarea pentru a crește prețurile sau ale restricțiilor anticoncurențiale în contractele între furnizorii angro de gaze precum Gazprom și furnizorii europeni de gaze cu amănuntul. Deși ancheta poate fi declanșată din punct de vedere politic de criza prețului energiei, nu pare nerezonabil să studiem dinamica actuală a pieței prin prisma dreptului concurenței”, a declarat avocatul Natura Gracia.

Conform informațiilor transmise de sursa citată mai sus, Comisia Europeană poate emite o amendă de până la 10% din cifra de afaceri a unei companii într-un exercițiu financiar.

Deși Gazprom a fost scutită de o sancțiune atât de gravă în 2018, a fost forțată să oprească tacticile de împărțire și guvernare în Europa de Est, unde ar putea dicta prețurile de la țară la țară. Ancheta declanșată de UE a determinat conducerea companiei să înceteze să mai încheie contracte în care est-europenii nu puteau revinde gaze vecinilor și a eliminat clauzele în care rivalii Gazprom erau excluși.

Cea mai grea întrebare despre utilizarea energiei ca armă”

Amos Hochstein, consilier al președintelui Joe Biden a fost întrebat, direct, dacă Rusia folosește în prezent energia ca armă împotriva Europei.

Răspunsul său, transmis în timpul unui briefing online la Departamentul de Stat american, a fost tranșant: ”Ne apropiem de această linie”.

”Ei bine, cred că asta este – cea mai grea întrebare despre utilizarea energiei ca armă este unul dintre acele lucruri în care o știi când o vezi. Cred că ne apropiem de această linie. Dacă Rusia are într-adevăr gaz de furnizat și alege să nu facă acest lucru și o va face doar dacă Europa acceptă alte cereri care nu au nicio legătură, atunci este greu de argumentat că nu este. Cred că Germania trebuie să acorde atenție acestui lucru și știu că acesta este un sezon politic complicat în Germania și eu însumi am trecut prin tranziții în SUA, așa că știu că procesul de formare a guvernului este un efort atotcuprinzător”, a declarat consilierul pentru securitate energetică globală al președintelui american Joe Biden. (mai multe detalii AICI)

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
BANII AU INTRAT deja în conturi. Informația a fost deja confirmată oficial
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani