După ce a cumpărat pentru prima dată gaze de la alt furnizor decât Gazprom, Republica Moldova achiziționează un milion de metri cubi din Olanda

După ce a cumpărat pentru prima dată gaze de la alt furnizor decât Gazprom, Republica Moldova achiziționează un milion de metri cubi din Olanda
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27/10/2021, 10:33

Republica Moldova urmează să primească un milion de metri cubi de gaze naturale de la compania olandeză Vitol.

Energocom, furnizorul de energie electrică deținut de statul moldovean, a semnat un contract cu Vitol, unul dintre cei mai mari transportatori de produse petroliere din lume, informează agora.md.

Agenția Proprietății Publice din Moldova a anunțat că Energocom și Vitol au semnat marți contractul de livrare a gazelor, iar livrarea va avea loc în cursul zilei de miercuri.

Semnarea contractului vine după ce luni, 25 octombrie, Republica Moldova a cumpărat, pentru prima dată în istoria sa, gaze naturale din surse alternative, adică de la altă companie decât Gazprom.

Este vorba despre o achiziție „de probă” de la o companie din Polonia, după cum a informat premierul Natalia Gavrilița.

„Moldova a efectuat prima achiziție de gaze naturale din surse alternative. (…) A fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG. Este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria Republicii Moldova. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale. În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori. Tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat”, a spus premierul Republicii Moldova.

Comisia Europeană asigură Republica Moldova că va primi sprijin în criza gazelor

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat-o marţi pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de sprijinul Uniunii Europene în rezolvarea situaţiei legate de criza gazelor, în cursul unei convorbiri telefonice, consacrată problemelor cu care se confrunta Republica Moldova în aprovizionarea cu gaze naturale.

La rândul său, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a dat asigurări că România va ajuta Republica Moldova în această situaţie prin intermediul gazoductului Iaşi-Chişinău, într-o intervenţie telefonică la Jurnal.TV din Chişinău.

Între timp, autoritățile de la Chișinău vor continua discuțiile pentru semnarea unui nou contract cu gazprom. Joi, vicepremierul Andrei Spînu merge la Sankt Petersburg, pentru a se întâlni cu Alexei Miller, directorul general al Gazprom.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase