VIDEO | Povestea lui Jho Low: Miliardarul de carton care a furat 5 miliarde de dolari din Fondul Suveran al Malaeziei și i-a cheltuit pe petreceri extravagante, tablouri de Van Gogh, diamante și mega-iahturi

Publicat: 06/10/2022, 11:39
Actualizat: 07/10/2022, 14:19

Low Taek Jho, cunoscut ca Jho Low, era considerat un om de afaceri de succes în Malaezia. Provenind dintr-o familie bogată și având studii la universități de elită din Anglia și SUA, Jho ducea o viață exclusivistă, fiind unul dintre apropiații fostului premier Najib Razak. Dar în spatele lui Jho e un întreg scandal financiar: ar fi furat 5 miliarde de dolari din Fondul Suveran al Malaeziei, bani pe care i-a cheltuit pe mega-iahturi, avioane private, tablouri semnate de pictori celebri, cum ar fi Van Gogh, bijuterii de sute de milioane de dolari și petreceri la care a invitat numeroase vedete de la Hollywood.

Încă de mic, Jho Low a visat să fie bogat. Chiar dacă provenea dintr-o familie avută, el a vrut chiar mai mult. Așa că, atunci că a ajuns adult a găsit metode a păcăli și a-i manevra pe cei de lângă el, astfel încât să ducă o viață de superstar. La doar 28 de ani, a găsit o metodă de a fura 5 miliarde de dolari din Fondul Suveran al Malaeziei.

Jho Low / Sursa foto: Instagram
Jho Low / Sursa foto: Instagram

În timp ce în țara lui, mulți oameni suferă de sărăcie, el a început să cheltuiască banii sustrași din Fondul Suveran al Malaeziei în cele mai nebunești moduri: cazinouri, mașini scumpe, case luxoase în mai multe țări. A organizat petreceri fabuloase, la care a invitat celebrități din America și le-a plătit pentru a participa. Megan Fox, Kim Kardashian sau Paris Hilton sunt doar câteva dintre persoanele care au petrecut alături de „miliardarul fake” din Malaezia.

Curiozitățile legate de Jho Low nu se opresc aici. Leonardo di Caprio i-a mulțumit, pe scena premiilor Glorburilor de Aur, după ce Jho a investit 100 de milioane de dolari în celebru film „Lupul de pe Wall Street”.

„Jho Low a fost creierul acestui scandal”

Dar visul frumos s-a terminat când autoritățile americane au început să strângă dovezi împotriva sa. Au ajuns rapid la sursa fondurilor care au stat la baza acestei vieți trăite în lux. Banii proveneau din Fondul Suveran al Malaeziei – 1Malaysia Development Berhad (1MDB), înființat în 2009, de prim-ministrul Malaeziei de atunci, Najib Razak. De aceea, „afacerea” a ajuns să fie cunoscută opiniei publice sub numele de „1MDB”.

1MDB a fost creat cu scopul final de a îmbunătăți viața poporului malaiezian. Dar, din păcate, mai mulți oficiali corupți (între care însuși Najib Razak) au tratat această încredere publică drept un cont bancar personal.

„Jho Low este piesa centrală a acestui scandal, nu există nicio îndoială. Cred că el, în parte, a fost creierul. El a fost în mod clar cel care a facilitat totul”, a spus Michael Hirschmann, fondatorul Transparency International, într-un reportaj realizat de Al Jazeera.

„Jho Low a fost o persoană care a construit rețele, un adevărat internaționalist, cineva care, de-a lungul anilor, l-a cunoscut pe fiul vitreg al prim-ministrului Najib și, prin intermediul lui, s-a împrietenit cu însuși prim-ministrul. Acum, toți cei apropiați lui știau că vor beneficia de abuzul de putere și de corupție”, a adăugat Hirschmann.

Jho Low / Sursa foto: Instagram
Jho Low / Sursa foto: Instagram

Cum a fost pusă la cale frauda

Complotul de a frauda 1MDB a început în septembrie 2009 pe un mega iaht din Marea Mediterană. La bord se aflau Jho Low, Najib Razak și  soția lui, Rosmar, și copiii lor. Gazda: doi cofondatori ai unei noi companii petroliere din Arabia Saudită, unul dintre ei fiind prinț saudit.

Aceștia au semnat un document prin care s-au asociat cu compania saudită, iar aproape toate fondurile 1MDB urmau să ajungă în acest fond comun.

Banii nu au ajuns niciodată la acest fond de investiții comun, ci direct într-un cont deschis de Jho Low la o bancă din Elveția.

Odată ce a intrat FBI-ul pe fir, nimic nu a mai fost la fel. Au avut loc percheziții la casa lui Najib, unde s-au găsit bani, dar și bunuri în valoare de sute de milioane de dolari. Guvernul lui, care condus țara vreme de 60 de ani, a căzut.

În iulie 2020, Najib a fost condamnat pentru corupție la 12 ani de închisoare, sentință supusă apelului.

Este o soartă pe care Jho Low a vrut cu disperare să o evite, așa că s-a ascuns, iar autoritățile încearcă de 7 ani să dea de el. Fără succes, însă.

Jho Low / Sursa foto: Instagram
Jho Low / Sursa foto: Instagram

„Au fost doar împrumuturi”

În mai 2018, Jho a luat legătura cu guvernul malaezian și a vorbit despre scandalul 1MDB. În înregistrările ajunse în spațiul public, el a vorbit despre alte persoane implicate și a susținut că doar a „împrumutat”  banii.

„Toate acestea au fost în cele din urmă împrumuturi, direct sau indirect, dar cred că a venit momentul să repatriem aceste bunuri în schimbul cooperării și să mergem mai departe fără să fim urmăriți penal”, spunea el.

În plus, Jho a da vina pe Najib, pentru că el era cel care avea autoritate și putea aproba tranzacțiile. De asemenea, el a spus că Najib a cheltuit mai mult de jumătate de miliard de dolari pe bijuteriile soției sale, inclusiv pe un diamant roz de 27 de milioane de dolari pe care Jho l-a cumpărat.

Unde este Jho Low acum?

Jho fuge de 7 ani și cel puțin șase țări fac investigații cu privire la 1MDB. În timpul discuțiilor cu guvernul malaiezian, el a spus că este în China, dar autoritățile de la Beijing au negat acest lucru.

Se pare că în ultimii ani a călătorit în Thailanda, Kuweit și India, chiar dacă pașapoartele sale din Malaezia, St Kitts și Cipru au fost anulate.

Totuși, o întrebare este pe buzele multora. De ce nu este prins acest miliardar fake din Malaezia. Unele voci afirmă că beneficiază de ajutorul unor oficiali guvernamentali de nivel înalt și de aceea reușește să se ascundă atât de bine.

În iulie 2022, guvernul malaiezian a respins o ofertă din partea lui Jho în valoare de 337 de milioane de dolari pentru a-l scăpa de acuzații și pentru a deveni, astfel, un om liber.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vești proaste de la meteorologii. Săptămâna Mare începe cu ploi
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...