Rușii, dispuși să plătească și 30.000 de euro pentru un loc într-un avion cu care să fugă. „Situația este absolut nebună în acest moment”

Rușii, dispuși să plătească și 30.000 de euro pentru un loc într-un avion cu care să fugă. „Situația este absolut nebună în acest moment”
Sursă Foto - Theguardian.com
Publicat: 27/09/2022, 11:47

Cetățenii rușii plătesc și 30.000 de euro pentru un loc într-un avion privat care să-i scoată din Rusia, după ce Putin a decretat mobilizarea parțială.

Rușii nu mai stau pe gânduri și sunt dispuși să plătească sume colosale pentru a fugi din calea mobilizării parțiale. Motiv pentru care, tot mai mule persoane din Rusia preferă să dea zeci de mii de euro pentru un loc în avion.

Țările care primesc rușii fără viză sunt Armenia, Turcia și Azerbaidjan, unde se grăbesc să ajungă, înainte ca Kremlinul să decidă închiderea frontierelor pentru bărbații tineri considerați apți de luptă. Rușii bogați plătesc între 22.000 și 30.000 de euro pentru un loc.

Prețul pentru închirierea unui avion cu opt locuri variază între 90.000 și 160.000 de euro, mult mai scump decât tariful normal.

După anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor, companiilor aeriene ruse li s-a ordonat să interzică vânzarea de bilete bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

În zilele următoare, prețul biletelor de avion cu plecare din Moscova a crescut, iar altele s-au vândut complet imediat după anunțul lui Vladimir Putin.

Cele mai căutate au fost zborurile Turkish Airlines care plecau din Moscova și se îndreptau spre orașe precum Istanbul și Belgrad, potrivit Theguardian.com.

„Situatia este absolut nebuna in acest moment”, a declarat Evgheni Bikov directorul unei companii de brokeraj de avioane, Your Charter. „Primeam 50 de cereri pe zi; acum sunt in jur de 5.000”

Țările în care pot pleca cetățenii ruși

Țări în care rușii pot merge fără pașaport: Armenia (180 de zile), Belarus (90 de zile – rușii sunt avertizați că se expun anumitor riscuri călătorind în această țară), Kârgâzstan (30 de zile + 6 luni cu înregistrare de reședință), Kazahstan (30 de zile + 60 de zile cu înregistrare de reședință).

Țări în care rușii pot merge fără viză: Georgia (360 de zile, dar rușilor li se refuză în mod regulat intrarea), Mexic (180 de zile, dar este este necesară o viză electronică), Egipt (90 de zile, dar este necesară o viză electronică), Israel (90 de zile), Moldova (90 de zile), Azerbaidjan (90 de zile).

Tadjikistan (90 de zile), Argentina (90 de zile), Brazilia (90 de zile), Uruguay (90 de zile), Emiratele Arabe Unite (90 de zile), Chile (90 de zile).

Costa Rica (90 de zile), Africa de Sud (90 de zile),  Maroc (90 de zile), Peru (90 de zile), Ecuador (90 de zile),  Qatar (90 de zile), Nepal (pentru care se solicită viză la sosire pentru o perioadă de până la 90 de zile), Turcia (60 de zile), Uzbekistan (60 de zile), Mauritius (60 de zile), Capul Verde (60 de zile), Coreea de Sud (60 de zile cu viză electronică).

Thailanda (45 de zile), Muntenegru (30 de zile), India (viză electronică pentru o perioadă cuprinsă între 30 de zile și 5 ani), Indonezia (30 de zile), Malaezia (30 de zile), Sri Lanka (30 de zile, cu viză electronică), Mongolia (30 de zile), Cambodgia (30 de zile, cu viză electronică), Laos (30 de zile), Republica Dominicană (30 de zile), Serbia (30 de zile), Vietnam (fără viză timp de 15 zile, după care se solicita o viză pentru o perioadă de până la 90 de zile).

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase