VIDEO | Ziua Mondială a Prematurității. Fetița născută la șase luni, care a avut doar 500 de grame. „Ioana ne-a arătat tuturor dorința ei puternică de a trăi”

Publicat: 17/11/2022, 15:21

Astăzi, 17 noiembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurităţii. De la începutul anului și până în prezent, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) au fost aduşi pe lume 1.620 de nou-născuţi, iar 187 dintre aceștia au fost născuți prematur. Cel mai mic dintre bebeluşii născuți prematur la SUUB a cântărit mai puțin de 500 de grame, iar personalul medical dedicat a reușit să îi ofere o șansă la viață.

„Anul 2021 a însemnat, referitor la natalitatea în România, puțin peste 180.000 de nașteri, cel mai mic număr de nașteri din ultimii 100 de ani. Peste 15.000 de prematuri, cu sarcini gemelare peste 300 şi sarcini cu tripleți, 58. De ce prematuri? Pentru că există numeroși factori de risc, pe de o parte vârstele extreme, vorbim de 7.400 de mame adolescente care au născut şi 5.800 de mame care au născut peste 40 de ani.

4 din 10 mame nu îşi monitorizează sarcina şi aici intervine factorul de risc care duce la naşterea prematură. În momentul în care pacienta nu se investighează pe parcursul sarcinii, are riscul de a naşte mai devreme de 37 de săptămâni şi, în acest fel, apar riscuri atât pentru ea, cât şi pentru copil”, a afirmat profesor universitar doctor Monica Cîrstoiu, şeful Clinicii de  Obstetrică-Ginecologie de la SUUB.

Fetița care a avut la naștere doar 500 de grame a împlinit șapte luni

Cel mai mic copil adus pe lume în clinica de Obstetrică-Ginecologie a SUUB este o fetiţă, născută înainte de 6 luni, care a cântărit sub 500 de grame, valori considerate sub limita viabilităţii în întreaga lume. Echipa de medici obstetricieni și neonatologi nu a încetat, însă, nicio clipă să creadă în ea și i-au acordat toate îngrijirile medicale necesare, în ciuda numeroaselor riscuri şi complicaţii cu care s-a confruntat.

„Pacienta este la a doua naştere. O pacientă care a urmat corect investigaţiile recomandate în timpul sarcinii, dar care, din păcate, a avut o complicaţie la morfologia de trimestrul II, s-a decelat o incompetenţă cervico-istmică. Dumneaei a urmat toate recomandările noastre şi am reuşit să evităm un avort, să ajungem la o limită a viabilităţii şi, cu ajutorul echipei de neonatologi, am reuşit să ducem la bun sfârşit această sarcină”, a spus dr. Octavian Munteanu, medicul curant al mamei.

După trei luni de îngrijiri și supraveghere atentă a cadrelor medicale, fetița a putut fi externată, ajungând în braţele mamei sale.

De când s-a născut, Ioana ne-a arătat tuturor dorinţa ei puternică de a trăi şi îmi pare bine că am reuşit, împreună cu echipa profesionistă de neonatologie şi cu ajutorul aparaturii moderne, ca, după aproape 120 de zile de spitalizare, Ioana să ajungă acasă, lângă familia ei”, a afirmat medicul curant al Ioanei, dr. Elena Szini, medic primar neonatologie.

Astăzi, Ioana împlinește șapte luni de viață, iar mama sa, Georgiana, spune că fetița este o bucurie pentru întreaga familie.

De-a lungul perioadei de spitalizare am trecut prin mai multe emoţii, de la tristeţe la fericire şi de la fericire la frică. Ioana ne-a arătat, de fiecare dată, că este o fetiţă luptătoare, un prematur puternic şi a trecut cu bine peste toate încercările. Vreau să mulţumesc echipei medicale care au avut atâta grijă de ea şi au făcut posibilă venirea ei acasă. Acum Ioana este acasă şi este o fetiţă sănătoasă şi frumoasă. Nu încetaţi să speraţi şi aveţi încredere în prematurii dumneavostră, căci totul o să fie bine”, a declarat Georgiana, mama Ioanei.

„Majoritatea prematurilor, după săptămâni sau luni de luptă, ajung acasă”

Doctorul Adriana Dan, şeful secţiei de Neonatologie, a spus că bebelușii prematuri, născuţi înainte de șapte luni, cu greutăţi mai mici de 1.000 de grame, sunt total dependenţi de îngrijirile medicale din secţiile de Terapie Intensivă Neonatală, unde suferă intervenţii complexe şi complicate.

Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor noastre, o parte dintre pacienţi nu reuşesc să supravieţuiască sau supravieţuiesc cu sechele ce le vor umbri copilăria. Însă, majoritatea acestor copii reuşesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc şi se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă cu boala, se externează la domiciliu. Pentru noi, este o mare bucurie să vedem că un prematur, ajuns în stare gravă în maternitatea noastră, pleacă acasă cu o stare bună de sănătate”, a adăugat Adriana Dan.

Medicul Monica Cîrstoiu a mai spus că toate cazurile grave ajung la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde sunt preluate şi investigate de echipe pluridisciplinare.

„În aceşti ani, în SUUB, numărul de prematuri a atins o medie de 13%, mult mai mare decât media naţională, pentru că aici vin, prin transfer, toate cazurile grave, toate acele gravide care poate nu au şansa de a fi perfect sănătoase şi în momentul în care apare o complicaţie legată de organismul lor: pornind de la AVC, de la infarct de miocard, de la patologii renale, patologii digestive, cancere, epilepsii, leucemii şi multe alte cazuri grave ajung la spitalul nostru unde sunt preluate şi investigate de echipe pluridisciplinare, datorită cărora mama şi copilul primesc o nouă şansă la viaţă”, a declarat dr. Monica Cîrstoiu.

Medicul Monica Cîrstoiu a adăugat că sunt necesare investigaţiile uzuale în cazul mamelor tinere, prin medicul de familie, dar și investigaţiile complexe, în rândul femeilor care au mai multe avorturi sau mai multe naşteri premature.

„La noi, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, femeile beneficiază de investigaţii complexe legate de germenii şi factorii infecţioşi care duc la naşteri premature, din complexul toxoplasmă, citomegalovirus, rubeola, herpes. Toate aceste investigaţii se pot face prin internări clasice. De asemenea, se pot face investigaţii suplimentare legate de statusul de coagulare, modificările trombofilice şi de sindrom antifosfolipidic, care prin tulburări de coagulare duc la oprirea în evoluţie a sarcinilor sau la o naştere prematură.

Nu trebuie să uităm investigaţiile legate de germenii situaţi la nivelul tractului vaginal şi cervical, care duc la ruperea prematură de membrane, care este urmată de o naştere a unui produs de concepţie mai mic şi infectat. Pe de-o parte, apare riscul de prematuritate, pe de altă parte, riscul de infecţii. Ce mai putem face pentru tinerele mămici şi copil? Putem matura pulmonar copilul, acel prematur care cu siguranţă se va naşte înainte de termen, prin administrarea unor medicamente din categoria dexametazonei”, a precizat medicul.

Secţia de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III, având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. La Terapie Intensivă neonatală sunt 10 locuri şi echipamente de ultimă generaţie necesare pentru îngrijirea prematurilor cu vârste de gestaţie şi greutăţi foarte mici (până la 26 săptămâni de gestaţie şi 600 de grame) şi a tuturor nou-născuţilor, indiferent de vârstă sau greutate.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Piața imobiliară a sărit în aer. Scumpirile nu se mai opresc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!