Prima pagină » Actualitate » VIDEO. Expertiza tehnică a planșeului de beton din Piața Unirii: „Structura de rezistență prezintă o serie de degradări, unele severe”. Experții recomandă urgentarea lucrărilor de reabilitare și consolidare

VIDEO. Expertiza tehnică a planșeului de beton din Piața Unirii: „Structura de rezistență prezintă o serie de degradări, unele severe”. Experții recomandă urgentarea lucrărilor de reabilitare și consolidare

Elementele constructive ale planșeului de beton din Piața Unirii sunt „în stare avansată de degradare”, iar lucrările de reabilitare și consolidare ar trebui să înceapă „cât mai curând posibil”, sunt concluziilor expertizei tehnice din 2022, transmisă de Primăria Sectorului 4. Circulația din zona Pieței Unirii este restricționată începând de joi, 19 ianuarie, pentru toate categoriile de vehicule doar în cele două zone în care au fost evidențiate tasări ale sistemului rutier.

Primăria Sectorului 4 anunță că „două tasări ale sistemului rutier pun în pericol traficul de suprafață”.

Despre problemele din zonă, GÂNDUL a scris încă din 2021. „ Pericol imens: Planșeul de beton din Piața Unirii se poate prăbuși, fiind într-o stare avansată de degradare, cu risc seismic MAJOR!”, era titlul articolului care prezenta în exclusivitate gravitatea situației.

În acest moment, traficul rutier în zona Pieței Unirii este restricționat pentru toate categoriile de vehicule pe banda 1, dinspre Bulevardul Corneliu Coposu către Bd. I.C. Brătianu, pe o distanță de 20-25 de metri, precum și pe banda 3, sensul de mers dinspre Strada Halelor-Splaiul Independenței către Mitropolie.

În ceea ce privește măsura restricționării circulației rutiere a vehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, cu excepția mijloacelor de transport în comun și a celor de intervenție în situații de urgență, aceasta urmează să fie discutată și analizată în Comisia Tehnică de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București.

„Astăzi, 19 ianuarie a.c., Sectorul 4 al Municipiului București a obținut, în cadrul Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București, acordul de principiu pentru restricționarea accesului vehiculelor cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, în zona Pieței Unirii.
Astfel, după aprobarea Planului de Sistematizare și după montarea indicatoarelor (în maximum 60 de zile), accesul vehiculelor cu o greutate ce depășește 3,5 tone va fi interzis, în Piața Unirii.
Pentru corecta informare a opiniei publice în legătură cu motivele care au stat la baza solicitării Sectorului 4 al Municipiului București în vederea restricționării accesului vehiculelor cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone în Piața Unirii, vă punem la dispoziție, în integralitate, expertizele tehnice, atât ale Pasajului Unirii, cât și ale Planșeului Unirii.
Totodată, asigurăm participanții la trafic că echipa de specialiști a Sectorului 4 al Municipiului București va depune în mod responsabil, în permanență, toate eforturile pentru a crește gradul de siguranță în exploatarea acestor lucrări de infrastructură”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Sectorului 4.

Expertiza tehnică: Unele dintre degradări sunt severe

Experții Universității Tehnice de Construcții București avertizează, în Raportul de expertiză privind regenerarea spațiilor publice din zona pasajului Unirii, că elementele constructive ale planșeului sunt stare avansată de degradare și recomandă ca lucrările de reabilitare şi consolidare să înceapă „cât mai curând posibil”.

„Conform art. 21 din „Instructiunile tehnice pentru stabilirea stării tehnice a unui pod” indicativ AND 522-2002 Ia un indice al starii tehnice IsT = 40, podul se încadrează în CLASA IV — stare nesatisfăcătoare. Elementele constructive sunt stare avansată de degradare.

Sunt necesare lucrări de reabilitare sau înlocuire a unor elemente. Pe baza breviarului de calcul anexat acestei expertize tehnice a rezultat nivelul solicitărilor de pe sectiunile transversale ale elementelor structurale şi respectiv capacitătile de rezistentă ale acestora, evaluate fără şi cu considerarea degradărilor observate cu prilejul vizitei în amplasament.

Structura de rezistență ce susține planşeul Unirii prezintă o serie de degradări, cu grade diferite de severitate, la elementele structurale ale cadrelor transversale, la grinzi şi la placa de planşeu. Unele dintre degradări sunt severe şi apreciem că există zone unde o mare parte din capacitatea de rezistentă a structurii este depăşită de nivelul de efoturi unitare produse de actiunile la care este expusă în prezent structura. Din acest motiv recomandăm ca lucrările de reabilitare şi consolidare, aplicând oricare din solutiuile prezentate în cuprinsul expertizei, să înceapă cât mai curând posibil pentru a evita avansarea rapidă a degradărilor existente şi un colaps nedorit aI structurii sau a unor părți din aceasta” – se arată în expertiza tehnică.

expertiza_2022_planseu_unirii (2) by Gandul.info on Scribd

 

Planșeul de beton de la „Unirii” nu mai este sigur

„Măsura a fost implementată prin semnalizare cu balize în regim de urgență după ce, în urma vizitelor în teren efectuate de specialiști, în zonele mai sus menționate, au fost evidențiate tasări ale sistemului rutier aflat deasupra planșeului Unirii și a pasajului rutier Unirii”, mai transmite Primăria Sectorului 4.

Ca o primă măsură luată, s-a decis semnalizarea pericolului, iar în perioada imediat următoare, „ambele zone în care au fost identificate tasările vor fi verificate de experți, care au misiunea de a afla care sunt cauzele ce au generat această situație, precum și de a găsi cele mai potrivite soluții pentru remedierea deficiențelor în cel mai scurt timp posibil”.

Totodată, S4 anunță că studiul de fezabilitate pentru consolidarea/refacerea planșeului Unirii, respectiv a tavanului pasajului rutier Unirii a fost finalizat: „În maximum 30 de zile, aceste lucrări vor fi incluse în cadrul unei proceduri de licitație publică, astfel încât momentul efectiv al începerii execuției să fie în a doua jumătate a anului 2024, așa cum a fost prognozat inițial”.

Recomandările Brigăzii Rutiere a Poliției Capitalei

„În vederea refacerii sistemului rutier pe segmentele deteriorate din zona Piața Unirii, începând cu această oră, se va restricționa traficul rutier pe banda III, la intersecția dintre Str. Halelor și Splaiul Independenței, pe sensul de mers către Bd. Unirii, precum și pe banda I a Bd I.C. Brătianu, după intersecția cu Bd. Corneliu Coposu, pe sensul de mers către Piața Universității”, transmite și Brigada Rutieră a Poliției Capitalei.

În context, polițiștii de la Brigada Rutieră „solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să respecte semnificaţia indicatoarelor rutiere montate temporar în zonă, precum şi semnalele poliţiştilor rutieri”.

GÂNDUL, în 2021: „Planșeul de beton din Piața Unirii se poate prăbuși”

Iată ce scria GÂNDUL, cu aproape doi ani în urmă, despre situația din zonă:

„Planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița, este în prezent într-o stare de degradare foarte mare, iar ultima expertiză tehnică a arătat că structura are un risc seismic grad I”.

Așadar, situația este gravă nu de azi, de ieri, ci de mai mulți ani.

„Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou dintre Unirii 1 și Unirii 2”, mai nota GÂNDUL. În plus, dacă pe dedesubt trece metroul, pe deasupra planșeului se desfășoară cel mai infernal trafic rutier din România, cel din zona Piața Unirii.

Planșeul de beton din Piața Unirii a fost construit în jurul anului 1940.

Citește și

Mediafax
Prognoza meteo: Reprize de caniculă şi cu precipitaţii până la jumătatea lunii august
Digi24
Spitalul în care 80% din cheltuieli se duc pe salarii. Managerul are un venit lunar de 5.000 de euro
Cancan.ro
Ce scrie presa din Austria despre Mihaela Rădulescu, după moartea lui Felix Baumgartner. Cum au numit-o
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
Adevarul
Austeritatea lovește în „județele bugetarilor”. Locul din România unde mai puțin de un sfert din populație este angajată în mod oficial
Mediafax
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Click
Zodia care în august cucerește totul: iubire, bani, succes. Are parte de o transformare spectaculoasă la final de vară, norocul îi bate la ușă
Wowbiz
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Antena 3
Nicolas, adolescentul care s-a lovit grav după ce a sărit de pe scenă la Beach Please, a fost transferat cu elicopterul la Sibiu
Digi24
Cine este „prietenul” lui Cristian Popescu Piedone, despre care procurorii DNA susțin că a fost anunțat înainte de control
Cancan.ro
Mario Fresh, scos la 'careu' de Alexia Eram! Aris și managera de la Nuba au mediat conflictul 😲
Ce se întâmplă doctore
Singurul aparat din casă care nu trebuie scos din priză niciodată. Ce riști dacă îl oprești, chiar și în vacanță
observatornews.ro
Rezultate Titularizare 2025. Edu.ro a publicat notele profesorilor, înainte de contestaţii
StirileKanalD
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
KanalD
Angajații CFR ar putea lucra doar 4 zile pe săptămână, cu salarii mai mici cu 20%
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Permisul auto, suspendat dacă nu plătești amenzile. Sancțiunile rutiere nu se vor mai plăti la 50%
Descopera.ro
Tot ce NU s-a spus despre Felix Baumgartner
Capital.ro
Elena Udrea, doar ,,țapul ispășitor''. Dezvăluire despre Traian Băsescu: Era „beneficiarul real”
Evz.ro
Cât pepene roșu e bine să mănânci? Exagerările costă
A1
Cea mai sexy prințesă a Europei. În ce ipostază seducătoare a pozat Maria-Olympia a Greciei
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Ce se întâmplă cu trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner și care este motivul pentru care nici până în ziua de astăzi, nu a avut loc ceremonia de înmormântare?
RadioImpuls
Gestul primarului din Salzburg după moartea fulgerătoare a lui Felix Baumgartner
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Mărie, ştii tu ce efort presupune o partidă de amor?
Descopera.ro
Test de cultură generală. Cine a măsurat pentru prima dată timpul?