LIVE | Ziua 447 de război. NATO analizează posibilitatea garanţiilor pentru Ucraina, dar nu vrea un conflict mai amplu cu Rusia

LIVE | Ziua 447 de război. NATO analizează posibilitatea garanţiilor pentru Ucraina, dar nu vrea un conflict mai amplu cu Rusia
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO | Foto – Profimedia Images
Publicat: 16/05/2023, 08:25
Actualizat: 16/05/2023, 14:42

Ziua 447 de război în Ucraina. Liderii NATO analizează modalităţi de a garanta că Ucraina nu va fi atacată din nou de Rusia după oprirea actualei invazii, dar se vor asigura că Alianţa Nord-Atlantică nu va fi atrasă într-un conflict mai amplu, a declarat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Cele mai importante informații din ziua 447 de război

UPDATE 2: Procuratura ucraineană: șeful instanței supreme din Ucraina a fost reținut

Șeful instanței supreme din Ucraina a fost reținut în cadrul unei investigații privind un caz de corupție, a anunțat marți un reprezentant al Procuraturii ucrainene citat de Sky News.

Șeful instanței supreme din Ucraina a fost reținut în legătură cu o presupusă schemă de mită, a declarat un procuror de la Procuratura anticorupție.

Procurorul nu a dat numele oficialului reținut, dar le-a spus reporterilor funcția acestuia, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Biroul Național Anticorupție din Ucraina a mai spus că a „expus corupția la scară largă în cadrul Curții Supreme”, referindu-se la o schemă de „primire de beneficii necuvenite de către conducere și judecători”.

„Acțiuni urgente de investigație sunt în curs de desfășurare”, a precizat Biroul pe Telegram, unde a prezentat o fotografie cu teancuri de bani îngrămădiți pe o canapea.

UPDATE 1: Sursă ucraineană: mai multe rachete hipersonice au fost doborâte de apărarea antiaaeriană

Trupele din Ucraina au doborât toate rachetele rusești lansate în noaptea de luni spre marți, a afirmat un oficial ucrainean. Printre acestea sunt și mai multe rachete hipersonice Kinzhal, a precizat oficialul citat de Sky News.

Forțele ucrainene au reușit să doboare toate cele 18 rachete lansate de Rusia în cursul nopții, a anunțat, pe Telegram, Valerii Zaluzhny, comandantul-șef al forțelor armate.

El a spus că rușii au lansat rachete aeriene, maritime și terestre, inclusiv „șase rachete Kh-47M2 Kinzhal de la șase avioane MiG-31K”.

Forțele aeriene ucrainene au precizat că șase drone de fabricație iraniană au fost doborâte împreună cu alte trei drone de recunoaștere, conform Agenției Mediafax.

NATO analizează posibilitatea garanţiilor pentru Ucraina, dar nu vrea un conflict mai amplu cu Rusia

Liderii NATO analizează modalităţi de a garanta că Ucraina nu va fi atacată din nou de Rusia după oprirea actualei invazii, dar se vor asigura că Alianţa Nord-Atlantică nu va fi atrasă într-un conflict mai amplu, a declarat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Volodimir Zelenski solicită „garanţii de securitate” din partea NATO, pentru evitarea unei noi invazii militare a Rusiei după încheierea actualului conflict.

„Există consultări în curs” înaintea summitului NATO programat la Vilnius, în Lituania, în iulie, a declarat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de agenţia The Associated Press.

„Nu ştim cum se va încheia acest război, dar ştim că atunci când se va încheia va fi extrem de important să putem evita repetarea istoriei”, a afirmat Stoltenberg, denunţând anexarea Crimeei, invazia militară rusă în Ucraina şi intervenţia militară rusă în Georgia, în 2008. „Aceste lucruri trebuie să se oprească. Singura modalitate prin care pot fi oprite este, parţial, ca Ucraina să aibă forţa militară de a împiedica astfel de acţiuni şi a se apăra de noi agresiuni ale Rusiei, dar şi de a identifica un anumit cadru prin care să îl împiedicăm pe preşedintele (Vladimir) Putin să continue să perturbe securitatea europeană”, a subliniat Stoltenberg, citat de Mediafax.

Însă Stoltenberg a subliniat că trebuie evitate acţiunile care ar putea atrage NATO într-un conflict mai amplu. „Dacă aliaţii din cadrul NATO, în principal statele mari, încep să ofere Ucrainei garanţii de securitate bilaterale, ne apropiem mult de Articolul 5”, referitor la securitatea colectivă. „Deci, nu este uşor să găsim o soluţie la aceste probleme”, a insistat Stoltenberg.

Anterior, Stoltenberg a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică nu poate stabili un calendar pentru admiterea Ucrainei până când forţele militare ucrainene nu vor obţine o victorie categorică împotriva Rusiei. Într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Summitul pentru Democraţie de la Copenhaga, Stoltenberg a anticipat, potrivit postului de televiziune Sky News, că statele NATO vor agrea, la summitul din iulie, că Ucraina va putea deveni membră NATO în viitor. „Ucraina are dreptul de a-şi alege propriul drum. Nu trebuie să decidă Moscova ce poate face Ucraina, ci decizia trebuie să aparţină Ucrainei. Dar cred şi că aliaţii vor afirma că, desigur, cea mai urgentă sarcină de acum este ca Ucraina să fie victorioasă, pentru ca preşedintele Vladimir Putin să nu câştige acest război. Pentru că, doar dacă Ucraina va fi victorioasă ca naţiune independentă în Europa, se va putea discuta momentul şi modul în care Ucraina poate deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice”, a subliniat Stoltenberg.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile pe frontul din Ucraina

Ziua 446 de război în Ucraina. Prigojin vrea să dezvăluie pozițiile trupelor rusești | Ursula von der Leyen: ”Ucraina luptă pentru libertate”

Ziua 445 de război. Preşedintele Volodimir Zelenski a ajuns în Germania, unde va primi prestigiosul Premiu „Carol cel Mare”

Ziua 444 de război. Volodimir Zelenski a ajuns la Roma. Se va întâlni cu Papa Francisc și oficiali italieni

Ziua 443 de război. Rușii neagă avansurile ucrainene din Bahmut: ”Inamicul suferă pierderi semnificative”

Ziua 442 de război: Ucraina anunță că i-a ÎNDEPĂRTAT pe ruși din Bahmut, Kremlinul recunoaște că situația este „foarte dificilă”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Interdicție completă în România. E ILEGAL pentru orice român sau străin. 3 ani închisoare
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice