Ziua 445 de război. Preşedintele Volodimir Zelenski a ajuns în Germania, unde va primi prestigiosul Premiu „Carol cel Mare”

Publicat: 14/05/2023, 08:41
Actualizat: 15/05/2023, 08:36

Ziua 445 de război. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Germania, duminică dimineața, pentru prima dată de la invazia militară pe scară largă lansată de Rusia anul trecut. Liderul de la Kiev intenţionează să accepte prestigiosul Premiu Carol cel Mare în cadrul unei ceremonii care va avea loc duminică după-amiază în oraşul Aachen din vestul Germaniei.

Cele mai importante informații din ziua 444 de război

UPDATE 2: Ucraina: Rusia anunţă atacuri ucrainene respinse la Bahmut, lovituri aeriene la Ternopil şi moartea a doi colonei

Forţele ucrainene au întreprins „tentative în masă” de a străpunge apărarea rusă în Bahmut în ultimele 24 de ore, a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenţiile de presă ruse, transmite Reuters.

„Toate atacurile unităţilor Forţelor Armate Ucrainene au fost respinse. Nu au existat străpungeri ale apărărilor trupelor ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, citat de Interfax.

Separat, ministerul a transmis că a întreprins lovituri cu arme aeriene şi maritime cu rază lungă, de înaltă precizie, asupra oraşului ucrainean Ternopil (vest) şi Petropavlivka (centru-est), ţintind „unităţi ale forţelor armate ucrainene şi locuri de stocare de muniţii, arme şi materiale militar primite de la state occidentale”. ”Toate ţintele au fost atinse”, a indicat purtătorul de cuvânt.

Totodată, Moscova a anunţat moartea a doi responsabili militari ruşi pe frontul din Ucraina, o comunicare rară din partea ierarhiei militare. Coloneii Viaceslav Makarov şi Evgheni Brovko au murit „eroic” în Ucraina, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, potrivit AFP, citată de Agerpres.

UPDATE 1: Zelenski s-a întâlnit cu președintele Germaniei, în timpul unei vizite la Berlin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o duminică cu președintele Frank-Walter Steinmeier, transmite Reuters.

Președintele ucrainean a zburat la Berlin cu un avion al guvernului german.

„În cea mai dificilă perioadă din istoria modernă a Ucrainei, sunt mândru că Germania este prietenul nostru adevărat și aliatul nostru de încredere”, a scris Zelenski în cartea de oaspeți a președinției germane. „Împreună vom învinge și vom readuce pacea în Europa”.


Ulterior, Zelenski s-a întâlnit, duminică, și cu cancelarul german Olaf Scholz, înainte de a se îndrepta spre Aachen, în vestul Germaniei, pentru a primi prestigiosul premiu Carol cel Mare în onoarea serviciilor aduse Europei.


Germania a anunțat sâmbătă un ajutor militar de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest tip de până acum de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atât timp cât va fi necesar.

Preşedintele Zelenski a sosit în Germania pentru a primi prestigiosul Premiu Carol cel Mare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Germania pentru prima dată de la invazia militară pe scară largă lansată de Rusia anul trecut, informează duminică dpa, citată de Agerpres.

„Deja la Berlin”, a scris preşedintele Zelenski, pe Twitter. „Arme. Pachet puternic. Apărare aeriană. Reconstrucţie. UE. NATO. Securitate”, a adăugat el.

După săptămâni de speculaţii, surse oficiale au confirmat sâmbătă vestea despre sosirea iminentă în Germania a liderului ucrainean.

Preşedintele Zelenski se afla în Germania, după ce s-a întâlnit sâmbătă în Italia cu câţiva lideri italieni şi cu Papa Francisc.

Liderul ucrainean intenţionează să accepte prestigiosul Premiu Carol cel Mare în cadrul unei ceremonii care va avea loc duminică după-amiază în oraşul Aachen din vestul Germaniei.

Premiul a fost acordat preşedintelui Zelenski şi poporului ucrainean în luna decembrie şi urmează acum să fie predat personal şefului statului ucrainean.

Premiul Carol cel Mare, un premiu în mare măsură simbolic, a fost înfiinţat în 1950 pentru a sărbători eforturile destinate unificării europene. Preşedintele Zelenski a primit premiul pentru eforturile sale de a contracara atacul Rusiei asupra ţării sale, au spus organizatorii. Nu a fost doar preşedintele poporului său şi comandantul şef al armatei ucrainene, au spus ei, dar şi „motivatorul, comunicatorul, motorul şi suportul între Ucraina şi marea sa varietate de susţinători”.

Anul trecut, liderul opoziţiei din Belarus Svetlana Tihanovskaia şi cele două colege ale sale, Maria Kolesnikova şi Veronika Zepkalo, au primit acest prestigios premiu.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile pe frontul din Ucraina

Ziua 444 de război. Volodimir Zelenski a ajuns la Roma. Se va întâlni cu Papa Francisc și oficiali italieni

Ziua 443 de război. Rușii neagă avansurile ucrainene din Bahmut: ”Inamicul suferă pierderi semnificative”

Ziua 442 de război: Ucraina anunță că i-a ÎNDEPĂRTAT pe ruși din Bahmut, Kremlinul recunoaște că situația este „foarte dificilă”

Ziua 441 de război: Contraofensiva Ucrainei, așteptată cu scepticism de Londra. „Nu e un film de Hollywood, să fim REALIȘTI!”

Ziua 440 de război: Șefa Comisiei Europene sărbătorește Ziua Europei în capitala Ucrainei / Atac asupra Kievului, în noaptea de luni spre marți

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...