UPDATE | Primele cinci F16 pentru antrenarea piloților ucraineni au sosit în România. Olanda a promis livrarea a 12-18 avioane la baza „Mociorniţă”

UPDATE | Primele cinci F16 pentru antrenarea piloților ucraineni au sosit în România. Olanda a promis livrarea a 12-18 avioane la baza Mociorniţă
Publicat: 07/11/2023, 15:03
Actualizat: 07/11/2023, 15:43

Ţările de Jos au trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni, relatează The Guardian, carea citează Reuters. Olanda va livra între 12 şi 18 avioane F-16 din forţele sale aeriene pentru a fi folosite în noul centru european de pregătire a piloţilor din România, care va fi deschis în curând, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Haga.

UPDATE | Primele F16 olandeze au aterizat la Fetești

”Cinci aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marţi, 7 noiembrie, în Baza 86 Aeriană «Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă» din Feteşti. Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înfiinţat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naţionale, prin Forţele Aeriene Române şi Ministerul Apărării din Ţările de Jos, prin Forţele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin şi cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Ţările de Jos, a Coaliţiei internaţionale F-16”, a transmis, marţi, Ministerul Apărării. Potrivit sursei citate, Centrul va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi.

Premierul Mark Rutte declara, la sfârşitul lunii trecute, într-o convorbire video cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Olanda va trimite avioanele F-16 în România în decurs de două săptămâni. Olandezii au promis, de asemenea, să livreze Ucrainei avioane F-16 pentru a fi folosite în luptă, alături de promisiuni similare din partea Danemarcei, Norvegiei şi Belgiei.

Ucraineni școliți  în România

Ministrul apărării Angel Tîlvăr a semnat la sfârşitul lunii august Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România. În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor.

„Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina” a anunţat la vremea respectivă ministrul apărării naţionale.

Ucraina, sprijinită cât timp va fi necesar

Mark Rutte a reafirmat că Olanda și aliații occidentali vor menține asistența militară pentru Ucraina, în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

”Cred că este esențial să reafirm că ceea ce se întâmplă acum în Gaza și atacurile teroriste asupra Israelului și toate consecințele acestor acțiuni nu ne vor distrage, nu trebuie să ne distragă și nu pot să ne distragă atenția de la ceea ce se întâmplă între Ucraina și Rusia, trebuie să ne asigurăm că lumea va putea să se concentreze atât pe Ucraina și, bineînțeles, că avem atenția total și pe ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu”, a declarat Mark Rutte, în discuțiile din ultima videoconferință cu Volodimir Zelenski.

Rutte a afirmat că se așteaptă ca și bateriile Patriot să fie furnizate în scurt timp, pentru a ajuta Ucraina în iarna care urmează, iar primele F-16 vor fi livrate la centrul de antrenamente din România în următoarele două săptămâni, a precizat Mark Rutte, subliniind că Olanda va menține sprijinul militar pentru Ucraina ”cât timp va fi necesar”.

Citiți și: Mark Rutte: Olanda va trimite avioane F-16 în România, pentru pregătirea piloților ucraineni

32 de avioane F-16 norvegiene vor ajunge în România: ”Apărarea unei națiuni care are ca vecin Ucraina”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina în care zăcea fără suflare un tânăr în vârstă...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se impune prin lege în România. Guvernul a luat decizia astăzi, 9 mai: Să fie...
Plata pensiilor. Perioada în care banii pot fi ridicați de la ghișee, dacă beneficiarii nu...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Cine este artista de muzică populară care s-a trezit cu soțul decedat noaptea lângă ea,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Secretul pentru obținerea de electricitate din umezeală