Uniunea Europeană a respins, miercuri, inițiativa anulării anumitor sancțiuni impuse Rusiei, subliniind că, în pofida negocierilor Moscovei cu Washingtonul, armata rusă trebuie să se retragă în totalitate din Ucraina.
”Încheierea agresiunii ruse neprovocate și nejustificate asupra Ucrainei și retragerea necondiționată a forțelor militare ruse de pe întregul teritoriu ucrainean ar fi una dintre precondițiile pentru modificarea sau anularea sancțiunilor”, a declarat miercuri Anitta Hipper, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform agenției Reuters.
Rusia a anunțat că a ajuns la un acord cu Statele Unite în sensul facilitării eforturilor de anulare a restricțiilor occidentale asupra exporturilor de produse agricole ruse.
Statele Unite au convenit cu Ucraina și Rusia, în cursul negocierilor de la Riyad, condițiile unui armistițiu în zona Mării Negre, a anunțat Casa Albă.
”Statele Unite și Ucraina au convenit să garanteze navigația în condiții de siguranță, să elimine folosirea forței și să împiedice folosirea vaselor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră. De asemenea, Statele Unite și Rusia au convenit garantarea navigației în condiții de siguranță, eliminarea folosirii forței și împiedicarea utilizării vaselor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră. Statele Unite vor contribui la restabilirea accesului Rusiei la piața mondială a exporturilor agricole și de fertilizatori”, a transmis Președinția SUA.
Kremlinul a confirmat acordul de principiu privind un armistițiu cu Ucraina în zona Mării Negre. “Acordul va intra în vigoare după îndeplinirea unor condiții”, a transmis Președinția Rusiei. Moscova cere eliminarea restricțiilor privind exporturile de cereale ruse și anularea sancțiunilor care vizează Banca Agricolă a Rusiei.
“Statele Unite vor contribui la restabilirea exporturilor de produse agricole ruse și de fertilizatori pe piețele mondiale”, a subliniat Kremlinul.
Foto: Profimedia
Citește și: