Președintele rus Vladimir Putin, cel mai longeviv lider al Kremlinului de la Iosif Stalin încoace, a declarat într-un interviu difuzat duminică că se gândește mereu la succesiune și a sugerat că ar putea exista o competiție între mai mulți candidați.
Putin, fost locotenent-colonel KGB, care a preluat președinția în ultima zi a anului 1999 de la Boris Elțîn, a fost președinte între 1999 și 2008, apoi prim-ministru până în 2012, iar din 2012 până în prezent a deținut din nou funcția de președinte, potrivit Reuters.
În prezent, nu există un succesor clar al lui Putin. Totuși, potrivit Constituției Federației Ruse, dacă președintele nu își mai poate exercita atribuțiile, puterea prezidențială este preluată de prim-ministru, funcție deținută în prezent de Mihail Mișustin.
„Mă gândesc mereu la asta. În cele din urmă, alegerea aparține poporului, poporului rus. Cred că ar trebui să existe o persoană sau, mai degrabă, mai multe persoane dintre ca oamenii să aibă de unde alege”, a spus Putin, în vârstă de 72 de ani, întrebat dacă se gândește la succesiune, într-un documentar difuzat de televiziunea de stat, intitulat „Rusia, Kremlinul, Putin, 25 de ani”, despre un sfert de secol de conducere exercitată de el.
În istoria Rusiei, câțiva lideri s-au remarcat prin domnii îndelungate, marcând profund evoluția imperiului și, mai târziu, a statului sovietic. Cel mai longeviv țar al Rusiei a fost Petru cel Mare, care a domnit timp de 43 de ani (1682–1725). Sub conducerea sa, Rusia a fost modernizată și transformată într-o putere europeană majoră. O altă domnie lungă a fost cea a Ecaterinei a II-a (1762–1796), care a extins granițele imperiului și a promovat iluminismul rusesc.
În epoca sovietică, cel mai longeviv conducător a fost Iosif Stalin, care a rămas la putere între 1924 și 1953 (29 de ani). Regimul său autoritar a industrializat URSS-ul, dar a provocat milioane de victime prin represiuni, foamete și gulaguri.
Leonid Brejnev a fost un alt lider cu o domnie lungă, conducând Partidul Comunist între 1964 și 1982 (18 ani). Sub el, URSS a cunoscut stabilitate, dar și stagnare economică. Astăzi, Vladimir Putin a depășit toți liderii sovietici post-Stalin la durată. Și-a început președinția din 1999, iar de 25 ani,a remodelat statul rus într-un regim autoritar personalizat. A fost ales la alegerile din 2000 și reales în 2004. În 2008 a devenit prim-ministru, iar pe durata mandatului său, Dimitri Medvedev a ocupat poziția de președinte timp de 4 ani. Din 2012, Putin a revenit la Kremlin în cel de-al treilea mandat de președinte, fiind reales la alegerile din 2018 și 2024.
Sursa Foto: Profimedia