Prima pagină » Cultură » Marile companii germane își recunosc vinovăția pentru că nu s-au opus ascensiunii lui Hitler: „În 1933, mulți au tăcut, au ignorat și nu au acționat”

Marile companii germane își recunosc vinovăția pentru că nu s-au opus ascensiunii lui Hitler: „În 1933, mulți au tăcut, au ignorat și nu au acționat”

Marile companii germane își recunosc vinovăția pentru că nu s-au opus ascensiunii lui Hitler: „În 1933, mulți au tăcut, au ignorat și nu au acționat”

49 de companii germane (Adidas, Bayer, Bosch, Deutsche Bahn, BMW, DHL, Mercedes-Benz, Lufthansa, Volkswagen) au emis o declarație comună prin care au recunoscut că au avut un rol în întărirea regimului nazist din anii 1930. În scrisoarea publicată pe 8 mai,  cu ocazia aniversării a 80 ani de la capitularea Germaniei naziste,  reprezentanții companiilor germane susțin că „venirea național-socialiștilor în 1933 nu ar fi fost posibilă fără eșecurile liderilor politici, militari, judiciari și economici ai vremii”.

Semnatarii și-au asumat responsabilitatea de a păstra vie memoria atrocităților comise în perioada nazistă și au transmis un avertisment despre cât de fragilă poate să fie democrația, potrivit Zeit Online .

„Ne opunem urii, discriminării și antisemitismului. Democrația are nevoie de implicare – și de dezacord. Necesită principii și curaj. În 1933 și după aceea, prea mulți au tăcut, au ignorat ce se întâmpla și nu au acționat. De aceea, responsabilitatea noastră este una care privește trecutul, prezentul și viitorul”.

Companiile germane se consideră responsabile pentru consolidarea tiraniei naziste

Lideri de afaceri germani comemorează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și îndeamnă ca memoria crimelor național-socialismului. Pe 27 ianuarie, directori de la Bayer, BASF, Evonik și Siemens au participat la comemorarea eliberării lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

Ca urmare, Bill Anderson – CEO al Bayer – împreună cu șefii celorlalte trei companii au scris companiilor de top pentru a uni mediul de afaceri german în spatele unei declarații comune cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a sfârșitului războiului, pe 8 mai 2025.

În final, 49 de companii au participat:

 „Acum 80 de ani, pe 8 mai 1945, s-a încheiat al Doilea Război Mondial în Europa. Această zi este o zi de comemorare pentru toți cei care au fost persecutați și uciși, pentru crimele și distrugerile comise, pentru cei peste 60 de milioane de morți din întreaga lume. Astăzi este, de asemenea, o zi în care trebuie să ne întrebăm cum s-ar fi putut întâmpla acest lucru. Preluarea puterii de către naziști în 1933 ar fi fost de neconceput fără eșecul factorilor de decizie de la acea vreme în politică, armată, sistemul judiciar și mediul de afaceri. Companiile germane au contribuit la consolidarea domniei naziștilor. Preocupate de propriile interese, multe companii și foștii lor actori au fost complici. Astăzi, noi, ca și companii germane, ne asumăm responsabilitatea de a face vizibilă memoria crimelor din epoca nazistă. Căci aceste crime ne amintesc iar și iar de fragilitatea democrației. Împreună ne opunem urii, excluderii și antisemitismului. Nu trebuie să existe o linie finală între noi. Victoria Aliaților asupra naziștilor a dat speranță unui întreg continent, întregii lumi.. Coeziunea europeană, statul de drept și libertatea obținute odată cu sfârșitul Războiului Rece sunt realizări pe care trebuie să le protejăm împreună. Democrația prosperă prin participare – și prin disidență. Necesită atitudine și curaj. În 1933 și după aceea, prea mulți au tăcut, și-au întors privirea și au rămas tăcuți.  Aceasta dă naștere responsabilității noastre – pentru trecut, pentru prezent și pentru viitor”.

8 mai – Ziua Victoriei

Pe 30 aprilie 1945, dictatorul nazist Adolf Hitler s-a sinucis în buncăr. După încă câteva zile de lupte, pe 8 mai 1945, Germania nazistă a capitulat necondiţionat în faţa Aliaţilor. Sovieticii i-au forţat pe generalii germani să semneze un act de capitulare necondiționată, la Berlin, în noaptea de 8 spre 9 mai, astfel că Moscova şi ţările din Est au declarat „Ziua Victoriei” pe 9 Mai.

Reprezentaţi ai Germaniei şi ai Forţelor Aliate prezenţi în „Camera de Război” din Cartierul General din Reims, Franţa, 7 mai 1945, unde delegaţii germani au capitulat necondiționat în faţa Marii Britanii, URSS şi SUA.

Mulţimea euforică a sărbătorit timp de 2 zile şi 2 nopţi. Premierul britanic Winston Churchill, alături de familia regală, și-a făcut apariția la balconul Palatului Buckingham.  Generalul american Dwight D. Eisenhower a dat mâna cu generalul sovietic Ivan Susloparov în Reims.

Capitularea generală a fost semnată la Reims, Franţa, pe 7 mai şi a fost ratificată pe 8 mai, 1945. Din partea Germaniei au semnat generalii Keitel, Friedeburg. Din partea Aliaților, au semnat P. F. Stump şi Arthur William Tedder (Mareșalul Forţelor Aeriene ale Regatului Unit) și  mareşalul Zhukov (URSS).


Sursa Foto: Profimedia/Shutterstock

Citește și: Potrivit unor documente CIA declasificate în 2017, Adolf Hitler și-ar fi înscenat sinuciderea și ar fi fugit în America de Sud

Autor

Citește și

Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
Vine URGIA peste România din nou: 11 județe vor fi devastate în următoarele ore. Avertisment ANM de ultimă oră
Prosport.ro
Corina Caragea, în costum de baie. Imagini cu prezentatoarea de la PRO TV dintr-un paradis acvatic
Adevarul
Focul de armă care a hotărât soarta a 20 de milioane de oameni. O greșeală de comunicare cât un război mondial
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Ce mănâncă grecii, de fapt, și care este secretul care ți-a fost ascuns până acum. Un patron de restaurant dezvăluie adevărul despre o vacanță perfectă în Grecia
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Prima fotografie cu Lauren Sanchez în rochie de mireasă. Logodnica lui Jeff Bezos a ales o creație Dolce & Gabbana
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță un nou val de caniculă în România. Temperatură record sambătă, 5 iulie
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
StirileKanalD
Și-a ucis fosta iubită cu zeci de lovituri de cuțit, în timp ce își plimba bebelușul pe afară! Înainte să fugă, criminalul i-a mai dat un picior
KanalD
Un avion s-a prăbușit în Franța, la scurt timp după decolare! Toți cei aflați la bord au murit
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
Binturongul: animalul din Asia care are un miros extrem de ciudat
Capital.ro
Doliu la ProTV! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins nevinovat: Dumnezeu te-a vrut să cânți printre îngeri
Evz.ro
Bagaje de călătorie făcute eficient. Cinci sfaturi esențiale
A1
Marele Premiu de Formula 1 al Austriei se vede duminică, de la 16.00, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
VIDEO Dana Roba, dispusă să se mai împace cu fostul iubit, Beni? "Avem o relație foarte bună, iar dacă acum îl sun să vină să-mi aducă niște medicamente sau să mă ajute cu ceva, el vine și mă ajută!"
RadioImpuls
PRAZNIC mare pe 29 iunie 2025 în calendarul ortodox. Ce mari SFINȚI sărbătoresc creștinii
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
Un fizician explică cum se formează atomii