Prima pagină » Cultură » Potrivit unor documente CIA declasificate în 2017, Adolf Hitler și-ar fi înscenat sinuciderea și ar fi fugit în America de Sud
Potrivit unor documente CIA declasificate în 2017, Adolf Hitler și-ar fi înscenat sinuciderea și ar fi fugit în America de Sud
Potrivit unui document CIA declasificat în 2017, Adolf Hitler, dictatorul nazist al Germaniei, nu s-ar fi sinucis prin împușcare pe 30 aprilie 1945 în buncărul său. Departamentul de Război precizează că sursa nu a putut fi verificată.Dictatorul și-ar fi înscenat sinuciderea și ar fi fugit din Berlin în timp ce Germania era ocupată de forțele Aliaților.
Agenții CIA au organizat o amplă operațiune secretă de căutare a fostului lider al Germaniei naziste în anul 1955 și susțineau că ar fi avut informații solide conform cărora Adolf Hitler și-a înscenat moartea și a fugit în Argentina, alături de mulți alți oficiali ai regimului nazist.
Hitler s-ar fi refugiat în America de Sud
Un bărbat pe nume Adolf Schrittelmayor, care semăna foarte mult cu Adolf Hitler, a fost fotografiat stând pe o bancă în Tunja, Columbia, în anii 1950, susțin documentele. Soldații naziști au declarat la rândul lor că Hitler s-ar fi mutat în Argentina în ianuarie 1955.
Potrivit Daily Mail, Departamentul de Război al SUA a raportat către FBI că Adolf Hitler ar putea avea o ascunzătoare secretă la un hotel spa din La Falda, Argentina. Proprietarii hotelului erau susținători majori ai partidului nazist și erau prieteni apropiați cu Hitler, mergând des în Germania.
Un informator cunoscut sub numele de CIMELODY-3 a declarat că un fost soldat SS, Phillip Citroen, a afirmat că conversa ocazional cu fostul lider nazist. În fotografia ce datează din 26 iulie 1963, Citroen apare lângă un bărbat care seamănă cu Hitler, cei doi aflându-se în Columbia.
Ipoteza că Hitler ar fi fugit din Argentina este falsă
Ipoteza potrivit căreia Hitler ar fi fugit în Argentina după al Doilea Război Mondial și s-ar fi ascuns în resortul La Falda are la bază o presupusă prietenie a proprietarei imobilului cu Hitler. Aceasta i-ar fi promis că-l va adăposti în hotelul din Argentina dacă va întâmpina dificultăți și deja „se făcuseră pregătiri”.
Luna trecută, președintele Argentinei, Javier Milei, a ordonat declasificarea tuturor documentelor deținute de guvern referitoare la naziștii care au fugit sau au fost protejați de Argentina după Al Doilea Război Mondial, în aceeași manieră cum a procedat președintele american Donald Trump care a desecretizat alte documente clasificate despre asasinarea președintelui John F. Kennedy.
Istoricii au estimat că 5.000 de criminali de răzobi naziști s-au refugiat în Argentina, inclusiv Adolf Eichmann și Josef Mengele, potrivit The Jewish Chronicle. Potrivit France24, documentele au fost declasificate în 2017. Agenții CIA au fost sceptici în privința speculațiilor că Hitler s-ar fi refugiat în Argentina și le-au respins de mai multe ori. Autorul scrisorii și agentul care a trimis raportul au specificat că nu pot să evalueze autenticitatea informațiilor.
Efectul „Nero”
La fel ca după sinuciderea infamului împărat roman Nero în anul 68 d.Hr, au apărut de atunci speculații diverse și teorii conspiraționiste despre moartea lui Adolf Hitler: și-ar fi orchestrat moartea și ar fi încă viu. Majoritatea teoriilor conspiraționiste au provenit dintr-o campanie de dezinformare sovietică. În anii postbelici, Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite (FBI) și Agenția Centrală de Informații (CIA) au investigat unele dintre aceste rapoarte, fără a le acorda credibilitate.
În 1946, un predicator baptist american pe nume William Henry Johnson a început să trimită o serie de scrisori sub pseudonimul „Furrier No. 1”, susținând că el este Hitler în viață și că a fugit cu Eva Braun în Kentucky. El a amenințat că sapă tuneluri până la Washington, D.C., și că va folosi armate, bombe nucleare și nave spațiale invizibile pentru a cuceri universul. Johnson a reușit să strângă până la 15.000 de dolari (peste 170.000 de dolari în valuta din 2024), promițând stimulente mari susținătorilor săi, înainte de a fi arestat în mijlocul anului 1956 sub acuzația de fraudă poștală.
În 1968, jurnalistul sovietic Lev Bezymenski a publicat cartea „Moartea lui Adolf Hitler”, în care a concluzionat că Hitler s-a sinucis prin otrăvire, cu o pastilă de cianură, deși nu există niciun raport oficial sau o autopsie care să-i confirme teoria. Ulterior, Bezymenski a recunoscut că a acționat „propagandist” în linie cu partidul și intenționa „să conducă cititorul la concluzia că o împușcătură era un vis umed sau o invenție parțială și că Hitler s-a otrăvit”. În 2009, un fragment dintr-un craniu din arhivele sovietice despre care se credea că-i aparținuse lui Hitler provenea de la o persoană de sex feminin, fapt care a amplificat și mai tare teoriile conspiraționiste.
Hitler a vrut să se sinucidă când a realizat că totul era pierdut
Potrivit rapoartelor oficiale, Hitler și Braun și-au petrecut ultimele ore din existența lor în buncărul Reichstagului. La ora 01:00 noaptea, pe 30 aprilie, feldmareșalul Wilhelm Keitel i-a raportat lui Hitler că toate forțele naziste pe care se mai putea baza pentru a salva Berlinul fuseseră fie încercuite de invadatorii sovietici.
În jurul orei 02:30, Hitler a ieșit pentru ultima oară în public, în fața a 20 de persoane, majoritatea femei, pentru a-și lua rămas bun. Le-a strâns mâinile și le-a vorbit cu puțin timp înainte de a se retrage în camera sa. În dimineața zilei 30 aprilie, cu sovieticii la mai puțin de 500 de metri de buncăr, Hitler a avut o întâlnire cu generalul Helmuth Weidling, comandantul zonei de apărare a Berlinului.
Weidling i-a spus lui Hitler că garnizoana va rămâne probabil fără muniție că luptele din Berlin se vor încheia în următoarele 24 de ore. În jurul orei 13:00, Hitler, două secretare și bucătarul său personal au luat masa împreună.
Cum s-a sinucis dictatorul german: Pas cu pas
Potrivit cărții With Hitler to the End, publicată chiar de valetul personal al dictatorului, Heinz Linge, care a fost și ofițer SS, Hitler și Eva Braun și-au luat rămas bun de la membrii personalului din buncăr, inclusiv de la Bormann, Goebbels, de la toate secretarele și ofițeri militari care erau prezenți în buncăr. În jurul orei 14:30, Adolf Hitler a intrat în biroul personal, alături de Eva Braun. Adjutant său, SS-Sturmbannführer Otto Günsche, stătea de pază la ușa biroului.
Valetul dictatorului, Heinz Linge, a intrat în anticamera apartamentului său. A sesizat că ușa era închisă. Dintr-o dată, a simțit „miros de praf de pușcă”. Linge s-a întors în coridorul unde stătea Bormann să-l anunțe. Cei doi au dat buzna în birou. Linge a declarat ulterior că, atunci când a intrat în încăpere, a simțit imediat mirosul de „migdale arse”, ca de cianură.
Hitler s-a împușcat în cap cu un pistol Walther PP sau PPK, iar Eva Braun a luat cianură
Linge, care primise instrucțiuni încă de când erau dictatorul și soția sa în viață despre ce trebuie să facă după sinuciderea lor, le-a văzut cadavrele așezate pe canapea. Hitler era în dreapta Evei Braun. Capul lui era înclinat spre dreapta. Günsche a intrat și el în birou, văzând cum „Hitler „stătea… cu fața în jos, cu sângele curgând din tâmpla sa dreaptă”. Se împușcase cu propriul său pistol.
Potrivit valetului Heinz Linge, arma cu care s-a împușcat Hitler era de 7,65 mm, un Walther PP sau PPK. Pistolul zăcea la picioarele sale. Sângele lui Hitler, care curgea, lăsase o pată mare pe brațul drept al canapelei și pe covor. Trupul Evei Braun nu avea răni vizibile, dar după față, părea că luase cianură.
Linge și un alt bărbat i-au înfășurat corpul lui Hitler într-o pătură. Urmând instrucțiunile, trupurile neînsuflețite ale lui Hitler și Braun au fost transportate pe scări și scoase din buncăr pentru a fi așezate în grădina din spatele Cancelariei Reichului.
Trupul dictatorului a fost ars. Pe 30 aprilie 1945, la ora 18, doar oase carbonizate și cenușă mai rămăsese din el
Au fost stropite cu benzină și incinerate, fiind aduse hârtii suplimentare pentru ca trupurile să ardă mai repede și să nu ajungă în mâinile ocupanților sovietici. Pe măsură ce trupurile dictatorului și al soției sale ardeau, Bormann, Günsche, Linge, Goebbels, Erich Kempka, Peter Högl, Ewald Lindloff și Hans Reisser, și-au ridicat brațele și au făcut salutul nazist. Au ars chiar și covorul pe care s-a scurs sângele dictatorului.
Operatorul telefonic al buncărului, SS-Oberscharführer Rochus Misch, a raportat moartea lui Hitler către Führerbegleitkommando (șeful Comandamentului de Escorta al Führerului), Franz Schädle.
Între orele 16:00 și 18:30, doar oase carbonizate și grămezi de cenușă mai rămăseseră din trupurile lui Hitler și al soției sale. La ora 18:30, Lindloff a îngropat într-un crater provocat de o bombă sovietică rămășițele dictatorului care a declanșat Holocaustul și cel mai distrugător război din istorie.
Germania a capitulat pe 7 mai 1945. Izbucnit pe 1 septembrie 1939, cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat în Europa, pe 8 mai 1945.
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate
articolele