Omul de afaceri și colecționarul de artă Thomas Emmerling, fondatorul galeriei de artă Kunsthaus 7B, lansează acuzații foarte grave la adresa unor persoane care i-ar fi „sechestrat” opere de artă ale unor artiști celebri, asigurate pentru suma de 2,8 milioane de euro! Incidentul a avut loc în localitatea Cisnădioara, județul Sibiu. GÂNDUL prezintă detalii șocante dintr-un scandal care a atins deja punctul de fierbere, iar polițiștii au demarat o anchetă pentru a stabili de partea cui se află adevărul.
Potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a galeriei de artă Kunsthaus 7B, „operele de artă furate conțin 330 de gravuri pe cupru de Rembrandt van Rijn, cea mai mare colecție de lucrări Rembrandt din România, precum și lucrări de Pablo Picasso, Henri Toulouse Lautrec, Marc Chagall, Gabriela von Habsburg, Nicolae Tonitza, Mircea Cantor și Oana Ionel, precum și sculpturi și picturi ale altor artiști contemporani pe care Emmerling și Kunsthaus 7B îi susțin”.
În aceeași postare au fost acuzate patru persoane pentru declanșarea scandalului și s-a afirmat că Thomas Emmerling ar fi fost agresat și șantajat.
Gabriel Tischer este cel acuzat că l-ar fi agresat fizic pe colecționarul de artă Thomas Emmerling. Numai că Gabriel Tischer spune că totul este doar o „minciună”.
Thomas Emmerling spune și că Prezbiteriul Congregației Bisericii Evanghelice din Cisnădioara, proprietara clădirii unde sunt depozitate operele de artă „sechestrate”, dar și a clădirii în care locuiește colecționarul, s-ar fi trasformat într-o „bandă”.
Omul de afaceri și colecționarul de artă Thomas Emmerling
După sesizarea depusă de colecționarul de artă în data de 30 iunie 2025, polițiștii au deschis o anchetă.
„La nivelul Poliției Orașului Cisnădie sunt efectuate cercetări în urma unei sesizări depuse la data de 30.06.2025, privind săvârșirea infracțiunii de lovire. În cursul acestei zile, polițiștii vor verifica aspectele sesizate de către reclamant, inclusiv în ceea ce primește situația bunurilor despre care acesta susține ca nu mai poate dispune, urmând ca în funcție de rezultat să fie dispuse măsurile legale în consecință”, au transmis reprezentanții Poliției Orașului Cisnădie.
În timpul incidentului, potrivit reprezentanților galeriei de artă, Thomas Emmerling ar fi fost șantajat.
Emmerling a mai spus, potrivit aceleiași postări – ulterior, postarea a fost ștearsă de pe pagina de Facebook a galeriei de artă -, că aceia care ar fi pus la cale „jaful” au trecut la acțiune pentru că operele de artă nu ar fi putut fi furate „la expoziția Rembrandt planificată pentru această vară în Cetatea Bisericii din Richiș”, iar cei acuzați „nu au în vedere să susțină moștenirea și tradițiile săsești transilvănene ca Cetăți Bisericești, ci propria lor lăcomie”.
„Faptul că furtul este imposibil de realizat la expoziția Rembrandt planificată pentru această vară în Cetatea Bisericii din Richiș arată că acești oameni nu au în vedere să susțină moștenirea și tradițiile săsești transilvănene ca Cetăți Bisericești, ci propria lor lăcomie”, au mai transmis reprezentanții galeriei de artă.
La solicitarea Gândul, Gabriel Tischer – președintele Forumului German Sibiu, dar și reprezentant al consiliului parohial, Parohia Evanghelică CA Cisnădioara, acuzat că l-a agresat și șantajat pe colecționarul de artă – avertizează că scenariul este cu totul altul decât a fost prezentat inițial publicului, iar Thomas Emmerling ar fi doar un „impostor” și un „pretins specialist în domeniul artei”.
„În următoarele săptămâni vom pregăti un material mai amplu despre acest șarlatan, care a înșelat numeroși artiști și prestatori de servicii. În ultimele zile am fost contactați de către unii dintre aceștia, care, la rândul lor, ne vor transmite și alte contacte ale unor păgubiți. După strângerea tuturor probelor, am decis să inițiem o plângere penală și o acțiune civilă împotriva impostorului”, a declarat Gabriel Tischer.
Gabriel Tischer
Thomas Emmerling nu și-ar mai fi plătit chiria și utilitățile – pentru locația în care sunt depuse operele de artă și pentru casa în care locuiește –, ceea ce a dus la acumularea unor restanțe financiare de peste 12.000 de euro, a transmis Parohia Evanghelică C.A. Cisnădioara prin intermediul unui comunicat de presă.
„În ultimele zile, reprezentanții Parohiei Evanghelice C.A. Cisnădioara au descoperit că, timp de mai mulți ani, parohia a fost victima unui impostor care s-a prezentat în mod constant ca fiind comerciant și expert în artă.
În anul 2018, Thomas Emmerling, cetățean german și pretins specialist în domeniul artei, a luat legătura cu Parohia Evanghelică C.A. Cisnădioara, propunând ideea de a organiza expoziții de artă în mod regulat în fosta școală a localității, aflată atunci într-o stare de nefolosință. Scopul declarat era acela de a aduce recunoaștere culturală Cisnădioarei la nivel regional. Propunerea a fost primită cu deschidere, iar părțile au convenit asupra punerii la dispoziție a unor spații din fosta școală către domnul Emmerling. De asemenea, pentru uz personal, acestuia i-a fost pusă la dispoziție casa parohială, la o contribuție lunară simbolică.
Pe parcursul anilor următori, au fost într-adevăr organizate câteva expoziții, unele dintre ele bucurându-se de o receptare pozitivă chiar și în afara granițelor Cisnădioarei.
Ulterior, în contextul în care plățile pentru chirie și utilități au început să întârzie tot mai frecvent, acumulându-se o valoare de peste 12.000 de Euro, câțiva membri ai consiliului parohial l-au confruntat pe domnul Thomas Emmerling, în cursul zilei de luni, 30.06.2025.
Cu acest prilej, i s-a solicitat să achite datoriile acumulate, membrii parohiei încercând să prevină producerea unor prejudicii suplimentare, mai ales că un număr tot mai mare de artiști, expozanți și colaboratori au semnalat, la rândul lor, existența unor obligații financiare neonorate de către domnul Emmerling”, a transmis Parohia Evanghelică CA Cisnădioara.
Parohia Evanghelică CA Cisnădioara neagă toate acuzațiile aduse de colecționarul de artă. Totul ar fi doar o „campanie de defăimare” pusă la cale de acesta, iar acuzațiile lansate în spațiul public ar fi „fanteziste și lipsite de orice fundament real”.
Mai mult, colecționarul de artă este acuzat că nu și-ar fi plătit chiria de mai mult timp, numai că ar fi prezentat trunchiat situația și s-ar fi victimizat.
„Domnul Emmerling s-a arătat vizibil surprins de această solicitare și a refuzat orice fel de discuție sau negociere, părăsind întâlnirea fără să ofere nicio explicație.
Ulterior, acesta a inițiat în mediul online o campanie de defăimare îndreptată împotriva Parohiei Evanghelice C.A. Cisnădioara și a unor membri ai conducerii acesteia – o campanie fără nicio legătură cu realitatea.
Cei care cunosc comunitatea parohială și conducerea sa știu că este vorba despre cetățeni onorabili și antreprenori respectați, care nu au niciun interes și nicio nevoie să prejudicieze un așa-zis comerciant de artă „milionar” care, în fapt, nu este capabil să-și achite nici măcar propriile obligații contractuale.
Acuzațiile aduse de domnul Emmerling sunt fanteziste și lipsite de orice fundament real, afectând grav imaginea unor persoane și instituții oneste.
Ne exprimăm indignarea față de aceste denaturări calomnioase intenționate și ne rezervăm dreptul de a acționa legal pentru apărarea reputației persoanelor și instituțiilor vizate.
Parohia Evanghelică C.A. Cisnădioara va întreprinde toate demersurile necesare pentru a combate această campanie de defăimare și pentru a proteja integritatea comunității sale”, a mai transmis Parohia Evanghelică CA Cisnădioara în comunicat.
Într-o nouă postare pe pagina de Facebook – publicată în data de 1 iulie 2025, la ora 23:35-, reprezentanții galeriei de artă au transmis că o parte din operele de artă au reintrat în custodia colecționarului de artă Thomas Emmerling.
„În primul rând, mulțumiri Poliției Române pentru munca excelentă depusă. Grupul de persoane implicate în furtul de artă de la Cisnădioara a intrat recent în atenția autorităților și a publicității române. Operele de artă au fost găsite, iar grupul care le-a adus sub controlul său s-a predat.
O parte din lucrări au reintrat în custodia colecționarului de artă Thomas Emmerling.
Din același motiv, un membru al Consiliului Județean din Cisnădioara, regretând și îngrijorat că își va pierde reputația, a ștears de mai multe ori comunicatul nostru de presă din 1 iulie dimineața. De fapt, și-au redus revendicările din 1 iulie și, pentru a nu escalada, am retras postarea.
Vă mulțumim foarte mult tuturor susținătorilor noștri. Ceea ce rămâne este îngrijorarea că persoanele aflate în funcții publice se autojustifică, spunând «noi, cei din Cisnădioara, avem propriile noastre metode» și nu ne pasă de legea românească.
Aceasta este o chestiune de cultură și comportament, un autoproclamat politicien ar trebui să știe înainte de a depăși un mandat. Sperăm că toate operele de artă ale Kunsthaus 7B vor putea fi recuperate și colecția de artă va putea fi completă în curând. Vă vom ține la curent”, au transmis reprezentanții galeriei de artă.
Citește și: