Plata unui credit poate deveni, în timp, o sursă acută de stres, de aceea este bine să ne pregătim, dinainte, să gestionăm un cost lunar în plus, pe durată de ani de zile.
Este important să fim realiști în privința bugetului de care dispunem lunar și să nu facem credite pe care nu le putem susține. Spre exemplu, tinerii la început de carieră nu ar trebui să se arunce la un credit ipotecar pe 20 de ani.
Spre exemplu pentru o rată de 1.500 de lei lunar, este bine să ne gândim cum vom ne vom gestiona bugetul în funcție de resurse, venit stabil, economii.
Potrivit statisticilor, în 2024 creditele de consum au crescut cu 72%. Fantastic de mult. Record istoric.
Dobânzile sunt pe un trend ascendent, iar acest aspect pune presiune pe economia unei țări.
De asemenea, există oameni care își fac credit de nevoi personale pentru imobiliare, doar ca să nu dea garanție, însă plătesc o dobândă uriașă.
„Plătești și avansul mare, ceea ce e ok, că ai credit mai mic, dar degeaba ai luat credit mic dacă este de nevoi personale cu dobândă mare.”, subliniază Iancu Guda pentru Observator.news.ro.
Este recomandat ca perioada de rambursare să fie cât mai scurtă.
„Poți să te duci pe 30 de ani din start și să iei un credit mare și să iei cea mai bună și cea mai mare casă pe care ți-o permiți din prima. Nu e bine. Ar fi bine să faci gradual această creștere. Asta înseamnă să iei un credit ipotecar pe 20 de ani, maximum 25, iar gradul de îndatorare să fie un sfert din venitul tău, 25%, nu maximum 40% din prima. Și să te împrumuți doar în moneda în care ai salariul, cu dobândă fixă în această perioadă.”, mai precizează aceeași sursă.