8 ȘTIRI DE LA ORA 8. ÎPS Teodosie, despre bugetul alocat cultelor: „Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica…”

Publicat: 19 02. 2021, 07:52
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. ÎPS Teodosie, despre bugetul alocat cultelor: „Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica...” / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

ÎPS Teodosie a declarat, referitor la tăierea bugetului alocat cultelor, că „biserica a cedat averile către stat, pe vremea lui Cuza”. „Sunt ispitele celor care vor să braveze”, a mai comentat ÎPS Teodosie.

Guvernul României dorește ca în 2021 să aloce mai puțini bani cultelor religioase pentru întreținerea, construirea și reabilitarea clădirilor de cult.

În schimb, bugetul pentru salariile clericilor va crește puțin, scrie Adevărul.ro.

Suma alocată pentru culte ar fi de numai 28 milioane lei în acest an, cu aproape 89% mai mică decât în execuția anului anterior, când s-au dat 249 milioane lei.

Contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36%, în 2021, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei.

ÎPS Teodosie a vorbit la un post de radio al Arhiepiscopiei Tomisului despre bugetul tăiat al cultelor.

„Deocamdată sunt zvonuri. Orice e posibil. Un lucru nefiresc, asta pot să spun, pentru că Biserica are o misiune foarte importantă. Cum să tai de la cei care fac această misiune, că să ţină poporul în demnitate, cu conştiinţă trează, cum tocmai aceasta?

Noi avem şi o explicaţie foarte limpede: Biserica a cedat averile pentru stat, pe vremea lui Cuza. Sunt ţările din Apus care dau din impozitul lor pentru culte, mult mai consistent decât dau creştinii ortodocşi la noi în ţară.

Noi ne legăm de asta. Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica. Foarte rău, acelea (clădirile cultelor n.red.) nu trebuie întreţinute?”, spune Teodosie.

Florin Cîțu: „Pensiile speciale vor dispărea odată cu reforma bazată pe contributivitate”. Ce spune premierul despre pensiile militare

Premierul Florin Cîțu spune că problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii, când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate, dar a subliniat că decizia în acest moment nu este la guvern, ci la Parlament.

Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru avizarea instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale

Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru vineri, 19 februarie, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi este inclusă tematica referitoare la propunerile de buget pe anul 2021 pentru instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale.

Când va trece România la moneda euro. Anunțul lui Florin Cîțu

Țara noastră ar putea adera la spațiul Schengen în acest an și va adopta euro după 2024-2025, a declarat, joi seară, premierul Florin Cîțu.

Ultima cursă pentru un șofer român de taxi din Londra. Bărbatul a fost ucis lângă o școală din Tottenham

Gabriel Bringye, un șofer român de taxi, a fost ucis, miercuri seara, în fața unei școli din Tottenham, suburbie a Londrei. Criminalul care comandase mașina printr-o aplicație mobilă este căutat de polițiști.

A murit singura girafă care mai putea fi văzută la o grădină zoologică din România! „Gina” s-a înecat cu propriul suc gastric

Grădina Zoologică din Târgu Mureș a anunțat decesul girafei Gina, singura care mai putea fi admirată în România. Animalul s-a înecat cu propriul suc gastric, potrivit rezultatelor autopsiei. Girafa avea 10 ani și fusese adusă de la grădina zoologică din Roma în urmă cu șase ani.

Moment istoric pe Marte! Roverul Perseverance, lansat de NASA, a atins Planeta Roșie (VIDEO)

Roverul Perseverance, trimis de NASA pe Planeta Roșie, a ajuns joi seară pe suprafața planetei Marte, la ora 22.55 (ora României), așa cum era programat.

Prognoza meteo, 19 februarie 2021. Vreme caldă, în unele zone, pentru a doua decadă a lunii

În jumătatea de sud-est a ţării vremea va fi rece, mai ales la începutul zilei, când va fi local geroasă în special în Moldova şi estul Transilvaniei. În restul teritoriului, valorile termice vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, iar în Banat şi Crişana vor caracteriza o vreme caldă pentru a doua decadă a lunii februarie.