Când va trece România la moneda euro. Anunțul lui Florin Cîțu

Când va trece România la moneda euro. Anunțul lui Florin Cîțu
Când va trece România la moneda euro. Anunțul lui Florin Cîțu / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Publicat: 19/02/2021, 06:56

Țara noastră ar putea adera la spațiul Schengen în acest an și va adopta euro după 2024-2025, a declarat, joi seară, premierul Florin Cîțu.

„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de această criză din 2020. Este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim constiență că aderarea la euro va fi după 2024”, a spus Florin Cîțu, la Digi24, post citat de Antena3.ro.

E nevoie de reformarea economiei

Premierul spune că este greu să aderi la zona euro în plină criză, dar că România își menține planul și că aderarea presupune reformarea economiei, pentru a face față competiției foarte dure.

Astfel, intrarea în anticamera zonei euro va avea loc în 2024-2025, iar adoptarea monedei europene ar putea avea loc în 2027-2028.

România, în spațiul Schengen în acest an?

Cîțu susține că România ar putea intra în spațiul Schengen în 2021.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să coretăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil MCV. Dacă toate merg bine și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi”, a spus premierul Cîțu.

Florin Cîțu: „Pensiile speciale vor dispărea odată cu reforma bazată pe contributivitate”. Ce spune premierul despre pensiile militare

Premierul Florin Cîțu spune că problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii, când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate, dar a subliniat că decizia în acest moment nu este la guvern, ci la Parlament.

Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa reforma pensiilor, bazată pe contributivitate şi atunci vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali. În acest moment, Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament”, a declarat Florin Cîţu, joi seara, la Digi 24.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase